Nebuloasa Tigva, cunoscuta si sub numele de nebuloasa Rozeta, este o “floare” uimitor de frumoasa compusa din gaz si praf, un loc unde se nasc stelele. Desi este greu de vizualizat, chiar si cu telescoape mari, nebuloasa Tigva contine un cluster deschis tanar, care poate fi vazut cu usurinta cu ajutorul unui binoclu. Tigva este o nebuloasa imensa – de trei ori mai mare decat nebuloasa Orion, si de trei ori mai departe de noi. Nebuloasa si clusterul sau se suprapun si se gasesc aproape de clusterul Pomul de Craciun (constelatia Monoceros). De fapt, ati putea sa le gasiti in acelasi camp de vedere al binoclului.

Nu veti putea vedea nebuloasa cu ajutorul binoclului, ci numai clusterul. Catalogat drept NGC 2244, acest cluster are varsta de numai un milion de ani, formandu-se recent in interiorul nebuloasei. Acest card de stele albastre poate fi vazut fara instrumente optice, pe un cer intunecat, deoarece stelele din cluster au magnitudinea de 4,4. Acest lucru este impresionant, intrucat stelele se gasesc la distanta de aproximativ 4900 de ani lumina. In ceea ce priveste nebuloasa insasi, aceasta este putin mai greu de vazut. Nebuloasa Tigva a fost descoperita in secolul al 19-lea de catre observatori cu telescoape mari. Prin urmare, aceasta nebuloasa este catalogata pe bucati: NGC 2237, NGC 2238 si NGC 2246. Acestea sunt toate parti ale aceluiasi complex de formare a stelelor, care, din cauza iluminarii neuniforme si a benzilor sinuoase de praf, afisaza un grad uimitor de complexitate.

Citește și:  Cum vad copiii Craciunul

Nu aveti nevoie de un telescop cu lungimea de 121 de centimetri pentru a vedea nebuloasa Tigva. Insa veti avea nevoie de un cer senin si o lipsa a poluarii luminoase. Nebuloasa abia a fost zarita cu ajutorul unui telescop cu lungimea de 40 de centimetri, de catre astronomii amatori Fred Lossing si Rolf Meier in anii 1970. Altii au reperat nebuloasa cu un telescop cu lungimea de 10 sau 12 centimetri. Iar Stephen James O’Meara a raportat ca a putut vedea aceasta nebuloasa cu ajutorul unui binoclu si cu ochiul liber. Un cer intunecat este esential. Si, de asemenea, trebuie sa va asigurati ca ochii vostri sunt perfect adaptati la intuneric. Un filtru OIII sau UHC ar putea fi de ajutor. Desi reprezinta o provocare pentru observatorii vizuali, nebuloasa Tigva este o tinta minunata pentru observatorii fotografici. Un astrofotograf priceput poate captura o imagine a acestei nebuloase doar cu o camera foto digitala si un telescop mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.