Reprezintă prefectura departamentului Alpes de Haute Provence și se găsește în zona de sud – est a Franței, într-o regiune dominată de prezența izvoarelor termale. Este și motivul pentru care din anul 1988, orașului Digne i s-a adăugat și numele de les Bains, rezultând forma actuală: Digne les Bains. Cele nouă izvoare termale ale sale atrag cel mai mare număr de turiști ai orașului.
Orașul este recunoscut pe plan internațional sub titulatura neoficială de capitală a lavandei, datorită acestei plante care crește cu generozitate deosebită în zona din jurul localității. În plus, Digne mai este celebru și pentru clima lui plăcută, fiind recunoscut drept locul în care soarele strălucește puternic 300 de zile pe an.
În plan literar, orașul Digne a devenit celebru ca locul desfășurării parțiale a acțiunii din cartea Mizerabilii; este locul în care personajul Jean Valjean găsește pentru prima dată ospitalitate.
Conform datelor istorice, orașul Digne les Bains datează din epoca neolitică; în perioada Imperiului Roman, acest loc a căpătat o deosebită importanță comercială. Există numeroase obiective turistice de vizitat, dar orașul este preferat în special pentru aerul curat, peisajele de natură și temperaturile plăcute.
Din punct de vedere religios, există două catedrale în orașul Digne. Catedrala Saint Jerome este considerată monument național al Franței și se bucură de o vârstă respectabilă. A fost construită începând cu a doua jumătate a secolului al XV-lea, în stil gotic. În prezent este sediul Episcopiei Romano-Catolice a orașului. Construcția catedralei Saint Jerome a fost dictată de rațiuni de securitate, lăcașul aflându-se pe partea cea mai înaltă a orașului, acolo unde cu sute de ani în urmă exista castelul episcopal. Intrarea principală a catedralei este impresionantă, deasupra ușii aflându-se sculpturi magnifice, ce-i înfățișează pe cei patru evangheliști. Catedrala Saint Jerome dispune de un altar central și mai multe capele prevăzute lateral. Interiorul este sculptat în marmură, atât în ceea ce privește coloanele de susținere ale naosului, cât și altarul. Se remarcă și la interior prezența celor patru evangheliști, dar și a celor 12 Apostoli ai lui Iisus. Actuala orgă a catedralei a fost adăugată în secolul al XIX-lea, atunci când lăcașul a trecut printr-o etapă de restaurare importantă.
Totuși, cea mai veche catedrală a orașului Digne les Bains este catedrala Notre Dame du Bourg, construită în stil romanic la începutul secolului al XII-lea, pe o fundație existentă încă din secolul al IX-lea. Se află înscrisă în patrimoniul cultural al Franței și este renumită prin prisma unui naos unic în regiunea de sud – est a Franței. Nu este prevăzut cu sculpturi, picturi, icoane, sau orice alt gen de decoruri religioase. Singurul element decorativ este fereastra în formă de rozetă, deasupra intrării. Naosul este foarte înalt și sobru, cu ziduri din piatră ce au, la interior, un aspect gotic. Altarul este sculptat în marmură albă și provine din perioada merovingiană. Catedrala a suferit destul de mult din pricina atacurilor invadatorilor. Dar la finalul secolului al XV-lea și-a pierdut funcția religioasă, fiind abandonată în favoarea catedralei Saint Jerome. Astăzi, catedrala Notre Dame du Bourg este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Franței.

Înăuntrul catedralei poate fi vizitată și o criptă cu valoare arheologică deosebită; cripta a fost inclusă circuitului turistic în anul 2010 și joacă rolul unui adevărat muzeu arheologic. Se întinde pe o suprafață de circa 900 metri pătrați și o parte a sa se află în subsolul catedralei. Aici sunt expuse artefacte ce vorbesc despre istoria orașului încă din primul secol al erei noastre.
Muzeul Promenade al regiunii se află în orașul Digne des Bains și reprezintă un obiectiv cultural deosebit. Sălile de expoziție ale muzeului oferă vizitatorilor șansa de a vedea cu ochii lor piese și obiecte datând din ultimele 300 de milioane de ani pe pământ. Muzeul este dedicat istoriei planetei noastre și conține foarte multe expoziții dedicate lumii oceanelor, dinozaurilor și altor specii de ființe uriașe. Muzeul este amenajat pe suprafața unui parc, unde imaginația artiștilor a readus la viață habitatele dispărute ale Pământului. Sunt simulate cascade, păduri tropicale, băi termale, acvarii enorme.
Spațiile verzi ale orașului Digne din Franța reprezintă adevărate creații artistice. Cea mai cunoscută este Grădina Fluturilor, amenajată în aer liber, și unde pot fi cunoscute cele 139 de specii de fluturi sălbatici, dar și numeroase alte specii de insecte și plante.
Grădina Japoneză din orașul Digne se află în apropierea Muzeului Promenade și este inspirată de călătoria omului prin viață. Florile sunt plantate în asemenea manieră încât fiecare înflorește în alt sezon, asigurând mereu o continuitate a vieții. Există chiar și un spațiu denumit „lumea spiritelor”. Atmosfera este tipic japoneză, cu iazuri, poduri delicate, pagode de lemn și decorațiuni pline de gingășie.
Pentru cumpărături, turiștii au la dispoziție mai multe piețe în orașul Digne. Cea principală se află în scuarul Charles de Gaulle și reunește producători și artiști artizanali din împrejurimile orașului.