Se găsește pe malurile râului Rin și reprezintă capitala landului Renania de Nord Westfalia, un oraș plin de atracții turistice istorice, culturale, plin de viață, de localuri de noapte și centre comerciale pentru shopping.
Orașul Dusseldorf a fost întemeiat în secolul al VII-lea, sub forma unei așezări pașnice, cu locuitori ce trăiau din creșterea animalelor și pescuit. Localitatea se află chiar la gura de vărsare a râului Dussel în marele Rin, astfel că numele orașului a derivat de la cel al cursului de apă. La finalul secolului al XII-lea, localnicii au căpătat privilegiile acordate marilor târguri, iar din acel moment a început rivalitatea cu cele trei orașe învecinate. Un secol mai târziu, Dusseldorf a devenit reședința oficială a familiei conților de Berg, ceea ce a dus, în următoarele sute de ani, la dezvoltarea arhitecturală deosebită a orașului, fiind inaugurate construcții dintre cele mai mărețe. În secolul al XVIII-lea, Dusseldorf a devenit gazda unei galerii de artă impresionante, unde erau adunate picturi și sculpturi dintre cele mai renumite și valoroase.
Atracțiile turistice ale orașului sunt nenumărate și pe gustul tuturor. Se pot vizita biserici extrem de vechi și frumoase, muzee nenumărate ce evocă atât epoca medievală, cât și epoca modernă, parcuri și grădini, teatre și galerii de artă.
Centrul vechi al orașului Dusseldorf se numără printre cele mai vii locuri ale Germaniei; în timpul bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial, centrul vechi a fost distrus, dar nemții l-au reconstruit ulterior din temelie, după planurile caselor medievale. În prezent, este locul cel mai populat, zgomotos și vesel din oraș, mai ales că de-a lungul său se întind 260 de baruri și nenumărate restaurante sau cafenele. Evident, centrul vechi reprezintă și un loc ideal pentru shopping. Aici se găsesc cele mai pitorești magazine cu suvenire, dar și un mall foarte modern.
Bazilica Sfântului Lambert este una dintre cele mai vechi construcții din Dusseldorf. A fost construită în secolul al XIV-lea, în stil gotic și aparține Bisericii Romano-Catolice. În Dusseldorf există trei biserici catolice, dar Bazilica Sfântului Lambert este cea mai îndrăgită, datorită turnului său strâmb. Se cheamă Turnul Vântului și de forma lui neobișnuită se leagă o legendă hazlie: turnul s-ar fi înclinat de rușine, atunci când o tânără mireasă a venit la altar, să se cunune, mințind că este încă fecioară. Biserica a ars în secolul al XIX-lea și a necesitat restaurări serioase. Localnicii au ales să dea turnului aceeași formă strâmbă. La interior, pot fi admirate cripte din marmură albă, vitralii destul de moderne și un altar de inspirație barocă.
Biserica Neander din Dusserdolf este biserică reformată, cea mai veche de pe suprafața orașului Dusseldorf. Construcția este în stil baroc, în conformitate cu perioada în care a fost zidită, secolul al XVII-lea. Biserica poartă numele lui Joachim Neander, teolog, poet și profesor de religie calvină. A fost construită într-o curte, departe de străzile principale ale orașului.
Trebuie văzute și câteva dintre castelele cele mai renumite ale orașului Dusseldorf. Castelul Benrath se numără printre cele mai somptuoase, reprezentând fosta reședință a electorului de Bavaria, Carl Theodor. Palatul a fost înălțat în stil baroc, cu un corp principal și două aripi dintre care una adăpostește în prezent un muzeu de artă. La interior pot fi admirate obiecte și piese de mobilier ce evocă stilul de viață elegant al electorilor bavarezi.
Un alt castel impresionant este castelul Jagerhof, construit în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în stil baroc. A aparținut familiei Wellen, jucând rol de reședință regală. De-a lungul următorilor o sută de ani și-a pierdut proprietarii și a fost transformat în spital. În 1811, în urma unui rapid proces de restaurare, l-a găzduit timp de 4 nopți pe Napoleon. În prezent, aici se află muzeul Goethe.
Clădirea oficială a orașului Dusseldorf a fost construită în secolul al XVI-lea, în centrul istoric și de atunci a funcționat ca și sediu al Parlamentului. Clădirea are trei corpuri și denotă o eleganță deosebită, având tavanele îmbrăcate în picturi realizate de artiști din Italia.
Există foarte multe muzee ce își așteaptă vizitatorii: Academia de Artă, Muzeul Zoologic, Muzeul Filmului, Muzeul Ceramicii Germane, Muzeul Triton, Muzeul de Istorie Dusseldorf, Galeria Elvis Presley.
Cea mai reprezentativă atracție a orașului este turnul Rheintur, construit în 1979, sub forma unui turn de telecomunicații. Înălțimea lui atinge 240 de metri. Turnul poate fi vizitat, parțial, de către turiști.
O clădire deosebită, unică, o reprezintă Eko House sau Casa de Cultură a Japoniei, construită sub forma primului templu budist din Europa. Casa este înconjurată de o grădină fermecătoare, amenajată în cel mai pur stil japonez posibil. Cele mai faimoase spații verzi din Dusseldorf sunt Grădina Botanică, parcul Hofgarten și parcul Nordului.
Bucătăria locală deține câteva rețete surprinzătoare: carne de vită marinată, servită cu sos de stafide, budincă din mere coapte și cartofi zdrobiți, clătite din cartofi, servite cu sos de mere, midii în stil local.