Reprezintă capitala departamentului Indre din centrul Franței. Orașul Chateauroux își trage numele de la un castel construit pe suprafața lui în secolul al X-lea. Castelul aparținea prințului Raoul le Large, iar în jurul lui a fost întemeiat și orașul.

chateauroux1

Chateauroux este un loc liniștit și plin de farmec, cu obiective turistice istorice și culturale, peisaje de natură pitorești și un centru vechi proaspăt renovat pentru atragerea vizitatorilor. Locuitorii adoră sărbătorile și petrecerile, astfel că orașul este scena a numeroase festivaluri inspirate de muzică și dans, tradiții și stilul de viață medieval.

Se găsește pe ruta ce leagă Parisul de Toulouse și este mărginit de apele râului Indre.

Castelul Raoul este cea mai importantă atracție turistică a orașului Chateauroux. A fost construit sub forma unei reședințe regale fortificate, menite să corespundă titlului princiar al proprietarului, dar să reprezinte și o construcție cu rol de apărare. Locul ales a fost o colină destul de abruptă de pe malul stâng al râului Indre. Încă se mai pot vizita ruinele vechiului zid de fortificație. A rămas în picioare Poarta Sfântului Martin. Castelul Raoul a supraviețuit puțin peste 200 de ani; în 1367 este mistuit de un incendiu, iar reconstruirea lui începe abia în secolul XV.

chateauroux11

De această dată, palatul a căpătat înfățișarea unei reședințe nobiliare, în detrimentul rolului său militar de apărare. A fost cumpărat de-a lungul secolelor de diverși nobili francezi, iar începând cu secolul XIX a fost transformat în sediu administrativ, adăpostind birourile oficiale ale prefecturii. În prezent, castelul aparține Consiliului General al orașului care a și investit sume mari de bani pentru restaurarea lui recentă. Castelul Raoul din Chateauroux este clădit în stil neogotic, cu 3 turnulețe și o scară în spirală, ce amintesc de vremurile domnițelor și cavalerilor nobili. Castelul este deschis publicului în anumite perioade, cel mai adesea pe parcursul festivalurilor medievale.

Castelul Bouges este o construcție ceva mai nouă. A fost înălțat în secolul XVIII și s-a bucurat de faimă, datorită înfățișării sale inspirate de Palatul Micul Trianon, aflat pe suprafața palatului Versailles. Printre proprietarii săi de-a lungul timpului s-au numărat foarte mulți reprezentanți politici ai țării. Ultimii proprietari au fost doi soți extrem de bogați și îndrăgostiți de artă și cultură. Ei au restaurat palatul și chiar și mobilierul. Cum nu au avut însă moștenitori, au lăsat statului francez castelul Bouges. Poate fi vizitat în oricare dintre zilele săptămânii.

Mănăstirea Cordelierilor este cel mai renumit edificiu religios al orașului Chateauroux din Franța. Cordelierii erau de fapt călugării franciscani care se diferențiau de restul datorită unei frânghii pe care o purtau în jurul taliei, în loc de cordon. Se spune că mănăstirea ar fi fost înființată de unul dintre prietenii lui Francisc de Assisi. Mănăstirea din Chateauroux a fost înălțată în secolul XIII și cuprinde biserica, două clădiri anexe și un corp construit în linie paralelă cu biserica, unde se aflau sala de mese și bucătăria. Se păstrează până și azi câteva dintre frescele și vitraliile originale, cele de secol XIII. Biserica este clădită sub forma unei săli de rugăciune, prevăzută cu un pridvor și o poartă arcuită, înaltă. În secolul XVIII, pe fondul Revoluției Franceze, mănăstirea a fost devastată și călugării alungați. Chiliile au fost ocupate de militari, iar pivnițele mănăstirii au jucat rolul celulelor de închisoare. În prezent, mănăstirea și superbele ei grădini restaurate au devenit gazda unui muzeu de arte frumoase.

Citește și:  Parcul National Sagarmatha: Obiective turistice Nepal - Masivul Everest

Latura religioasă a vieții orașului Chateauroux este susținută de numeroase biserici, dintre care cea mai veche este Biserica St Martial, construită în anul 1212, într-o formă extrem de simplă. Dispune de o singură navă, realizată în stil romanic. Turnul cu ceas a fost adăugat în secolul XV și reprezintă principala atracție a bisericii; este clădit în stil renascentist. La interior, icoanele sunt sculptate în lemn.

chateauroux1111

O altă clădire cu valoare istorică este Casa Bertrand. La origine a reprezentat o vilă, un mic castel, iar în prezent adăpostește Muzeul Bertrand, dedicat unei pagini din istoria Franței. Proprietarul casei a fost contele Gratien Bertrand, (mareșal al Palatului Imperial), un apropiat al lui Napoleon care l-a însoțit pe acesta în exilul său. Muzeul conține o serie de colecții personale care i-au aparținut lui Napoleon. Clădirea casei Bertrand datează din a doua jumătate a secolului XVIII și a fost construită în stil clasic, dar cu o oarece solemnitate. Fațada are un aer sobru, fiind prevăzută cu un singur balcon având balustradă în formă de semilună.

Chiar în fața Muzeului Bertrand se află un magazin de suvenire destul de special. Turiștii își pot cumpăra de aici duplicate excelent realizate după cele mai interesante exponate ale muzeelor din orașul Chateauroux. Sunt disponibile chiar și colecții de documente oficiale, evident duplicate.

Le Tarmac reprezintă cea mai cunoscută sală de evenimente artistice și culturale ale orașului Chateauroux din Franța.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.