Reprezintă capitala statului Gambia și e cel de-al doilea mare oraș al țării. Este un loc fascinant prin prisma reliefului și a atmosferei. Orașul Banjul este situat pe o mică insulă, insula St Mary, aflată chiar la întâlnirea fluviului Gambia cu Oceanul Atlantic. Banjul comunică cu țărmul printr-o rețea de poduri aflate în partea de vest a insulei. Principalul mijloc de transport spre Banjul este feribotul.

Banjul1

Orașul Banjul dispune de mai puțin de 40.000 de locuitori, însă turismul este una dintre principalele activități ale insulei. Pachetele turistice puse la dispoziție de agențiile de profil atrag foarte mulți vizitatori din Europa, în special britanici.

Din punct de vedere istoric, denumirea Banjul este mai puțin cunoscută, în raport cu cea deja populară, Bathurst. Termenul Banjul provine din limba populației Mande, care vindea pe insula St Mary material textil necesar producerii de frânghii.

Cele mai vechi informații despre orașul Banjul vin din secolul al XVII-lea, când un rege local, Kombo, a dat insula în arendă unui duce din Germania. Două sute de ani mai târziu, actualul oraș Banjul era cucerit de către britanici și transformat în centru comercial și loc de vânzare a sclavilor. Cu acest prilej, insula a fost închinată Fecioarei Maria, iar numele oficial a fost Bathurst, după unul dintre oficialii biroului colonial britanic.
Numele de Banjul a fost adoptat abia în 1973.

Banjul11

Turiștii orașului sunt atrași mai ales de peisajele naturale ale insulei și de viața simplă a localnicilor. Una dintre imaginile cele mai reprezentative pentru orașul Banjul este cea care înfățișează turme de capre viu colorate, alergând vesele pe plajele aurii ale insulei. Arhitectural, orașul Banjul are aspectul unei localități coloniale, cu locuințe cochete, în stil european. Nu lipsesc detaliile istorice.

Astfel, unul dintre simbolurile acestui oraș este Cupola 22, un monument comemorativ, dispus chiar la intrarea în Banjul și care amintește de momentul dramatic în care, printr-o lovitură de stat, executivul ales democratic al statului a fost răsturnat de la putere de către Yahva Jammeh și de forțele armate provinciale. Cu acest prilej, fostul președinte a fost ucis. Cupola 22 este construită după modelul unei porți de intrare, cu arcadă masivă, la o înălțime de 35 de metri. La baza arcadei se află statuia soldatului necunoscut, ținând în brațe un prunc nevinovat și având mâna încremenită în simbolul păcii – semnul V(ictoriei). Monumentul este așezat pe opt coloane și dispune de trei etaje, unde turiștii sunt invitați să urce pentru a se bucura de panorama spectaculoasă a orașului. Înăuntru, se află găzduit și un muzeu al textilelor.

Un alt obiectiv turistic al orașului Banjul îl reprezintă Piața Albert, situată pe Bulevardul Libertății și construită la mijlocul secolului al XIX-lea. Atmosfera este pitorească, gălăgioasă, veselă, lumea se tocmește la preț, produsele sunt întinse pe jos sau pe tarabe destul de primitive. Se vând gablonțuri, încălțăminte, materiale textile, elemente vestimentare – toate de-o strălucire fără egal, astfel că între produse și modul de expunere a mărfii se realizează un contrast fascinant.

Banjul111

O latură foarte apreciată a Pieței Albert este piața de legume și fructe, unde turiștii au ocazia să cumpere tot soiul de delicatese, total necunoscute în Europa. Există localuri unde se vând băuturi răcoritoare și măcelării cu produse gustoase. De-a lungul zilei, Piața Albert dă impresia unui loc nebun, dar fericit.

Centrul vechi al orașului Banjul este la fel de fascinant. Aici se pot admira construcții în stil colonial și construcții în stil local (Krio), adică niște case cu acoperișuri abrupte și ondulate și cu balcoane din fier forjat. Atmosfera arhitecturală este cea de început de secol XIX, o parte dintre locuințe fiind ridicate de sclavii eliberați, sosiți pe insulă din Sierra Leone.

Turiștii dornici să cunoască în amănunt istoria și personalitatea localnicilor din Banjul au la dispoziție celebrul Muzeu Național.

Expozițiile sunt, în aparență, simple, dar extrem de interesante, pentru că evocă trecutul sub aspectul detaliilor din viața cotidiană a oamenilor: instrumente de muzică folosite de-a lungul timpului, unelte de agricultură vechi, dar eficiente, obiecte etnografice. Secțiunea arheologică a Muzeului Național îi evocă pe cei mai vechi locuitori ai orașului Banjul, conform unor descoperiri recente.

Banjul1111

Un alt obiectiv deja faimos este centrul de educație St Joseph, unde erau primite și susținute educațional femeile dezavantajate social. Clădirea este sublimă – o construcție foarte veche, înălțată în cel mai pur stil portughez. Înăuntru, femeile erau deprinse să coasă, să picteze, să croșeteze și să gătească. Centrul poate fi vizitat de turiști, contra unei taxe minuscule.

Principalele activități turistice ale orașului Banjul se desfășoară în cadrul complexului Tanbi Wetland, un parc în aer liber, unde păsările se întrec în a oferi spectacole muzicale și de frumusețe.

Din punct de vedere religios, orașul Banjul dispune de două catedrale și de numeroase moschei.

Banjul11111

Culinar, orașul Banjul este recunoscut pentru meniurile pe bază de fructe de mare și datorită unui soi special de alune foarte gustoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.