Nurca europeana (Mustela lutreola) este un mamifer carnivor care traieste in regiunile mlastinoase din centrul si nordul Europei. Se aseamana foarte mult cu nurca americana, dar este un pic mai mica. Are lungimea corpului de 30-40 cm, coada de 12-19 cm si greutatea de 500-800 g.

Masculii sunt mai mari si cantaresc mai mult decat femelele. Blana sa este foarte apreciata (este moale, deasa si impermeabila) ceea ce a provocat distrugerea unui numar mare de exemplare in Europa Centrala. Astazi este crescuta in captivitate pentru a fi eliberata in mediul natural.

Are corpul suplu, alungit, acoperit cu blana de culoare maro-inchis pana la negru, cu o margine ingusta alba la buza superioara si barbie. Poate fi usor confundata cu sconcsul, cu nurca, vidra sau norita. Blana este alcatuita dintr-un strat interior calduros si din peri mai lungi si mai rari, cu rol de protectie. Are degetele unite prin membrane interdigitale, particularitate ce ii ofera avantajul sa fie o buna inotatoare.

Mustela lutreola

Are cate cinci degete la fiecare picior, ghearele neretractile, lungi si curbate, botul scurt, craniul lung, ochii mici si rotunzi cu irisul de culoare inchisa, urechile mici cu margini rotujite, coada foarte lunga. Coloana vertebrala este foarte flexibila, iar mersul grabit, vioi si in salturi. Isi face adapostul in stuf, in scorburi sau vizuini, intotdeauna in apropierea apelor si se hraneste cu animale de apa, reptile, broaste, pesti, sobolani, pasari acvatice, crustacee si pasari domestice. Traieste solitar, doar in sezonul de reproducere pot fi observate in perechi.

Citește și:  Balena de Groenlanda (Balaena mysticetus), o specie care trăiește mai mult de 100 de ani și este în pericol de dispariție

Perioada de imperechere este in lunile ianuarie si februarie, femela are o gestatie de 35-72 de zile, dupa care naste 2-7 pui de regula prin lunile martie-iunie. Puii sunt alaptati timp de 10 saptamani si intarcati la sfarsitul verii. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 9-10 luni.

Nurca europeana face parte din ordinul Carnivora, familia Mustelidae. Este o specie pe cale de disparitie, datorita distrugerii habitatului natural, vanatului excesiv si poluarii mediului.

Video – Nurca europeana (Mustela lutreola):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.