Este cel de-al treilea cel mai populat oraș al Elveției și se află situat pe malurile râului Rin, la întâlnirea a trei granițe: între Elveția, Germania și Franța. Văzut din spațiu, orașul Basel se află chiar în inima Europei, iar cele trei țări menționate formează în jurul său un triunghi geografic.

Basel1

Renumele său internațional se leagă de industria farmaceutică, datorită unor celebre mărci de genul Roche sau Novartis, dar și de faptul că se constituie drept primul port al Rinului pentru vapoarele cu gabarit foarte mare. Cei mai mulți turiști îl recomandă prietenilor drept un excelent centru cultural.

Orașul Basel a fost întemeiat pe ruinele unui fost castru construit pe timpul Imperiului Roman, însă de curând au fost descoperite vestigiile unui foarte vechi fort militar ce atestă o prezență umană și mai veche în zonă: cea a celților.

Primaria Basel
Primaria Basel

Prima atestare documentară a orașului Basel datează tocmai din anul 370 după Hristos, iar denumirea era cea de Basilea. Începând cu anul 1000, în orașul Basel încep să se construiască unele dintre clădirile și monumentele devenite astăzi principalele atracții turistice.

Datorită bunăstării și nivelului de trai ridicat, orașul se impune ca unul dintre cele mai sigure locuri din Europa, iar din secolul XV își asumă rolul de mediator în cadrul diverselor conflicte internaționale.

O vizită în orașul Basel se adresează în primul rând turiștilor avizi de cultură, artă și istorie. Predomină muzeele și bisericile, însă au fost amenajate și o serie de parcuri și grădini publice pentru cei dornici să respire aer curat.

Basel11

Principalele obiective turistice ce trebuie bifate sunt:
situl arheologic Augusta Raurica, de pe vremea Imperiului Roman, descoperit în amontele râului Rin. Este uluitor de bine conservat și constă în vestigiile unui amfiteatru și a câtorva temple închinate zeilor romani. Datează de cel puțin 2000 de ani.
Catedrala Basel Munster, a cărei construcție datează de peste 1000 de ani. Înfățișarea este grandioasă, din gresie de culoare roșcată, iar stilul arhitectural este cel gotic. Pe la mijlocul secolului XIV, catedrala a fost avariată în timpul unui cutremur și a trebuit reconstruită. Înăuntru își doarme somnul de veci marele gânditor umanist Erasmus. Inițial, catedrala din Basel era catolică, însă în prezent aparține bisericii Reformate Protestante.
porțile zidurilor orașului Basel impresionează în mod deosebit. Construirea zidurilor de apărare a orașului a început din secolul XI și două dintre porțile de acces se păstrează astăzi în stare perfectă. Poarta Spalen este mărginită de două turnuri foarte mari, impozante, de peste 40 de metri înălțime, de-a lungul cărora accesul turiștilor este exclusiv pietonal. Mai pot fi vizitate și poarta turnului St Alban și turnul St Johann.
muzeele sunt cele mai numeroase în orașul Basel. Pe cât sunt de multe, pe atât sunt de interesante. Menționăm: Muzeul Căruțelor, Muzeul de Istorie, Muzeul Lumea Jucăriilor, Muzeul de Artă
Contemporană, Muzeul Schaulager, Muzeul de Artă Antică, Muzeul Culturilor, Muzeul de Istorie Naturală, etc.
galeria de artă Kunsthalle Basel reprezintă una dintre atracțiile turistice principale ale orașului, construită în secolului XIX cu scopul precis de a promova printre locuitorii orașului pasiunea pentru artele plastice. În prezent, cele mai inovatoare și performante manifestări artistice se desfășoară în spațiul rezervat acestei galerii, unde se strâng atât artiști consacrați, artiști aspiranți, cât și turiști din cele mai îndepărtate colțuri ale Europei.
Casa Livada de vișini este celebră în Basel. La origine este vorba despre un adevărat palat, construit de-a lungul secolului XVIII pentru colonelul Burckhardt Rudolph. În prezent, casa este amenajată sub forma unui muzeu unde sunt expuse numeroase piese de mobilier, accesorii și decorațiuni interioare tipice vieții din secolele XVIII și XIX.
Fântâna Tinguely, realizată de marele sculptor dadaist Jean Tinguely, datează din anul 1977 și a fost oferită cadou orașului Basel. Fântâna dispune de zece sculpturi mobile, create din materiale folosite anterior la construirea scenei teatrului municipal. Autoritățile au amplasat-o în fața muzeului cu același nume, iar turiștii o consideră unul dintre simbolurile cele mai elegante ale orașului.
Grădina zoologică a orașului Basel este una dintre cele mai vestite astfel de grădini ale Elveției. Se întinde pe o suprafață mare, dispune de multe animale jucăușe și de un spațiu special amenajat pentru copii, unde aceștia au șansa de a interacționa în mod direct cu animalele cele mai blânde.
Piața Centrală din Basel reprezintă inima orașului, nu neapărat ca localizare, ci ca spirit. Aici se îmbină trecutul îndepărtat cu viața modernă a orașului. Clădirile sunt dintre cele mai vechi, de inspirație gotică și cu un oarecare aer medieval, însă înăuntru sunt amenajate magazine și restaurante dintre cele mai moderne. Cel mai frumos detaliu al Pieței Centrale este un ceas enorm, realizat cu cinci sute de ani în urmă și care continuă să funcționeze în stil elvețian.

Basel111

Shoppingul este principala activitate turistică, alături de degustarea prăjiturilor tradiționale ale orașului Basel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.