Ofiuridele fac parte din clasa Ophiuroidea și reprezintă un grup separat de echinoderme. Sunt în jur de 2000 de specii și trăiesc pe fundul mărilor. Se aseamănă cu stelele de mare dar au în mijloc un disc central (care nu apare la acestea). Au și ele cinci brațe lungi dar mai înguste ca la stelele de mare, toate legate de discul central ce poate să aibă un diametru destul de mic de cel mult 10 cm. Brațele sunt foarte lungi, fapt ce face ca împreună cu acestea, ofiuridele să aibă un diametru de până la 50 cm.

Specii de ofiuride:

Ophiothrix fragilis
Ophiothrix fragilis

Specia Ophiothrix trăiește pe suprafețele stăncoase și nisipoase de pe fundul mărilor. Are brațele lungi prevăzute cu țepi, cu rol în filtrarea hranei. Poate avea un diametru de până la 20 cm.

Astroboa nuda

Astroboa nuda este o specie de stea-coș de mare care are brațele foarte lungi ce se ramifică în cârcei. Aceste brațe se ridică în apă și prind hrana – mici viețuitoare care înoată în apă. Este răspândită în Marea Roșie mai ales pe pantele cu recife de corali.

Citește și:  Struthiosaurus, descoperă totul despre acest dinozaur cu armură

Ophiothrix fragilis1

Ophiothrix fragilis este o specie din categoria ofiuridelor care are discul central destul de mic iar cele cinci brațe foarte lungi. Diametrul este de 15 cm, iar brațele și discul central prezintă numeroși țepi. Trăiește în Marea Nordului, Marea Mediterană, în jurul coastei Irlandei, are un colorit ce poate varia foarte mult, poate fi violet, gălbui, roșu purpuriu, etc. Apare în sedimentele grosiere, la adâncimi de 350 m în apele litorale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.