Muzeul Bo Kaap din Cape Town este un loc incarcat de istorie si cultura locala. De altfel, cartierul care i-a si dat numele se afla printre principalele atractii turistice din Cape Town, datorita arhitecturii iesite din comun, stilului de viata al localnicilor si trecutului framantat al acestora.

Cartierul in sine apartine comunitatii islamice din Cape Town, iar muzeul reflecta acest lucru cu varf si indesat. In primul rand, casele din vecinatatea muzeului au darul de a impresiona orice vizitator, pe fondul contradictiilor dintre aspectul lor exterior si viata dificila a celor care traiau inauntru. Cladirile sunt extrem de viu colorate, sunt toate vopsite in culori vii, intense – roz, galben, verde, albastru marin, rosu – sunt chiar zugravite multicolor, exprimand o bucurie de viata uluitoare. Si totusi, ele au fost ridicate cu sute de ani in urma de catre sclavi eliberati, majoritatea ajunsi aici de pe coasta sud estica a continentului asiatic, avand credinta musulmana.

Fusesera cumparati din Indonezia, Bali, Malaezia si Java si adusi la munca in folosul populatiei olandeze, dar in cele din urma au devenit oameni liberi care munceau pentru fostii stapani olandezi si britanici contra unei remuneratii oarecare. In ciuda saraciei si a statutului ingrat, ei au reusit sa imprime cartierului o veselie neasemuita, dar pe de alta parte l-au transformat intr-o comunitate bine inchegata, chiar puternica, musulmana. Cu timpul, printre ei s-au amestecat numerosi negustori si mestesugari musulmani: croitori, cizmari, constructori.

Bo Kaap-ul de azi a fost cunoscut sute de ani la rand drept Cape Malay, o prelungire a oficialului Cape Town. Se spune chiar ca locuitorii cartierului Bo Kaap ar fi contribuit la definitivarea limbii afrikaans pe care au influentat-o vorbind o olandeza simplificata prin care se intelegeau cu populatia europeana.
Formarea cartierului Bo Kaap, asa cum arata el in prezent, a avut loc intre anii 1790 si 1840 si a fost inspirata de moda arhitecturala britanica si olandeza. Asa se face ca Bo Kaap este un loc primitor, cu stradute de piatra abrupte, cu romantice cornise intre locuinte, cu terase micute incadrate de balustrade cochete.
Muzeul Bo Kaap dateaza din anul 1768 si este considerat cea mai veche constructie din cartier. Arhitectura este in stil baroc. La consolidarea si faima actuala a muzeului si-a adus din plin contributia populatia musulmana. Cladirea a servit initial ca locuinta privata. Cel care i-a dat personalitate a fost Abu Bakr Effendi, un judecator otoman, trimis de sultan, la cererea Casei Regale Britanice, in Cape Malay pentru a instrui si “civiliza” populatia musulmana de acolo.

El a infiintat o scoala araba si a scris o carte celebra ce pare sa fi fost prima tiparitura in limba afrikaans, insa s-a bucurat de notorietate internationala abia atunci cand a spus despre consumul de homari ca reprezinta un mare pacat inaintea lui Allah. Tot Effendi a fost cel care a impus in Cape Town purtarea valului de fata pentru femei si a palariutei cu ciucurel pentru barbati. El si-a adus in casa mobilier de secol XIX, care se pastreaza si astazi in cadrul muzeului: o masa rabatabila pentru living, jilturi de inspiratie regala si mobila joasa de dormitor. La intrarea in muzeu, a rezistat de-a lungul timpului terasa in stil musulman, cu cateo bancuta primitoare la fiecare colt.

Usa principala este construita dintr-un panou de sticla care permite sa intre lumina si caldura si un panou de lemn care asigura totusi intimitatea activitatilor dinauntru. Muzeul Bo Kaap reflecta foarte bine stilul de viata musulman, asa cum a fost el “predat” de Abu Bakr Effendi. Insa acest aspect releva doar o parte din istoria cartierului, evocata in interiorul muzeului. O alta perioada de timp reprodusa inauntru se refera la anii 1948 – 1990, adica perioada apartheid-ului, cand cartierul Bo Kaap a devenit oficial zona rezidentiala musulmana, astfel ca restul locuitorilor de alta etnie au fost obligati sa se mute.
In prezent, Muzeul Bo Kaap apartine de marele Muzeu Istoric si Cultural al Africii de Sud si din anul 1978 a fost deschis publicului larg spre vizitare.

Citește și:  Muzeul Amathole : Obiective turistice Africa de Sud - King William's Town

Atmosfera de locuinta privata, tipic musulmana, a fost pastrata de-a lungul anilor, dar pe peretii muzeului pot fi cercetate si fotografii din cele mai importante momente sociale ale cartierului Bo Kaap. Poate fi admirat chiar si un horn traditional, folosit in piata de peste. Pe timpuri, atunci cand in piata era descarcat peste proaspat adus de pe mare, se dadea “alarma” dintr-un horn oriental, extrem de galagios, ce avea rolul de a chema oamenii la cumparaturi.

Din anul 1994, muzeului i s-a adaugat si o componenta sociala; intr-una din incaperile cladirii a fost organizat un centru comunal ce indeplineste diverse functii pur sociale: organizarea unor expozitii termporare sau a unor activitati cu caracter educational pentru elevi, la finalul orelor de scoala.

Conducerea Muzeului Istoric si Cultural al Africii de Sud a hotarat politici de promovare a Muzeului Bo Kaap, nu doar in regiune, ci si pe plan international, astfel ca vechea locuinta a lui Abu Bakr Effendi este astazi considerata drept un edificiu cultural cu rol istorico-social, menit sa spuna povestea unei comunitati in contextul national al Africii de Sud.

Din pacate insa, in jurul Muzeului Bo Kaap, locuintele vesele, colorate ale comunitatii musulmane au inceput sa se deterioreze inca din anul 1950. Ele sunt parte integranta a filei de istorie pe care o atesta Muzeul Bo Kaap, astfel ca primaria din Cape Town a dat startul unor programe de renovare care, pentru a nu afecta caracterul original al cartierului, au impus inlocuirea usilor, acoperisurilor si ferestrelor cu unele identice, dar din materiale de calitate.

Turistii care au sansa de a vizita Muzeul Bo Kaap si de a admira casutele viu colorate trebuie neaparat sa vada si cimitirul si moscheea cartierului. Se recomanda angajarea unui ghid turistic intrucat sunt foarte multe lucruri interesante de descoperit in acest cartier. Circula zvonuri despre o lipsa de ospitalitate a localnicilor, insa pentru a evita orice neplaceri este suficient ca turistii sa fie imbracati in mod decent si sa se arate respectuosi fata de locurile vizitate.

Un punct de atractie foarte cunoscut in acest cartier il reprezinta bucataria traditionala. Cei din Bo Kaap sunt faimosi in intreaga Africa de Sud pentru doua feluri de mancare: o musaca foarte picanta, din carne tocata pusa la cuptor cu crema de oua (bobotie) si un desert din aluat, foarte dulce si lipicios (koeksister). Totusi, in perioada Ramadanului, restaurantele servesc meniuri destul de stricte. Pentru o excursie reusita in Bo Kaap, cea mai indicata perioada de an este cea a lunilor de primavara si vara.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.