Nebuloasa Carina este cunoscuta sub mai multe nume: Marea Nebuloasa din Carina, Nebuloasa Eta Carinae si NGC 3372. Aceasta nebuloasa include mai multe stele albastre de tip O. Eta Carinae si HD 93129A sunt doua dintre cele mai masive stele din galaxia Calea Lactee. Se estimeaza ca nebuloasa Carina este situata in constelatia Carina, la o distanta de Pamant cuprinsa intre 6500 si 10 000 de ani lumina.

Aceasta nebuloasa este una dintre cele mai mari nebuloase difuze ce pot fi vazute pe cerul noptii. Ea este de patru ori mai mare si mult mai luminoasa decat nebuloasa Orion, insa nu este nici pe departe la fel de cunoscuta datorita locatiei sale indepartate din emisfera sudica. Carina a fost descoperita in anul 1751 de catre Nicolas de Lacaille. Acesta a observat-o de la Capul Bunei Sperante. In interiorul nebuloasei Carina se afla o alta nebuloasa numita Homunculus. Se crede ca nebuloasa Homunculus a fost expulzata in cadrul unei explozii enorme ce a avut loc in anul 1841, care pentru scurt timp a facut ca Eta Carinae sa fie a doua cea mai stralucitoare stea de pe cer.

Principala stea din aceasta nebuloasa este Eta Carinae. Aceasta stea este o hipergiganta foarte luminoasa. Eta Carinae este de 4 milioane de ori mai luminoasa decat soarele nostru si se crede ca este de 150 de ori mai masiva decat Sol. Eta Carinae este cea mai masiva si cea mai luminoasa stea despre care avem o cantitate mare de informatii. Exista stele mult mai mari si mai luminoase decat aceasta, insa informatiile pe care le avem legate de ele sunt mult mai vagi. Stelele care au mai mult de 80 de mase solare produc cel putin de un milion de ori mai multa lumina decat soarele. Exista doar cateva zeci de asemenea stele in galaxia noastra.

Citește și:  Cum apare vântul și ce efect are asupra mediului înconjurător?

O parte din nebuloasa Carina este numita nebuloasa Keyhole (Gaura cheii). Aceasta a fost numita de catre John Hershel in secolul al 19-lea. Nebuloasa Keyhole este un nor mult mai mic si mai intunecat, format din praf si molecule reci, unde filamente luminoase de gaz fierbinte fluorescent se pot vedea pe un fundal luminos. Diametrul nebuloasei Keyhole este de aproximativ 7 ani lumina.

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=aRjtwK9UXXk

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.