Orasul Fes, situat in nordul tarii, in uedul Sibou, la o altitudine de 370-415 m, a fost capitala statului pana in anul 1912, fiind un oras cu o traditie foarte bogata, principalul centru administrativ al provinciei care poarta acelasi nume si cu o foarte mare importanta religioasa si culturala pentru locuitorii Marocului si cei de religie islamica. Clima zonei este subtropicala cu temperatura medie a lunii ianuare de 9 grade Celsius si a lunii iulie de 25 de grade Celsius, si o cantitate medie de precipitatii anuale ajungand in jurul valorii de 500 mm pe an. Limba oficiala este araba, religia predominanta fiind islamismisul si dezvoltandu-se o economie care se bazeaza in special pe industria de portelanuri, textila, alimentara sau a mestesugurilor artizani traditionali, Fes fiind si un important centru al comertului, artei, culturii si educatiei din Maroc, precum si un important oras care desfasoara activitati turistice.

Fes este considerat inima culturala a tarii. In oras se afla cea mai veche universitate araba din lume, fondata in anul 859, universitatea Al-Karaouine, care este cea mai importanta institutie de invatamant superior Islamic. Orasul Fes este alcatuit din trei orase separate, dupa cum urmeaza: Fas al-Bali, care a fost fondat la inceputul secolului al IX-lea, Fas al-Jadid care este cunoscut ca si orasul nou, intemeiat in 1276 si Ville Nouvelle, oras construit de colonistii francezi ajungi in Maroc. In orasul vechi din Fes viata se desfasoare si in prezent la fel ca in evul mediu, orasul fiind neschimbat de-a lungul timpului, ajungand sa fie inclus din 1981 in Patrimoniul Mondial Unesco. Datorita vechimii si importante culturale a cladirilor din oras, acesta este un important centru cultural, dintre cele mai importante obiective sunt: Moscheea Al-Karaouine, cartierul care poarta acelasi nume, Moscheea Andaluza, poarta palatului regal, orasul vechi Fas al-Bali, Muzeul Dar Batha precum si universitatea Al-Karaouine. Locuintele din vale si minaretele din oras se impart in doua cartiere mari: Andalous (andaluza) in partea estica a orasului, si Al-Karaouine, cartierul vestic, important centru comercial. Centrul spiritual al orasului il reprezinta Moscheea Al-Karaouine, construita intr-un stil arhitectural specific locului. Totusi, partea orasului nou, Fas al-Jadid, a ramas abandonat dupa ce capitala tarii s-a mutat la Rabat.

Orasul Fes, cel mai vechi si mai frumos oras din Maroc, este a patra metropola ca marime din tara si are o populatie de 1 milion de locuitori, majoritatea fiind colonisti arabi si andaluzi care au ajuns in Fes si s-a stabilit in aceasta zona contribuind la transformarea orasului intr-un important centru politic, istoric, economic, religios si cultural al tarii.

Primii locuitori ai orasului s-au instalat pe malul estic al uedului cand Idris al II-lea, conducatorul berberilor, a intemeiat aici un oras in anul 808 pentru a fi resedinta dinastiei sale. In anul 814 orasul a fost populat de colonisti sositi din Andaluzia, iar pe malul vestic, in aceeasi perioada, s-au stabilit o multime de sunniti care au fost alungati din Kairouan, Tunisia. Toti acesti colonisti erau oameni educati, negustori, artizanati priceputi, doctori si intelepti care au reusit sa transforme orasul doar in cativa ani in cel mai infloritor centru al culturii arabe din zona. In anul 1067 orasul a fost condus de un domnitor al dinastiei Almoravizilor care a daramat peretii care separau partile orasului si au ridicate ziduri de aparare comune. Moscheea principala a orasului, Al-Karaouine, a fost ridicata in timpul domniei lui Ali Youssef, mentinandu-si forma pana in prezent. Apogeul orasului a fost atins in timpul epocii Marinizilor care au construit cartierul Fas al-Jadid, cunoscut ca si orasul nou, unde erau bai publice, moschei si locul de adapostire al ostirilor sultanului. Orasul Ville Nouvelle, adevaratul oras nou, a fost construit in 1916 in timpul protectoratului francez, perioada in care capitala statului a fost mutat la Rabat. Dupa aceea, economia orasului a scazut, in tara aparand metropole noi in zona litoralului, mai infloritoare, dar Fes isi pastreaza pana azi modul de existenta si frumusetile arhitecturale care merita admirate.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ