Oblete (Alburnus alburnus) – peste de card care traieste in lacuri, balti, iazuri, ape lin curgatoare sau statatoare din zonele de campie si deal. Prefera apele care au curenti puternici. Apare in apele din toata Europa. La noi in tara este cunoscut si sub alte denumiri: albete, loga, albisoara, snetzi, oblete de Dunare.

Face parte din ordinul Cypriniformes, familia Cyprinidae.

Are corpul zvelt, turtit lateral, cu gura superioara oblica, falca inferioara iesita in fata. Ochii sunt mari. Atinge lungimea de 15 cm si o greutate de 20-40 g. Masculii sunt mai mici decat femelele. Este acoperit cu solzi mici care sunt distribuiti in siruri ordonate. Inotatoarele pectorale, ventrale si cea anala sunt de culoare cenusie cu reflexe rosiatice. Culoarea corpului este albastra-verzuie cu reflexe metalice.

oblete

Perioada de reproducere este in mai-iunie, deoarece apa este mai calda. Femela depune peste 300000 de icre cu diametru mediu de 1,3 mm, care fiind lipicioase se prind de plantele acvatice. Acestea raman pe plante pana eclozeaza.

Isi cauta hrana in zone cu apa adanca, dar si mica, prefarand sa consume: insecte acvatice, viermi, alge, crustacee, larve, plancton, larve de chimronomus, larve de insecte.

Acest peste este apreciat pentru carnea sa deosebit de gustoasa, fara continut mare de grasime. Solzii lui sunt folositi la fabricarea perlelor false. Sezonul de pescuit pentru oblete este intre lunile martie-noiembrie. Pescarii pot folosi diferite momeli, ca de exemplu: hrana vie, amestecuri de faina, viermi, rame, dar mai ales pinkyul roz si viermisorul alb.

Obletii sunt vanati de alti pesti rapitori, precum: salau, biban, stiuca si avat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.