Se găseşte pe strada Andrews din Hout Bay, în apropierea oraşului Cape Town din Africa de Sud. Este vorba despre un muzeu de istorie locală, născut din visul şi dragostea pentru Hout Bay a unui fost membru al Departamentului pentru Conservarea Naturii. Încă din perioada activităţii profesionale, Jimmy Steele şi-a dorit enorm să înfiinţeze un muzeu în Hout Bay.

După ce a ieşit la pensie a avut timp să se îngrijească îndeaproape de acest proiect minunat. Startul l-a constituit un festival local, desfăşurat în Hout Bay în 1975, despre… Hout Bay. Festivalul a avut atât de mult succes prin obiectele scoase la vânzare şi prin spectacolele de artă dramatică, încât Jimmy Steele a început procedurile oficiale pentru deschiderea unui muzeu despre istoria şi cultura din Hout Bay.

Localnicii s-au dovedit şi ei la fel de entuziasmaţi şi l-au sprijinit inclusiv financiar pe Jimmy Steele, care s-a adresat direct autorităţilor din Cape Town solicitându-le asistenţă. În plus, el a închiriat şi un sediu pentru viitorul muzeu, clădirea şcolii Kronendal. De aici, lucrurile au mers din ce în ce mai bine. În 1977, autorităţile din Cape Town i-au acordat ajutor, sub forma unui grant anual destul de consistent. Un an mai târziu, deja fusese întocmit un plan privind restaurarea clădirii pentru a deservi în condiţii excelente muzeul mult visat. De acest plan s-a ocupat însuşi conducătorul departamentului tehnic al muzeelor.

În august 1978, a fost numit primul curator al muzeului Hout Bay – PamWormser. Lui Jimmy Steele i-a revenit funcţia de preşedinte al muzeului. În cadrul unei întâlniri din septembrie 1978, s-a decis că obiectivul muzeului Hout Bay trebuie să fie obţinerea recunoaşterii sale la nivel provincial. În luna octombrie, comitetul pentru înfiinţarea muzeului a lansat apelul pentru fondarea acestei instituţii culturale, ca membră a Asociaţiei Muzeelor din Africa de Sud. Rezultatul a fost pozitiv, astfel că la finalul anului 1978, muzeul Hout Bay, proaspăt înfiinţat, dispunea de birouri administrative gata mobilate, un sistem de vitrine pentru expoziţie şi o serie de artefacte provenind de la fermele din Hout Bay, epavele din imediata apropiere şi de la gospodăriile pescăreşti ale localităţii.

Primele zile s-au concentrat pe mobilarea întregului muzeu. Au fost angajaţi chiar şi doi arhitecţi pentru a se ocupa de aspectul exterior al instituţiei. Aceştia au proiectat şi o grădină care nu a fost însă gata decât după inaugurarea oficială a muzeului Hout Bay, deschis publicului în aprilie 1979.

În luna noiembrie a anului 1979, muzeul a primit recunoaştere provincială, devenind astfel muzeu de istorie locală. În grădină, a fost dezvelită o statuie de bronz, reprezentând un băieţel ce ţine în mâini un porumbel, simbol al misiunii muzeului Hout Bay – educarea tinerelor generaţii cu privire la bogăţia naturală a locului şi istoria lui culturală. Statuia a fost opera sculptorului Jean Doyle, iar ca model a fost folosit tocmai nepoţelul lui Jimmy Steele, adevăratul părinte al acestei instituţii culturale.

Clădirea muzeului este mai degrabă tihnită decât sobră şi inspiră multă căldură sufletească. Turiştii o descriu ca pe un soi de locuinţă simplă, o reşedinţă de vară. Din păcate, grădina a început să se degradeze, iar autorităţile fac apel la vizitatori şi localnici pentru orice fel de ajutor.

Muzeul Hout Bay reflectă istoria locală, nu doar din punct de vedere al resurselor naturale, ci şi al oamenilor care au locuit aici cu foarte mult timp în urmă. Studiile arată că în Hout Bay cele mai vechi urme umane datează din epoca pietrei. Pe atunci, oamenii primitivi nu aveau unelte sau arme de metal. Se descurcau strict cu obiecte din piatră sau oase cu ajutorul cărora vânau animale şi păsări, prindeau peşti, culegeau plante cu care se hrăneau ori le foloseau pe post de tratament medical.

După perioada epocii de piatră, în Hout Bay şi-a dus existenţa populaţia băştinaşă Khoi Khoi, în egală măsură vânători iscusiţi, dar şi crescători de vite. Pe aceşti Khoi Khoi i-au întâlnit prima dată olandezii, atunci când au venit la Capul Bunei Speranţe spre a întemeia Colonia Capului. Primul document ce atestă existenţa localităţii Hout Bay datează din 1607, când comandantul unei corăbii britanice descoperă întâmplător regiunea. Zona primeşte numele de Chapman’s Chaunce, după numele comandantului britanic.

În 1614, apare o nouă menţiune a localităţii Hout Bay, cu ocazia unui alt comandant britanic care vine în pădurea din regiune şi taie câţiva copaci pentru a folosi lemnul la unele lucrări de reparaţie a corabiei sale.

În 1652, însuşi Jan Van Riebeek, întemeietorul Coloniei Capului, descoperă la rându-i Hout Bay şi este impresionat de pădurea locului pe care o numeşte drept cea mai frumoasă pădure din Africa de Sud. Numele Hout Bay vine tocmai de la Jan Van Riebeek care menţionează pădurea, în jurnalul de bord, sub denumirea de T’Houtbaait Jen.

Datorită lemnului de foarte bună calitate, Hout Bay se transformă într-o comunitate de fermieri, apoi, de-a lungul anilor devine un adevărat fort. Spre vremurile moderne, localitatea se umple de pescari, iar Hout Bay se transformă într-un orăşel pescăresc. Datorită bogăţiei naturale, această regiune începe să atragă foarte mulţi turişti.

În prezent, muzeul Hout Bay evocă istoria locului şi a oamenilor săi, prin colecţii mici, dar pline de farmec. Artefactele provin din activităţile tipice ale zonei – minerit, silvicultură şi pescuit.

Muzeul Hout Bay este aşezat chiar în vecinătatea oficiului pentru turişti şi atrage imediat privirile prin aspectul său prietenos. Se organizează tururi ale muzeului, dar şi tururi ale oraşului, astfel că turiştii pot afla numeroase informaţii preţioase nu doar despre istoria instituţiei culturale, ci şi despre trecutul oraşului Hout Bay. Se poate vizita, gratis, în fiecare zi lucrătoare a săptămânii, între orele 10.00 şi 16.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.