Nebuloasa Cap de Cal este o nebuloasa intunecata care are aspectul unui cap de cal. Aceasta face parte din complexul de nori moleculari Orion, cunoscut si sub numele de Barnard 33. Aceasta nebuloasa se afla la distanta de 1500 de ani lumina si este intunecata din cauza prafului din care este alcatuita (contine si gaz, de fapt contine gaz in cea mai mare parte, insa acesta este transparent). Ceea ce o scoate in evidenta este lumina difuza din spatele sau – lumina este rosie (se datoreaza unei tranzitii atomice proeminente in hidrogen) si provine de la o stea din apropiere, Sigma Orionis (un sistem de cinci stele).
Prima inregistrare a formei acestei nebuloase dateaza din anul 1888 – Williamina Fleming a observat-o pe o placa fotografica realizata la Observatorul Colegiului Harvard. Fleming a adus contributii semnificative in domeniul astronomiei, printre care catalogarea stelelor din faimosul catalog Henry Draper. Nebuloasa Cap de Cal este una din favoritele astronomilor amatori, in special a astrofotografilor. Aceasta nebuloasa este destul de dificil de identificat in mod vizual. Serpentinele vizibile in regiunea mai luminoasa par a se datora unui camp magnetic care paraseste norul Cap de Cal in mod aproximativ radial, fiind antrenat de revarsarea materiei. Pete mici si rosii de la baza nebuloasei tradeaza prezenta protostelelor ascunse, iar dungile rosii aflate in apropierea nebuloasei galbui din jurul stelei V615 Orionis sunt obiecte Herbig-Haro (jeturi de material ejectat de protostele). Nebuloasa Cap de Cal este o regiune fascinanta, activa si complexa.
Nebuloasa Cap de Cal este similara cu pilonii din M16 (nebuloasa Vulturul), desi nu este la fel de densa – intr-o zi aceasta nebuloasa va fi erodata de radiatiile ultraviolete intense provenite de la stelele tinere din vecinatate si de la stelele care se nasc in interiorul sau. In anul 2001, Institutul Telescopului Spatial Hubble a cerut publicului sa voteze un obiectiv astronomic pentru a fi observat de catre Telescopul Hubble, un fel de concurs “Idolul Universului”, iar nebuloasa Cap de Cal a iesit invingatoare.
VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=NF_S5BogQkc