Se află în centrul Indiei, în statul Madhya Pradesh și este considerat capitala culturală a acestui stat. Orașul Gwailor este renumit pe plan turistic, datorită numeroaselor vestigii lăsate în urmă de regii indieni. Templele, palatele, forturile și grădinile luxuriante sunt cea mai bună carte de vizită a acestui oraș.

Gwalior1

Istoria orașului Gwailor a început în Antichitate, când localitatea purta un nume ușor diferit – Gopadri. Se află în imediata vecinătate a centrului administrativ al clanului conducător Nagvansh. De-a lungul Evului Mediu, orașul a fost luat cu asalt de mai multe ori, iar din secolul al XVI-lea a fost cucerit și integrat Imperiului Mogul. Statul căruia îi aparține în prezent orașul Gwailor, Madhya Pradesh a fost întemeiat în a doua jumătate a secolului al XX-lea. De-a lungul întregii sale istorii zbuciumate, Gwailor a fost cunoscut lumii întregi prin prisma fortului său antic, construit în vârful unei coline.

Fortul Gwailor continuă să uimească și astăzi lumea, datorită vârstei, așezării sale și a dimensiunilor grandioase. Este considerat “Gibraltarul indian” și de numele lui se leagă o celebră dinastie din India, dinastia Tomar. Fortul a fost construit cu un stil arhitectural unic, rezultat prin influențele pe care arhitectura chinezească le-a exercitat asupra celei locale, indiene. Există șapte intrări în fort, dar accesul este destul de dificil și nu poate fi făcut cu mașina.

Cea mai interesantă este poarta sudică, denumită Poarta Elefantului, datorită unei sculpturi imense, sub forma unui elefant. Zidurile care înconjoară fortul sunt pline de sculpturi în piatră, reprezentând adesea dragoni fantastici. La interiorul fortului se găsesc cinci palate regale, construite de-a lungul secolului al VIII-lea, Gurjari Mahal, Man Mandir, Jahangir, Karan și Shah Jahan, în jur de 11 temple și un monument construit în onoarea zeului Vishnu, monument rezultat prin amestecul stilului musulman cu cel indian. În câteva dintre palate sunt deschise muzee de istorie și arheologie indiană.

Palatul Man Singh reprezintă unul dintre simbolurile turistice ale orașului Gwailor din India. Este vorba despre un palat neobișnuit, denumit Palatul Pictat, căci zidurile sale exterioare sunt pline de picturi realizate în culori dintre cele mai vesele. Domină nuanțele de albastru deschis și galben. Celebră este și friza de la exterior, de-a lungul căreia sunt sculptate rațe. Palatul a fost construit în secolul al XIV-lea de către regele dinastiei Tomar, Man Singh, și are o structură destul de complexă. Cele două săli principale ale palatului sunt înconjurate de apartamente regale pe două etaje. Există și încăperi construite la baza construcției, ca un fel de pivnițe, folosite de familia regală pe perioada verilor fierbinți. Ulterior, după cucerirea palatului de către moguli, apartamentele de la subsol au fost utilizate ca celule de închisoare.

Citește și:  Satul Suspendat Habalah: Obiective turistice Arabia Saudita - Habalah

Gwalilor111

Centrul vechi al orașului Gwailor se găsește în partea de est a fortului și este o mică bijuterie indiană din punctul de vedere al arhitecturii și al vârstei. Aici sunt concentrate cele mai multe dintre mormintele personajelor cheie din istoria locală, dar și artiștii de geniu ai Indiei. Mormântul lui Tansen este cel mai faimos, Tansen fiind considerat părintele muzicii clasice din India. Cele mai multe dintre străduțele, monumentele și templele construite în centrul vechi din Gwalior datează din secolele al XIV-lea și al XVI-lea.

Palatul regal Jai Vilas reprezintă și el o atracție turistică deosebită. A fost construit ca reședință a familiei Scindia, aflată la conducerea Gwailor din secolul al XVIII-lea și până în prezent. Palatul dispune de 35 de încăperi decorate în mod grandios și având un stil de arhitectură inspirat de arta din Italia și Grecia. Acoperișul palatului poate fi considerat o minune arhitecturală, pentru că a fost conceput special pentru a putea susține două candelabre cântărind mai mult de 3 tone fiecare.

Toate încăperile sunt prevăzute cu covoare persane imense, mobilier autentic din Franța și Italia, adus de-a lungul secolelor de membrii familiei domnitoare, colecții de bijuterii aparținând dinastiei Scindia, animale împăiate, mobilier realizat din sticlă și o serie de cadouri spectaculoase, primite pe cale oficială. În prezent, în cadrul palatului Jai Visal a fost deschis Muzeul Scindia, unde sunt expuse, sub forma unor colecții fascinante, toate bunurile acumulate de familia Scindia de-a lungul timpului.

Gwalilor1111

Latura religioasă a orașului Gwailor este reprezentată de un număr mare de temple, construite în diverse perioade de timp: templul Mandare Ki Mata (construit în secolul al XVIII-lea), templul Soarelui (construit din gresie roșie și marmură albă, la finalul secolului al XX-lea), templul Koteshwar (unul dintre cele mai vechi și mai mari, dedicat zeului Shiva), templele Sanatana Dharma Mandir și Achaleshwar (construite sub forma unui complex religios și reprezentând cele mai cunoscute temple ale orașului Gwailor).

Cumpărăturile se pot face la mallul Din Dayal, cel mai mare centru comercial de acest fel din regiune, sau în cadrul bazarului Shilp, de unde se pot achiziționa produse realizate manual, sub forma suvenirelor, textilelor, alimentelor tradiționale și bijuteriilor.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.