Acum 70 milioane de ani, in perioada Cretacicului superior a trait o specie de broasca testoasa cu o forma a capului ciudata, se asemana cu o palnie. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in sedimentele cretacice din largul coastei Africii, in Maroc.

Cum a fost descoperită Ocepechelon bouyai

Descoperită în sedimentele cretacice din Maroc, Ocepechelon bouyai uimește prin anatomia sa neobișnuită, care o plasează printre cele mai mari și mai fascinante reptile marine ale vremurilor preistorice.

Adaptările unice ale țestoasei preistorice

Paleontologii au explicat aceasta forma a testoasei ca fiind o adaptare la viata acvatica. Specia a fost numita stiintific Ocepechelon bouyai si s-a estimat lungimea craniului ei la aproximativ 70 cm. Avea botul lung si tubular, maxilarele lungi si inguste, lipsite de dinti insa cu structuri specifice care ii ofereau posibilitatea sa roada hrana.

Dimensiuni și caracteristici anatomice impresionante

Conform specialistilor aceasta testoasa nu reusea sa deschida foarte larg gura, ajungea doar la 6 cm. Avea insa posibilitatea sa absoarba o cantitate mare de apa in obrajii largi si voluminosi si astfel sa inghita si prada, iar apoi sa elimine apa afara.

Hrana sa consta din vietuitoare acvatice de dimensiuni reduse, cum sunt de exemplu cefalopodele, pestii si meduzele mici.

Ocepechelon bouyai
Ocepechelon bouyai

Corpul testoasei era voluminos, acoperit de piele groasa si o carapace foarte subtire, iar cele patru membre se asemanau cu niste inotatoare foarte mari. Un exemplar adult putea avea lungimea mai mare de 3 m, ceea ce arata ca a fost cea mai mare specie de broaste testoase care a trait vreodata pe Pamant.

Ochii erau mari si orientati in sus, iar narile si ele bine evidentiate, pozitionate foarte aproape de acestia, la baza botului.

Descoperirea consta dintr-un craniu al unui exemplar care a fost gasit in sedimentele cretacice din provincia Kouribga, in Maroc. Specia a fost clasificata in superfamilia Chelonioidea, familia Dermochelyidae.

Ecosistemul din Cretacicul superior

În perioada Cretacicului superior, oceanele erau populate de o diversitate impresionantă de viețuitoare. Ocepechelon bouyai conviețuia cu pești mari, reptile marine precum mosasaurii și o varietate de cefalopode. Fiind o specie adaptată perfect mediului marin, această țestoasă avea un rol ecologic important, contribuind la echilibrul ecosistemului marin prin consumul de prăzi mici precum meduzele și crustaceele.

Impactul descoperirii asupra cunoașterii reptilelor marine

Descoperirea Ocepechelon bouyai aduce noi informații despre diversitatea speciilor marine din perioada Cretacicului. Studierea fosilelor permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine modul în care aceste animale s-au adaptat la viața acvatică, oferind indicii valoroase despre evoluția țestoaselor marine moderne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.