Chan Chan, orasul din caramizi de lut, era capitala Regatului antic Chimu. Acest oras este cel mai mare oras construit din caramizi de lut din America precolumbiana, intinzandu-se pe o zona de aproximativ 20 de kilometri patrati. Orasul Chan Chan se afla la 5 kilometri distanta de orasul Trujillo, capitala regiunii La Libertad din nordul statului Peru. Numele original al orasului este “Jang Jang”, care inseamna “Soare Soare”, insa spaniolii au pronuntat gresit cuvintele. La vremea sa, Chan Chan, orasul din caramizi de lut, a gazduit peste 100 000 de oameni.

Orasul Chan Chan1

Chan Chan a fost construit de civilizatia Chimu, care a trait in nordul statului Peru din 850 pana in 1470, cand regatul a fost cucerit de Imperiul Incas. Conform legendei, primul rege al civilizatiei Chimu a fost Tacaycamu, despre care se spune ca a ajuns pe coasta peruviana cu o flota de plute. Regatul Chimu controla o zona vasta, ce cuprindea aproape toata zona nordica din Peru si o parte din Ecuadorul de astazi. Principala activitate a locuitorilor era agricultura, zonele in care au trait acestia fiind pline de ramasite ale lucrarilor de irigatie ce atesta ingeniozitatea lor. Unele din acele sisteme sunt folosite si in ziua de azi.

Orasul Chan Chan este alcatuit din 9 citadele, in care se afla: temple, camere ceremoniale, locuinte, rezervoare si camere funerare. Fiecare citadela are propria intrare, prin care se patrunde intr-un coridor, care la randul sau da in niste pasaje, care se afla in ziduri si cladiri. Cele 9 citadele sunt cunoscute sub numele de: Fechec An, Chayuac An, Utzh An, Xlangchic An, Fochic An, Nain An, Chol An, Ning An si Nik An. Toate cladirile din Chan Chan, au fost construite din caramizi de chirpici, un amestec din nisip, lut, paie si apa.

Orasul Chan Chan11

Majoritatea structurilor din Chan Chan, orasul din caramizi de lut, au peretii decorati cu diverse reliefuri ce reprezinta pasari, mamifere mici si pesti. La decorarea acestor pereti au fost folosite 2 stiluri diferite, si anume: reprezentarea realista si reprezentarea stilizata a temelor. Majoritatea decoratiunilor din orasul Chan Chan reprezinta marea, pestii, pasarile marine si plase de pescuit, pentru a arata ca ocupatia principala a locuitorilor din Regatul Chimus era pescuitul, acestia avand si un respect deosebit fata de mare.

In Chan Chan, orasul din caramizi de lut, se afla multe ziduri inalte, unele ajungand pana la 8 metri inaltime. In nordul orasului se afla o piramida in trepte, care este una din cele mai mari piramide din Peru, din Era precolumbiana. In oras se gasesc multe structuri care au servit drept palate, depozite, si cladiri administrative in forma de potcoava, care sunt cunoscute sub numele de “cladiri pentru audiente”. Depozitele din Chan Chan au o capacitate de 2000 de metri patrati.

Citește și:  Casa Joubert : Obiective turistice Africa de Sud - Cape Town

Orasul Chan Chan111

Arheologii au ajuns la concluzia ca aceste depozite, spre deosebire de cele ale incasilor care sunt mult mai mari, nu erau folosite pentru a fi stocate cantitati mari de materie prima. In acestea erau pastrate in special bunuri valoroase, de marime mica, motiv pentru care Chan Chan este considerat a fi fost si un mare centru comercial. In oras se mai gasesc si cateva gradini “scufundate”, unde locuitorii cultivau Totora, o specie de papura gingant. Acestia isi construiau din Totora barci pe care le foloseau la pescuit in Oceanul Pacific.

Cea mai remarcabila cladire din orasul Chan Chan este palatul Tschudi, cunoscut si sub numele de Nik An, care este dedicat venerarii oceanului. Pe peretii palatului se afla reprezentari ale curentilor oceanului, ale pestilor, pelicanilor si vidrelor. Palatul Tschudi era centrul guvernarii in regatul Chumi. In timpul perioadei coloniale, Chan Chan, orasul din caramizi de lut, a fost jefuit si distrus de catre spanioli, acestia crezand ca in zidurile si piramidele din oras erau ascunse comori din aur si argint. Namolul folosit in constructia orasului a fost conservat de climatul uscat al desertului. Astazi insa, orasul este amenintat de eroziunea cauzata de fenomenul anual El Nino. Structurile din oras sunt afectate si de poluare si de schimbarile climatice.

Orasul Chan Chan1111

Lucrarile arheologice in oras au inceput in secolul 20, printre cercetatorii care au ajuns aici numarandu-se: Julio Cesar Tello, Bandelier si Max Uhle. Chan Chan este atractia principala a orasului Trujillo si unul din cele mai bune exemple ale culturii civilizatiei pre-Inca, de pe coasta de nord din Peru. In 1986, Chan Chan a fost pus pe lista Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO. Institutul National al Culturii din Peru este responsabil astazi de conservarea orasului Chan Chan. Pentru a impiedica deteriorarea orasului, guvernul din Peru si UNESCO au sapat santuri pentru a devia apele inundatiilor si au acoperit picturile murale antice cu niste prelate. Orasul Chan Chan este una din locatiile arheologice principale din Peru si atrage numerosi vizitatori in fiecare an. De asemenea, este considerat una din minunile tarii.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.