Se găsește în partea de sud – est a Franței, în regiunea Ron Alpi și reprezintă o destinație turistică ideală pentru cei îndrăgostiți de istoria medievală a Europei. Întregul său centru istoric se află pe lista monumentelor protejate prin lege. Orașul Chambery se bucură de o poziție geografică privilegiată, la intersecția drumurilor dintre Elveția, Italia și Burgundia și în vecinătatea celui mai mare lac al Franței, lacul du Bourget.

Istoric vorbind, de numele orașului Chambery se leagă destinul Casei de Savoia. Între secolele al XIII-lea și al XVI-lea, Chambery a fost capitala Ducatului de Savoia, înainte de a fi anexat Franței. Este locul în care Jean Jacques Rousseau a formulat principiul ce a inspirat ulterior Declarația Drepturilor Omului.

Atracțiile turistice sunt atât de ordin istoric și religios, cât și de ordin cultural și natural.
Castelul Ducilor de Savoia, aflat în centrul vechi al orașului este punctul din care începe orice incursiune în trecutul localității. Castelul datează de la finalul secolului al IX-lea, dar renumele l-a căpătat începând din secolul al XIII-lea când a devenit reședința oficială a ducilor de Savoia. La origine, reprezenta un castel fortificat, dar Casa de Savoia l-a restaurat și chiar extins, dăruindu-i o strălucire și grandoare demne de rangul său nobiliar. În capela castelului a fost păstrat la un moment dat și celebrul Giulgiu din Torino; capela a fost construită în secolul XV special pentru a adăposti importanta relicvă creștină. În secolul XVIII, castelului i s-a construit și o aripă regală, ulterior redecorată pentru a deveni sediul administrativ al prefecturii departamentului Mont Blanc. În prezent, castelul găzduiește birourile prefecturii Savoia, dar este deschis și circuitului turistic. Vizitatorii îndrăgesc în special turnul castelului, denumit și Turnul Trezoreriei.

Catedrala Saint Francoise de Sales a fost construită în secolul al XV-lea, sub forma unei capele franciscane. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, călugării franciscani au părăsit orașul Chambery, iar capela a fost transformată în biserică parohială și abia mai târziu în catedrală. Edificiul are un aspect sobru la exterior, de inspirație gotică, însă la interior există lucruri deosebite, mai ales sub aspect artistic, dar și istoric: un vas pentru păstrarea pâinii sfințite datând din secolul al XIII-lea, o sculptură de lemn redând Nașterea lui Iisus ce datează din secolul al XV-lea și cel mai mare ansamblu de picturi în tehnica iluziei optice din Europa. Orga catedralei a fost adăugată în secolul al XIX-lea și este încadrată la categoria monumentelor istorice.

Biserica Notre Dame din Chambery este o construcție de secol al XVI-lea care a aparținut iezuiților. Aici a funcționat pentru o perioadă de timp Seminarul iezuit. Biserica are un stil arhitectural baroc, cu un turn înalt și maiestuos. La interior, altarul este sculptat în marmură și bronz, iar o parte dintre picturi îi aparțin artistului Vicario. Orga a fost adăugată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Biserica a suferit daune mari pe timpul bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial.

Citește și:  Catedrala Norwich din Anglia : Obiective turistice Anglia - Norwich

La nivel cultural, orașul Chambery dispune de foarte multe atracții turistice.

Muzeul Charmettes este cel mai cunoscut din oraș, fiind dedicat literaturii. La origine, muzeul reprezintă casa elegantă în care filozoful Jean Jacques Rousseau a trăit timp de câțiva ani împreună cu iubita lui, baroana Eleanore de Warens. Vila a fost construită la începutul secolului al XVII-lea și se află într-o perfectă stare de conservare. Atrăgătoare sunt și grădinile din jurul muzeului, îngrijite chiar de marele filozof care a avut de-a lungul vieții o mare pasiune pentru botanică. Aici sunt plantați și astăzi copaci și flori specifice secolelor trecute.

Istoria Savoiei este cel mai ușor de înțeles vizitând muzeul dedicat trecutului său. Este vorba despre Muzeul Savoia, adăpostit într-o fostă mănăstire franciscană. Colecțiile reflectă istoria conflictelor politice și religioase care au măcinat ducatul Savoia de-a lungul timpului.

Centrul vechi al orașului Chambery din Franța este locul cel mai vesel și viu al localității; dincolo de obiectivele turistice sub forma palatelor și bisericilor, sunt deschise nenumărate cafenele, terase și chiar magazine de suvenire. Străduțele înguste și pavate contribuie la o atmosferă autentic medievală.

Tot aici se găsește și renumita Fântână a Elefanților, sculptată în secolul al XIX-lea în onoarea binefăcătorului orașului, generalul de Boigne, care a investit o mare parte a averii sale în dezvoltarea localității.

Hotel de Cordon reprezintă un alt obiectiv însemnat din Chambery; este vorba despre un fost palat privat de secol al XV-lea, transformat în prezent în sediu al Centrului Patrimoniului orașului.

Cea mai veche grădină a orașului Chambery datează din secolul al XIV-lea. Se cheamă grădina Verney și a fost amenajată sub forma unui mozaic viu, al plantelor, arbuștilor și florilor. Până în prezent continuă să își surprindă vizitatorii cu mirosuri și culori pe cât de naturale pe atât de spectaculoase.

Chambery se bucură însă și de vecinătatea a trei mari lacuri naturale, (Vanoise, Bauges și Chartreuse) care pot servi drept destinații turistice pentru cei îndrăgostiți de plimbările în natură.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.