Orașul Aswan este situat pe râul Nil, la aproximativ 1000 km mai la sud de orașul Cairo din Egipt. Aswan a fost de-a lungul secolelor, un centru comercial în drumul caravanelor de unde se exploatează renumitul granit roz. Este un oraș frumos, aflat în punctul cel mai sudic al Egiptului, situându-se de-a lungul celor mai frumoase întinderi ale Nilului, larg, verde și cu unele insule, cu dealuri deșertice înalte, Aswan este renumit ca o stațiune foarte căutată pentru că mai la sud de oraș încep pragurile Nilului.

Zona naturală de aici este considerată ca una din cele mai pitorești locuri din Egipt. Nubienii care au fost dislocați în Aswan, îi dau o tentă africană aparte, iarna Aswanul devine mai activ, străzile sale, restaurantele și bazarele se aglomerează datorită temperaturilor plăcute. Aswan se afla în sudul Egiptului, având o populație de aproximativ 150.000 de oameni. În perioada antică, numele său egiptean era Syene. Pe bulevardul faleză care este paralel cu Nilul, numit Corniche, se pot urmări bărcile cu vele, renumitele feluci egiptene care au catarge înalte cu pânze albe, o imagine pitorească specifică Egiptului.

În bazarul din oraș sau Souk, se pot face cumpărături ca mirodenii, parfumuri, coșuri sau eșarfe colorate. Hotelul Cataract este așezat în apropierea primei cataracte a Nilului care este localizată aici. Orașul Aswan a fost și este o stațiune de iarnă vizitată încă de la începutul secolului al XIX-lea, căutată de egiptenii bogați care doresc să fugă de frigul iernii din celelalte orașe, refugiindu-se aici pentru 3 luni. Perioada anului are o influență majoră asupra activităților locuitorilor, vara este secetoasă și foarte caldă, când temperaturile pot ajunge la 54-58 grade Celsius, dar cu temperaturi zilnice medii între 23 și 30 de grade Celsius în timpul iernii, foarte plăcute.

Finalul toamnei și primăvara sunt perioadele cele mai bune pentru a vizita orașul, acesta fiind mai puțin aglomerat decât în sezonul de vârf din timpul iernii. Orașul Aswan are câteva obiective de vizitat, unul dintre ele este Mausoleul lui Aga Han.

Orașul Aswan se află pe teritoriile nubiene antice. Era localizat pe drumul comercial dintre Egipt și teritoriile sudice africane, pe unde aurul, sclavii și fildeșul intrau în Egipt. Guvernatorii celei de-a VI-a dinastii au trimis multe expediții pentru a explora câteva țări africane pentru resurse, aflate în sud, iar multe din aceste expediții au pornit din Aswan.

Orașul era de asemenea principala sursă de granit, gresie și cuarțit, folosite în construcția diverselor monumente aflate de-a lungul Egiptului. Templul de la Abu Simbel este construit cu granit local. În prezent, printre atracțiile turistice ale orașului Aswan se numără Obeliscul Neterminat, o construcție care a rămas neterminată timp de milenii și Insula Elefant, care datează din epoca faraonilor. Barajul de la Aswan este cel mai mare baraj din Egipt și din regiune pe râul Nil. Acesta este situat lângă orașul Aswan, în apropierea primei cataracte a fluviului Nil.

Citește și:  Orasul Praga: Obiective turistice Cehia - Praga

Pentru crearea lacului de acumulare Nasser, a fost inundată o parte din Nubia inferioară, iar 60.000 oameni au fost strămutați în alte locuri. Barajul este de fapt format din 2 baraje diferite: un baraj vechi, terminat în anul 1902, situat în partea inferioară și un baraj nou, situat în partea superioară, început de sovietici în anii ’60 și terminat în 1970. Barajele regularizează cursul râului, prevenind inundarea anuală a regiunii sudice a Egiptului, folosește apa pentru producerea energiei electrice și ajută la irigațiile din zonă, la culturile agricole din regiune, în special ale bumbacului și ale orezului, producția agricola crescând cu până la 500% din anul1970, asigurând nevoile crescânde ale populației Egiptului care se apropie de 85 de milioane. Barajul alimentează 12 turbine, fiecare având o capacitate de 175 MW, puterea totală a energiei produse fiind de 2,1 GW. Producerea energiei a început în anul 1967, asigurând sistemului național aproximativ 60 % din necesarul de energie electrică. Deoarece cantitatea de precipitații care cade în regiune este foarte mică sau este inexistentă agricultura depinde aproape în întregime de irigații, fiind folosiți anual, în jur de 46 miliarde m3 de apă de la barajul superior.

Doua insule acoperite cu oaze de palmieri și plante tropicale sunt în apropiere: insula Elephantine și insula Kitchener. Aceasta din urma este cunoscută pentru grădinile și plantele sale exotice plantate de generalul britanic Kitchener care pot fi admirate și azi. Mânăstirea St. Simeon a fost construită întâi în secolul al VII-lea, pentru a-l cinsti pe sfântul Avva Hedra din secolul al IV-lea. Mânăstirea a fost dărâmată în anul 1173 și refăcută mult mai tărziu. Clădirea are două nivele, primul din piatră, iar cel superior din cărămidă amestecată cu noroi, având ziduri înalte de 10 m.

Două festivale anuale se desfășoară în orașul Aswan: festivalul sculpturilor în granit roz, piatră aflată din abundență în carierele din jurul orașului și festivalul soarelui, care ține două zile.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.