Gaborone este capitala Botswanei. Situat în sud-vestul țării, este cel mai important centru industrial și universitar de aici. Fiind cel mai mare oraș al tării, are cea mai mare creștere a populației, în 1984 avea doar 3500 de locuitori, în prezent a ajuns la 231.626. Este situat la 15 km de granița cu Africa de Sud. Numele său i-a fost dat la sfârșitul secolului al XIX-lea când primii colonialiști au ajuns în zonă găsind așezarea numită Gaborones sau Gaborone’s Village, Gaborone fiind numele unui conducător local. Demult orașul a fost localizat a fi fost la 20 km de centrul de azi. Localitatea a fost înființată de Kgosi, șeful Gaborone care conducea tribul său, Batlokwa, în 1880. La început s-a numit Tlokweng ( locul poporului tlokwa). În 1968 s-a decis ca numele orașului să fie Gaborone.

Gaborone1

Orașul este la o altitudine de 983 m, are un climat semi arid, 70 de zile în medie temperaturile depășesc 32 de grade, alte 50 de zile temperaturile scad sub 7 grade. Suprafața totală a orașului este de 169 km². Independența Botswanei a fost câștigată în anul 1966, orașul Gaborone fiind ales atunci ca și capitală pentru că avea unele avantaje: situație favorabilă, liniștită, a triburilor locale, accesibilitate la apă, cale ferată spre Africa de Sud și Zimbabwe și cei 4000 de locuitori.

În secolul al XIX-lea, datorită bogățiilor din Africa de Sud s-au creat conflicte între olandezii fermieri din zonă și britanici pe de o parte, cu locuitorii din zona Kalahari, inclusiv Botswana pe cealaltă parte. Unii conducători tribali din Botswana au cerut protecția britanicilor și în martie 1885 britanicii au înființat un protectorat și au numit țara Bechuanaland. Capitala a fost Mafikeng, un oraș din nordul Africii de Sud, fiind mai convenabil ca de aici să conducă și Botswana. Astfel între 1894-1965 Bechuanaland a devenit singura țară din lume condusă din afara granițelor sale.

Gaborone11

Centrul orașului este o zona mai luxoasă, deschisă, unde sunt clădiri impunătoare, promenadă, hoteluri, cazinouri și birouri pentru firme internaționale. Muzeul Național de Artă găzduiește o colecție de artă boșimană și una a artiștilor contemporani locali. Grădina Botanică se întinde pe 3,5 ha și prezintă plantele din zonă, fiind un loc de refugiu.

Se organizează 2 festivaluri importante în oraș care animează străzile: Maitisong în luna martie sau aprilie, care durează o săptămână și Festivalul Letlhafula cu cele 600 de bilete care se epuizează rapid, festivalul fiind unul gastronomic, așteptat cu nerăbdare în luna mai.
Rezervația de vânătoare Gaborone, întinsă pe 600 ha la ieșirea estică a orașului, adăpostește animale și păsări rare din ecosistemul țării pentru cei ce vor să participe la safari.

Dealul Kgale sau Gigantul Adormit este o destinație interesantă, are o înălțime de 1287 m și oferă o perspectivă asupra orașului și asupra barajului Gaborone la sud est, pe vârf ajungându-se pe 4 trasee, care durează două ore, unde turiștii pot fi însoțiți de babuinii uneori agresivi sau obraznici. Turiștii sunt avertizați că trebuie să aibă grijă de șerpi sau de hoți pe traseu.

Gaborone111

Rezervația Mokolodi, Gaborone Game, Parcul Ecologic Somarelang Tikologo și Parcul St. Claire Lion sunt destinații pentru iubitorii naturii și ai animalelor. Casa Orapa este construită pentru clasificarea diamantelor, lumina solară fiind esențială pentru acest scop, pe aici trecând diamante de 30 milioane de carate anual pentru evaluare.

Citește și:  Orasul Haifa din Israel, un oras multicultural: Obiective turistice Israel - Haifa

Barajul Gaborone, cel mai mare din țară, este un alt obiectiv care poate fi vizitat, situat în sudul orașului, fiind o destinație pentru iubitorii de sporturi acvatice, surfing sau navigație, pe mal dezvoltându-se o mică stațiune care oferă facilități. Înotul este interzis pentru că lacul este plin de crocodili.
Cumpărăturile în oraș se pot face la cele mai mari mal-uri care oferă turiștilor de toate, la prețuri destul de mari în zona Main Mall, Riverwalk (unde sunt 5 cinema-uri), Game City.

Gaborone1111

Satul Mochudi este un loc exotic care poate fi vizitat datorită caselor sale pictate tradițional și a locului de adunare al tribului (kgotla). Situat la 37 km spre nord est, aici se poate vedea și cel mai vechi post de poliție construit în Botswana, datând din 1870. Muzeul Phuthadikabo și amprenta Matsieng sunt atracții speciale: matsieng este o urmă a unui animal care a trăit aici (considerat stramoșul lui Tswana), are lungimea de 32 cm, urmele fiind găsite împreună cu urme umane pe o stâncă și într-o peșteră (Kobokwe sau Tswapong). Aria este protejată de Muzeul Național din 1971, unii cercetători spun că urma ar fi de la un uriaș care a trăit aici și a creat petroglifele. Urmele de picior de animal și amprenta de picior uman sunt estimate a fi de 3000-10.000 de ani.

Muzeul Phuthadikobo, care înseamnă a împături păturile sau folding the blankets, a fost fondat în 1976, are un magazin de artizanat, un atelier de imprimare și o fierărie tradițională. Aici o colecție de produse africane specifice se poate admira: inele de gât purtate de femeile Bakgatla (care migrau din Transvaal între anii 1869-71), metale folosite ca plăți în anul 1900, Biblia care a aparținut șefului de trib Lentswe, care s-a convertit la creștinism în 1892, clopotul bisericii din 1896, făcut în Hildesheim, Germania, cea mai veche tobă din sudul Africii ce datează din anul 1800. Arcul Pula comemorează independența Botswanei și este situat în partea opusă a centrului civic, fiind construit pentru a comemora cei 44 de ani de libertate.

Statuia lui Sir Seretse Khama, sculptată de artistul britanic Norman Pearce, turnată în Anglia, a fost instalată aici. Sir Seretse Khama (1921-1980) a fost primul președinte fondator al țării, fiind decorat ca și cavaler de către Regina Angliei Elizabeth II, în anul1966. Memorialul celor 300 de locuitori ai Botswanei care au murit în cel de-al doilea război mondial se află în zonă. Pentru copii, o destinație specială este un parc de distracții, numit Lion Park Resort, cu tobogane în apă și o zonă de joacă. Peșterile lui Livingstone sunt un grup de formațiuni carstice de pe un deal, pe care exploratorul Livingstone le-a descoperit în satul Gabane și care pot fi vizitate.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.