Notre-Dame du Port, aflata in Clermont Ferrand din Franta, este o uluitoare biserica romanica construita pe amplasamentul unde, odinioara, statea o biserica ridicata in secolul al VI-lea si distrusa de invadatorii normanzi. Si abia dupa sase secole, si anume in secolul al XII-lea, episcopul Saint Avit a decis sa conduca lucrarile de reconstructie ale unei biserici care sa pastreze amintirea lacasului sfant originar. Potrivit legendei, Saint Avit a insistat ca biserica sa fie ridicata respectand proportia de aur, cea care, de altminteri, face ca raportul dintre lungime si latime sa fie de 1,6:1.
Mai tarziu, undeva prin secolul al XIX, biserica Notre-Dame du Port avea sa fie modificata semnificativ, edificiului religios adaugandu-i-se o clopotnita impresionanta, deoarece cea care fusesera construita anterior aici a fost distrusa aproape in totalitate de un cutremur devastator ce izbucnise in anul 1746. Tot in aceasta perioada, s-a inlocuit si acoperisul cu unul nou din piatra locala de Volvic, o roca vulcanica speciala, de culoare neagra.
Ceea ce ar putea impresiona la prima vedere ar fi fatada bisericii Notre-Dame du Port, insa cele mai fascinante parti ale lacasului sfant sunt de departe interioarele, cunoscute indeosebi datorita scenele biblice detaliate, sculptate mai ales pe capitelurile coloanelor. Aceasta imagine superba este intregita si de scenele sculptate din cadrul usii ce da inspre sud.
Chiar si asa, cel mai faimos capitel este cel care arata alungarea lui Adam si a Evei din gradina Raiului, in timp ce arhanghelul Mihail il prinde pe Adam de barba si pe Eva de par. Aceste scene sunt de un dramatism covarsitor, sa nu mai spunem ca sunt excelent realizate. In schimb, deasupra usii sudice se afla o scena care face o trecere prin viata lui Iisus Hristos Mantuitorul. In aceasta scena mare, au fost infatisate mai multe momente importante din viata lui Hristos, si anume Inchinarea Magilor, Intampinarea Domnului, Botezul lui Hristos si Hristos in Slava.
Acum cativa ani, biserica Notre-Dame du Port a fost supusa unei serii de lucrari masive de restaurare, dorindu-se imbunatatirea atat a fatadei, cat a interioarelor grav avariate din cauza eroziunii timpului si nu numai. Important de mentionat, de asemenea, este faptul ca, in anul 1998, acest lacas sfant, cunoscut ca unul dintre cele cinci biserici romanice din Auvergne, a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Mai mult, in anul 2008, la 7 decembrie, statuia lui Notre-Dame du Port, adica Doamnei Portului, a fost reinstalata in superba biserica, dupa ce fusesera pastrata in siguranta, in timpul lucrarilor de restaurare dintre anii 2007 si 2008, in Catedrala Clermont.