Se află într-o vale împădurită de la poalele Munților Pădurea Neagră, în partea de sud – vest a Germaniei și reprezintă o destinație turistică pentru vedete, capete încoronate, oameni politici, dar și turiști obișnuiți.

Baden Baden1

Orașul Baden Baden din Germania a fost întemeiat de către romani sub împăratul Hadrian, în primul secol de după Hristos, sub forma unei stațiuni balneare cu numeroase izvoare de ape termale. Numele orașului a derivat din forma latină de „Apele Aureliene”, dar denumirea actuală, de Baden Baden, a primit-o abia în 1931, pentru a fi diferențiat de alte localități cu același nume din state diferite.

Obiectivele turistice ale orașului sunt nenumărate și acoperă o mare parte din istoria localității. Cele mai cunoscute sunt ruinele băilor termale ale romanilor, ce pot fi încă vizitate de-a lungul râului Oostbach, în cartierul Romerplatz. În continuare, turiștii pot alege să experimenteze la fața locului beneficiile celor 23 de izvoare termale, în cadrul a două complexe cu vârste de până la 100 de ani. Complexul Friedrichsbad propune turiștilor două ore de tratamente cu ape termale, sub forma dușurilor, saunei, masajului și piscinelor, amenajate în spații cu aspect de amfiteatre circulare, inspirate de modelul romanilor. Accesul se adresează celor apți de nudism, căci nu sunt permise utilizarea costumelor de baie. Cel de-al doilea complex de băi se cheamă Caracalla și este ceva mai modern, prevăzut cu cascade artificiale și băi cu aburi. Aici, clienții poartă costume de baie, de-a lungul tuturor tratamentelor.

Baden Baden11

Un alt obiectiv cu aspect medieval îl constituie Abația Lichtental, construită în secolul al XIII-lea și care se păstrează astăzi sub forma unei biserici cisterciene, unde continuă să se țină slujbe și să se închirieze chiar mici spații turiștilor dornici de a pătrunde în atmosfera religioasă. Este locul în care sunt îngropați foarte mulți dintre prinții Sfântului Imperiu Roman.

O altă biserică fascinantă datorită aspectului său exterior se găsește în piața centrală, Biserica Congregației (Stiftskirche), cu pereți zugrăviți în nuanțe de roz. La origine este o construcție realizată în stil romanic, dar restaurată de-a lungul secolelor când în stil gotic, când în stil baroc. Un aspect deosebit îl constituie vitraliile, extrem de frumos colorate și care, în soarele amiezii, oferă adevărate spectacole interioare.

Orașul Baden Baden dispune și o capelă ortodoxă, considerată o adevărată bijuterie arhitecturală, construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de către arhitectul Leo van Klenzes. Se cheamă Capela Sturdza, după numele familiei care a patronat construirea ei. Este vorba de familia domnitoare a Moldovei care a ținut să dedice mica biserică ortodoxă lui Mihail Sturdza, fiul ultimului domnitor al Moldovei. Biserica a fost înălțată chiar peste mormântul acestuia. Pereții sunt zugrăviți în nuanțe de roz, alb și cafeniu, iar pridvorul este susținut pe patru coloane ionice; cupola rotundă are în vârf o cruce ortodoxă. Interiorul este îmbrăcat în fresce, iar iconostasul foarte înalt inspiră grandoare și solemnitate.

Baden Baden111

Arhitectura spectaculoasă a orașului Baden Baden din Germania este reflectată cu ajutorul câtorva construcții devenite deja de renume internațional:

cetatea Hohenbaden construită în stil gotic la începutul secolului al XII-lea sub forma unui complex din 3 castele: Oberburg, castelul din punctul cel mai înalt al colinei Battert, Unterburg, castelul construit la limita inferioară a colinei, și Bernhardsbau, construit în curtea interioară a celorlalte două castele. Din secolul al XV-lea, cetatea a căzut în dizgrație, atunci când proprietarii, margrafi de Baden, au construit un nou castel, în vale, unde s-au mutat, părăsind vechea cetate;

Palatul cel Nou, de secol al XV-lea și care sute de ani la rând a reprezentat reședința marchizilor de Baden și ulterior a principilor germani. Oferă o panoramă superbă asupra Munților Pădurea Neagră. În prezent, adăpostește principalul muzeu al orașului;

Cazinoul, construit în secolul al XIX-lea, și care continuă să impresioneze prin fastul interior, cu decorațiuni desprinse parcă din povești. De peste 250 de ani, Cazinoul din Baden Baden este locul unde se adună oameni nobili și afaceriști, pentru a-și juca norocul, într-un decor de castel al Franței;

Baden Baden1111

Opera Festspielhaus, cel mai mare teatru din Germania, cu o capacitate de acomodare a 2500 de persoane. A fost deschis în anul 1998 și impresionează prin combinarea a două stiluri arhitecturale – baroc și neo renascentist.

Bulevardul principal al orașului se cheamă Aleea Lichtentaler și aici se găsesc cele mai multe parcuri, magazine de suvenire, restaurante și localuri pentru turiști. Este un loc vesel, zgomotos, plin de viață.
Merită vizitate o serie de muzee, cu expoziții fascinante: Muzeul Frieda Burda, Muzeul Baden Baden, Casa Memorială Brahms, Muzeul Faberge, Muzeul Tehnic sau Galeria de Artă.

Baden Baden11111

Grădinile Paradis reprezintă cel mai renumit spațiu verde al orașului Baden Baden. Există o grădină amenajată în stilul renascentist al Italiei, cu foarte multe fântâni, mai multe specii de trandafiri, arbuști ornamentali și pomi fructiferi, portocali și lămâi. Bucătăria tradițională a orașului Baden Baden poate fi experimentată în cadrul restaurantului Rathausglockel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.