Peste 5000 de specii de muste-albina pot fi confundate cu bondarii si asta datorita faptului ca au un aspect atat de aseamanator cu acestia. Pentru a fi deosebiti de bondari trebuie observat modul lor de a suge nectarul florilor, ei nu aterizeaza pe flori ci se sprijina cu picioarele din fata pe petalele acestora.

De la culorile strălucitoare până la comportamentele lor adaptative, aceste insecte sunt un exemplu uimitor al diversității naturale.

Habitatul și distribuția geografică

Astfel se explica si denumirea populara de muste-albina. Arealul lor este alcatuit din regiunile semidesertice deschise, dar si zonele tropicale si subtropicale. Zboara printre flori, se hranesc cu nectarul acestora (pe care il culeg cu ajutorul trompei din partea anterioara a corpului) dar traiesc si la nivelul solului.

Caracteristicile fizice ale muștelor-albină

Majoritatea speciilor au un aspect indesat, corpul lor este gros si paros, iar coloritul este predominant in nuante maronii, roscate, galbene cu pete stralucitoare. Aripile sunt inguste, subtiri au marginile rotunjite, in timpul zborului produc un sunet specific ca un fel de geamat strident. Larvele acestor muste sunt parazite, ataca alte specii de muste, fluturii de noapte, mananca oua de cosasi.

Bombylius Major
Bombylius Major

In Europa, Asia si Africa de Nord apare specia Bombylius Major. Aceasta musca paroasa si robusta impresioneaza prin picioarele lungi si subtiri, dar mai ales prin trompa lunga, dreapta, de culoare neagra. In momentul cand zboara face un zgomot cu aripile inguste si conice de parca ar fi un avion iar cand se hotaraste la ce floare sa se opreasca pare un soim care se agata de petalele delicate ale acesteia, sau o pasare-colibri iubitoare de nectar.

Reproducerea și ciclul de viață

Se aseamana cu un bondar cu anvergura aripilor de 2,4 cm, de aceea reuseste sa se strecoare in liniste in cuibul de viespi pentru a-si depune ouale. Dupa eclozarea oualor apar larvele care traiesc ca niste paraziti pe albine, viespi si alte insecte, chiar si pe lacuste. In timpul imperecherii masculul si femela isi conecteaza extremitatile abdomenelor.

Apoi dupa imprechere la scurt timp femela depune ouale. Acestea au un colorit galben-deschis, iar forma este ca a unui bob de orez, insa mult mai mica. Larvele au picioare mobile, se hranesc cu substantele adunate de gazde si apoi cu corpul acestora.

Strategii de supraviețuire și mimetism

Muștele-albină folosesc un fenomen natural numit mimetism pentru a se proteja de prădători. Aspectul lor similar cu cel al bondarilor sau al altor insecte înțepătoare creează o iluzie de pericol pentru păsările sau prădătorii care ar putea să le atace.

Această strategie de apărare, combinată cu abilitatea lor de a zbura rapid și de a se adapta la medii diverse, face ca muștele-albină să fie extrem de rezistente în sălbăticie. De asemenea, sunetele pe care le emit în timpul zborului le ajută să-și intimideze potențialii prădători.

 Video – Bombylius Major:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.