Hradec Kralove este un oraș din Republica Cehă și în același timp capitala regiunii cu același nume, Hradec Králové de Boemia. Are o populație de 94.684 de locuitori și o suprafață de doar 105,61 km². Economia orașului este bazată pe tehnologia de procesare a alimentelor, a produselor fotochimice și pe fabricarea electronicelor. Hradec Kralove este un oraș din nord-estul Boemiei, situat pe o câmpie fertilă, la confluența râurilor Elba și Orlice. Orașul este înconjurat de dealuri împădurite și de ferme la nord-vest, iar la sud-est este mărginit de un vast complex silvic. Hradec Kralove are multe clădiri de interes istoric și arhitectural.

Hradec Kralove1

Catedrala a fost construită în anul 1303 de către Elisabeta, soția lui Wenceslaus II, iar Biserica Sfântul Ioan, construită în 1710, se află pe ruinele unui vechi castel. Numele inițial al orașului Hradec Kralove, una dintre cele mai vechi așezări din Cehia, a fost Hradec (castel), Kralove (reginei) fiind adăugat în momentul în care orașul a devenit zestrea reginei Elisabeta, care a locuit aici timp de 30 de ani. Din anul 1930 orașul este cunoscut și ca salonul republicii, datorită arhitecturii unice a lui Josef Gocar. Din punct de vedere istoric și modern, orașul este un important centru administrativ, cultural, social, politic și spiritual al regiunii Boemia de est. Aici a avut loc, în anul 1866, Bătălia de la Königgrätz, dintre Prusia și Imperiul Austriac. Hradec Kralove a fost fortificat total în secolul al XVIII-lea.

Orașul vechi are clădiri în stil renascentist și baroc, iar orașul nou este total diferit, în stil art nouveau sau chiar în stil comunist. Orașul vechi, sau Staré město, are oferte turistice atractive. Catedrala Holy Spirit, fondată în secolul al XIV-lea și construită din cărămizi roșii, este un simbol al orașului. Catedrala Romano-Catolică a fost distrusă de multe ori. A fost furată de trupele suedeze, dar a fost reconstruită în secolul al XX-lea și chiar Papa Ioan Paul II a vizitat-o în anul 1997.

Catedrala Holy Spirit
Catedrala Holy Spirit

Turnul alb, de 72 m înălțime, situat lângă catedrală, este o clădire înaltă din oraș. Construită în anul 1572, vizitatorii pot urca 233 de trepte, pentru a privi panorama orașului și a regiunii. Clopotul mare, numit Augustin, anunță ora din anul 1581, fiind cel mai mare clopot din Boemia, după clopotul din catedrala St. Vitus, aflată în Castelul Praga. Centrul orașului vechi, unde sunt coloanele Marian (Mariánský sloup), este un punct de întâlnire și de reper în oraș. Grădinile Žižkov (Žižkovy sady) sunt localizate lângă zidurile cetății, oferind priveliști asupra orașului și a obiectivelor sale. Treptele Publico Bono taie zona și conectează piața din orașul vechi cu strada Komenského, putând fi găsite multe grădini publice din loc în loc.

Citește și:  Insula Carnac: Obiective turistice Australia - Carnac

Orașul nou adăpostește stația hidroelectrică Jez Hučák, construită între 1908-1911 pe malul râului Elba și este încă funcțională. Muzeul East Bohemian, construit de faimosul arhitect Jan Kotěra în anul 1908, este o dovadă a modernismului timpuriu, proiectat ca un templu urban. Interiorul este unul funcționalist, tot opera lui Kotěra. Jiráskov Gardens este un parc plăcut, aflat pe malul Elbei și al râului Orlice, vizitat de familii și de studenți din oraș. Piața Masaryk, proiectată de Josef Gočár în anul 1922, servește ca loc central în oraș, numele fiind dat după filozoful ceh Tomáš G. Masaryk. Acesta este un loc pietonal înconjurat de magazine, restaurante și cafenele.

Hradec Kralove11

Câmpul de bătaie din 1866, între austrieci și saxonii aliați împotriva armatei prusace lângă orașul Chlum în bătălia de la Königgrätz este un punct de vizitare pentru turiști, câmp pe care au murit într-o singură zi 52.000 de oameni. Aici se organizează evenimente culturale tot timpul anului în care sunt sărbătorite diferite fapte istorice cum ar fi cursa ciclistă Hradec Králové Grand Prix, care are și participanți străini. Campionatul de carturi European Pedal Go-Cart din luna iulie este un alt eveniment sportiv atractiv.

Festivaluri muzicale, ca Rock for People, se desfășoară în oraș din anul 1994, fiind ținute la aeroport. Un alt festival, Hip Hop Kemp, a devenit unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică hip-hop care are loc la aeroportul Věkoše.

În luna octombrie, alt festival, Jazz Goes to Town, atrage un număr mare de entuziaști ai jazzului. Festivalul Queen Eliška celebrează venirea reginei poloneze, Elizabeth Richeza, evenimentul datând din secolul al XIV-lea și se ține în lunile august și septembrie. În Piața Mare se organizează spectacole medievale cu cavaleri, jongleri, teatru și artificii. Competiția Internațională Embankment of Lovers of Steam Engines adună iubitorii motoarelor și colecționarii de ambarcațiuni care concurează între ei.

castelul Karlova Koruna
castelul Karlova Koruna

Un obiectiv special este castelul Karlova Koruna, remarcabil prin unicitatea sa, cu o zonă centrală de trei etaje și trei brațe rezidențiale în diferite direcții. Acest lucru face ca în interiorul clădirii să fie coridoare lungi, iar totul este înconjurat de un parc imens. Interiorul este decorat de o colecție de artă barocă și portrete ale familiei Kingsky, care au fost proprietarii orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.