Marmosa murina este denumirea stiintifica a unui animal care traieste in regiunile cu paduri tropicale mereu in apropierea cursurilor de ape mari, din nordul si centrul Americii de Sud, Guyana, Venezuela, Columbia, Peru de Est, Insula Trinidad, Surinam, Tobago, Brazilia Centrala si de Nord si estul Boliviei. Este cunoscut cu numele de opusumul-soarece si face parte din categoria oposumilor sau a sobolanilor marsupiali pitici incadrati in genul Marmosa.

Acest animal arboricol este de talia unui soarece, are lungimea corpului de 11-14,5 cm si greutatea de 15-45 g, astfel se explica si numele sau de oposumul-soarece. Desi se inrudeste cu mamiferele marsupiale, femela nu prezinta in zona ventrala o punga atat de mare care sa-i dea posibilitatea sa-si adaposteasca si transporte puii, dar are un numar mare de mamele raspandite in zona pieptului si abdomenului. Coada este lunga, golasa si puternic prehensila, poate masura intre 13,5-21 cm, iar coloritul ei este in nuante de gri-galbui in prima jumatate, incepand de la baza, iar spre varf este mai deschisa. Membrele anterioare si posterioare sunt inguste dar suficient de musculoase, au labele golase si degetele lungi prevazute cu gheare mici si ascutite, de culoare deschisa la fel ca si pielea. Acestea ii ofera posibiliatatea de a se deplasa foarte usor pe ramurile copacilor, oposumul-soarece fiind un catarator excelent. Blana este scurta, fina, moale si deasa, la atingere are un tuseu placut si catifelat, pe partea dorsala a corpului coloritul ei este galbui-inchis-cenusiu, iar pe partea ventrala devine albicios-galbui-deschis. Capul este mare, botul ascutit, golas, prevazut pe partea superioara cu vibrize lungi, subtiri si negre. Pe fata are o masca faciala alcatuita din pete de culoare neagra formate din firele de par care apar in jurul ochilor. Urechile sunt mari, subtiri, au marginile rotunjite si sunt complet lipsite de par. Ochii sunt mari, proeminenti, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa, iar acuitatea vizuala este bine dezvoltata.

Citește și:  Transformarea dinozaurilor în fosile, vezi cum s-a întâmplat totul

Oposumul-soarece, Marmosa murinaOposumul-soarece este un animal nocturn si omnivor, are un stil de viata arboricol si poate fi observat mai ales in zonele impadurite dintre fluviile Amazon si Orinoco. In timpul zilei se odihneste in scorburi, cuiburi care au apartinut unor pasari si au fost abandonate, sau pe ramurile groase ale copacilor. Noaptea animalul devine activ, cauta in continuu hrana preferata formata din mici nevertebrate, paianjeni, insecte, larve de insecte, fructe, pasari, oua de pasari, soparle si alte mici animale vertebrate.

In perioada de imperechere masculul si femela traiesc impreuna. Femela are o perioada de gestatie de aproximativ doua saptamani, apoi fata 5-8 pui, in cazuri exceptionale numarul lor poate ajunge la 10-15. La inceput puii sunt neajutorati, ei stau agatati de cate un mamelon, apoi sunt purtati pe spatele femelei. Perioada de alaptare dureaza 60-80 de zile, apoi puii sunt intarcati, incep sa consume hrana formata din fructe si insecte.

Oposumul-soarece sau Marmosa murina face parte din ordinul Didelphimorphia, familia Didelphidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Video – Oposumul-soarece, Marmosa murina:

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.