Fatehpur Sikri din India, cunoscut si sub numele de “Orasul Victoriei”, este un oras din districtul Agra, din statul Uttar Pradesh. Acest oras a fost construit in secolul 16, de catre Imparatul Akbar. Complexul de monumente si temple, toate construite in acelasi stil arhitectural, include si una dintre cele mai mari moschei din India, numita Jama Masjid. Trecutul formidabil al acestui oras este reflectat de structurile marete din marmura si piatra rosie. Stilul arhitectural al orasului Fatehpur Sikri din India a lasat o impresie permanenta in istoria arhitecturii indiene.

Orasul Fatehpur Sikri1

Imparatul mongol Akbar a vrut sa faca din Fatehpur Sikri din India sediul sau principal, astfel construind acest fort grandios. Insa, datorita faptului ca apa lipsea, acesta a fost nevoit sa se mute in fortul Agra, care i-a servit atat ca resedinta regala cat si ca locatie militara. Initial, Fatehpur Sikri era un mic satuc, inainte de a fi transformat in ceea ce este astazi. Legenda spune ca Imparatul Akbar a vrut sa obtina binecuvantarea lui Shaikh Salim Christi, care locuia in satul Sikri. Shaikh Salim Christi a proorocit ca Imparatul Akbar va avea 3 fii. Curand Akbar a avut primul sau fiu, pe nume Salim, iar de fericire a decis sa-si construiasca noua capitala in apropierea satului Sikri. Noua capitala s-a numit Fatehabad, iar mai tarziu numele sau a fost schimbat in Fatehpur.

Imparatul Akbar a urcat pe tron in anul 1556, la varsta de 14 ani, dupa moartea subita a tatalui sau, Humayun. Imediat ce si-a consolidat statutul, acesta a construit o capitala magnifica la Agra. Acesta a construit noul oras conform indicatiilor date de Salim Christi, al carui mausoleu face parte din Fatehpur Sikri din India. Unii istorici spun ca acesta a construit orasul Fatehpur Sikri, deoarece se afla chiar pe drumul ce ducea din nordul Indiei in sud. Astfel, din aceasta locatie el putea sa controleze toate zonele tarii si se putea deplasa in orice directie mult mai usor.

Orasul Fatehpur Sikri11

Fatehpur Sikri din India a fost capitala Imperiului Mongol din 1571 pana in 1585, cand a fost abandonat. In timp orasul a inceput sa-si arate semnele datorate neglijentei si niciodata nu si-a mai recapatat gloria si frumusetea de la inceput. Mormantul Salim Christi Ka Mazar a fost construit de Akbar in anul 1571, in cinstea sfantului Salim Christi. Cele mai pretioase comori ale artei mongole sunt reprezentate de detaliile arhitecturale care decoreaza orasul in culorile rosu si roz. Multe dintre palatele regale au fost construite in stilurile Gujarati si Rajasthani, folosindu-se coloane impodobite, sculpturi grandioase si ornamente deosebite. Majoritatea cladirilor aflate in orasul Fatehpur Sikri sunt un amestec unic de stiluri arhitecturale.

Citește și:  Orasul Parnu : Obiective turistice Estonia - Parnu

Buland Darwaza, cunoscuta si sub numele de “Poarta Maretiei”, este una dintre portile catre moscheea Jama Masjid, si a fost construita in 1575, in peretele sudic al zidului ce inconjoara curtea. Aceasta a fost construita pentru a sarbatori victoria lui Abar cand a cucerit Gujarat. Poarta are inaltimea de 53 de metri. Naubat Khana sau “casa Tobei”, care se afla la intrarea in oras, era locul de unde se anuntau oaspetii importanti. Diwan-i-Am era Sala de Audiente deschisa publicului, o structura de forma rectangulara, asemanatoare cu un pavilion. Intr-una din cele 9 porti catre palat se afla balconul regal, iar in fata acestui balcon se poate vedea si astazi un carlig din piatra incorporat in pamant.

Orasul Fatehpur Sikri111

Diwan-i-Khas era Sala Privata de Audiente. Aceasta este faimoasa pentru coloanele de piatra frumos sculptate care se aflau in centru, si care sustin platforma circulara de pe care Imparatul Akbar iti tinea discursurile religioase in fata altor grupuri religioase. Casa lui Raja Birbal, care era ministrul hindus favorit al lui Akbar, este de asemenea una dintre cladirile faimoase ale orasului. Trasaturile sale cele mai deosebite sunt parasolarele sale orizontale si consolele pe care se sprijina acestea. Palatul lui Mariam-uz-Zamani arata influenta Gujarati, aceasta cladire fiind construita in asa fel incat intimitatea sa fie garantata.

Jama Masjid este faimoasa moschee construita in 1571, care isi are culoarele imprejurul curtii centrale. Un detaliu distinctiv il reprezinta randul de pavilioane cu cupole, care se afla in sanctuar. Exteriorul moscheei este modest, insa in interior se pot vedea cele mai frumoase ornamente in stil floral arabesc si modele geometrice, in culorile maro, turcoaz, rosu, alb si negru. Mormantul lui Salim Christi se afla in curtea moscheei.

Orasul Fatehpur Sikri1111

Mormantul sfantului Salim Christi a fost construit din piatra rosie, la 8 ani dupa moartea acestuia, in 1572. “In 1606, la ordinul lui Jehangir, mormantul a fost acoperit cu marmura alba. Adevaratul mormant se afla intr-un spatiu netulburat dintr-o cripta care este inchisa vizitatorilor. Femeile care vin aici leaga un fir de ata colorata in timp ce-si pun dorinta sa aiba un copil, iar dupa ce dorinta le este indeplinita, acestea se reintorc la mormant pentru a multumi sfantului.

Desi a fost neglijat pentru o perioada lunga de timp, Fatehpur Sikri din India nu a fost niciodata uitat, iar astazi este unul din cele mai vizitate locuri din India si de asemenea se afla pe lista Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.