Progresele în ştiinţă şi tehnologie sunt evidente şi noi invenţii ce-ţi pot face viaţa mai uşoară apar pe zi ce trece. Una dintre invenţiile recente este reprezentată de pantofii cu branţuri smart, ce pot fi conectate la telefonul mobil.

Pantofi smart - cu tehnologie moderna
Pantofi smart – cu tehnologie moderna sursa:thenextweb.com/plugged/2019/01/16/nikes-new-smart-shoe-is-a-step-in-the-right-direction-for-wearable-tech/

Diverse gadgeturi apar mereu uimind prin inovaţie şi inteligenţă; telefoanele mobile, televizoarele, tabletele performante devin pe zi ce trece mai eficiente; au fost inventate şi ceasuri şi brăţări smart ce monitorizează şi stochează informaţii şi ochelari smart, ce oferă în timp real informaţii purtătorului. Gadgeturile se contectează la Internet şi sunt capabile să monitorizeze şi să ofere purtătorului cele mai diverse informaţii.

Viitorul arată smart – inventatorii vizualizează deja că vom avea nu numai diverse accesorii, ci şi haine şi încălţăminte smart. O invenţie recentă vine ca dovadă a progresului constant în tehnologie: pantofii cu branţuri smart.

Inventatorul este un inginer francez pe nume Karim Oumnia, care lucrează de 20 de ani la perfecţionarea articolelor de încălţăminte (a perfecţionat pantofii sport de la Glagla, creând modele foarte uşoare, comode, ventilate). Cea mai recentă inovaţie a sa o reprezintă aceste branţuri interactive care se conectează la telefonul mobil prin Bluetooth.

Branţurile sunt denumite Digistole (stole este termenul englezesc pentru branţuri, pentru partea care este aplicată în interiorul unui pantof). În interiorul acestora există senzori care pot număra paşii, măsura distanţa, măsura viteza, pot indica locaţia şi altitudinea. Sunt măsurate inclusiv numărul caloriilor arse în timpul purtării pantofilor.

Poate că cel mai interesant este faptul că în branţuri sunt incluşi şi senzori ce pot arăta temperatura şi o pot regla în funcţie de dorinţele purtătorului (aşadar, adio senzaţiilor neplăcute de temperatură prea crescută sau prea scăzută a picioarelor).

Citește și:  Thomas Edison şi "maşina fantomelor" - a creat inventatorul american un astfel de dispozitiv?

Inventatorul a gândit iniţial pantofii pentru sportivi, însă funcţiile lor pot fi utile şi atractive pentru oricine. În plus, monitorizarea mişcării, a activităţii fizice este realizată mult mai eficient cu aceşti pantofi decât folosind brăţările sau ceasurile smart.

Pantofi smart - cu monitorizare de folosire
Pantofi smart – cu monitorizare de folosire sursa: cnet.com/news/samsung-sponsored-smart-golf-shoes-now-on-kickstarter/

În afară de funcţiile lor, branţurile pantofilor au fost create aşa încât încălţămintea să fie uşoară, comodă şi sănătoasă. Digistole sunt potrivite oricărui tip de încălţăminte, conţin pernuţe ce anulează resimţirea oricărui şoc la impactul piciorului cu pământul şi oferă suport pentru spate.

Pantofii pot funcţiona 7-8 ore în cazul unei activităţi intense (dacă este crescută constant temperatura) şi o zi-două în cazul unei activităţi obişnuite. Oricum ar fi, încărcarea acumulatorilor este simplă, fiind nevoie doar de USB. Munca la pantofii smart nu este însă sfârşită, inventatorul dorind să aducă multiple alte funcţii acestora. Inginerul doreşte să adauge GPS şi senzori care să indice valoarea pH-ului.

Campania recentă de promovare şi de strângere de fonduri pentru producţia în masă şi punerea spre vânzare a pantofilor smart s-a bucurat de un aşa succes, încât au fost strânşi 40 000 de dolari în doar câteva zile. Doritorii vor putea purta pantofi smart chiar din luna decembrie a acestui an, comandându-i pe Internet.

După cum spune şi inventatorul pantofilor: „încălţămintea, hainele, toate vor fi smart” în viitorul apropiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.