Este situat în nordul Franței, aproape de granița cu Belgia, pe râul Deule. Orașul Lille ar fi fost întemeiat în anul 1066, deși conform unei legende locale, el exista deja cu vreo 300 de ani mai devreme. Conform descoperirilor arheologice, oamenii fondaseră așezări pe suprafața orașului Lille tocmai cu 2000 de ani înaintea erei noastre.

Lille1

Numele i se trage de la relieful mlăștinos care îl caracteriza în primul mileniu al erei noastre. Se chema L’Isla, adică mica insulă.

De-a lungul vremii, orașul a cunoscut mai multe năvăliri străine, fiind călcat de huni și vikingi. Primii locuitori băștinași au fost galii.
În prezent, orașul Lille reprezintă o destinație turistică culturală, datorită numeroaselor muzee, piețe, grădini și biserici construite pe suprafața lui.

Centrul orașului este cel mai renumit, datorită frumuseții arhitecturale, atmosferei de tihnă și numeroaselor clădiri cu valoare istorică. Merită vizitat pe jos, mai ales pentru că oferă turiștilor și posibilitatea de a savura câteo cafea aromată franțuzească, în cadrul teraselor și cofetăriilor frumos amenajate.

Principalul scuar se cheamă Grand Place sau General de Galle și de-a lungul său se regăsesc unele clădiri istorice, construite în stilul pur flamand – redacția ziarului “Vocea nordului”, locuințe private și o fântână arteziană de secol XIX, în mijlocul căreia stăpânește statuia unei zeițe.

Lille11

Cele mai multe construcții istorice sunt flamande, stilul fiind ușor de recunoscut prin prisma cărămizilor de culoare roșie și cărămizie. Cele mai multe au două etaje și dispun în spate de superbe grădini de flori.

Francezii din Lille acordă mare grijă spațiilor verzi. Fiecare are acasă o mică curte interioară în care plantează câte ceva. Grădinile publice se bucură de aceeași atenție, fiind în număr destul de mare. Grădina de plante dispune de o oranjerie, o grădină botanică, o seră tropicală și o curte cu trandafiri. Grădina Nicolas Boulay aparține Facultății de Medicină și este denumită în memoria unui celebru botanist de secol XIX. Grădina botanică a Facultății de Farmacie conține un arboret, o seră cu plante medicinale și mai multe grădini plantate pe criterii diverse.

Catedrala Notre Dame de la Treille este principalul edificiu religios al orașului și reprezintă o construcție gotică de secol XIX. A fost numită în onoarea unei statui ce o reprezenta pe Fecioara Maria și fusese așezată chiar pe locul actualei biserici. Un aspect surprinzător îl constituie fațada vestică, restaurată înainte de anul 2000, într-un stil șocant de modern, în comparație cu restul fațadelor. Catedrala face parte dintre monumentele naționale ale Franței.

Citește și:  Mormintele imperiale de langa Hue: Obiective turistice Vietnam - Hue

Lille111

Citadela orașului Lille se numără printre monumentele istorice ale orașului. A fost construită în secolul al XVII-lea și se află într-o excelentă stare de conservare. Impresionează prin dimensiune și prin calitatea arhitecturii. La înălțarea ei s-au folosit 60 milioane de cărămizi, iar în prezent se constituie atât în obiectiv turistic deschis publicului, cât și în bază militară a NATO. Este opera arhitectului Sebastien Vauban.

Palatul Artelor Frumoase este o bijuterie, atât la interior, cât și la exterior. După cum sugerează și numele, găzduiește un muzeu de artă, principalele sale colecții fiind alcătuite din picturi renumite, semnate de Rubens, Manet, Van Dyck. Se pot admira tablouri de secol XV, dar și colecții de porțelan și ceramică de secol XVII, peisaje în relief de secol XX și statui de secol XVIII. Palatul a fost construit la porunca lui Napoleon și încă de la inaugurare, începutul secolului al XIX-lea, a jucat rolul unui muzeu de artă. Se află printre locurile cele mai cunoscute la nivel internațional ale orașului Lille.

Un alt palat ce trebuie vizitat este palatul Rihour, de secol XV, aflat în piața cu același nume din centrul orașului Lille. Înăuntru se află centrul de informații turistice, iar în jurul palatului gotic se găsesc numeroase terase și cafenele cochete.

Turiștii îndrăgostiți de cultură pot vizita și alte muzee din zonă: Muzeul Hospice Comtess, Muzeul de Istorie naturală, Muzeul Roubaix sau Muzeul de Artă Modernă.

Lille1111

Casa în care s-a născut Charles de Gaulle a fost transformată într-un muzeu dedicat personalității liderului francez, iar colecțiile evocă diferite perioade de timp din viața acestuia.

Există și o grădină zoologică, unde sunt așteptați turiștii cu copii. Grădina nu este foarte mare, dar înăuntru trăiesc mai multe specii de animale pe care cei mici le îndrăgesc foarte mult.

Shoppingul se practică în mai multe locuri ale orașului Lille. Din piața Grand Lille pornește o străduță pietonală ideală pentru cei interesați de hainele de firmă și de colecțiile vestimentare populare.

Cel mai mare centru comercial este Euralille, sub forma unui mall, cu supermarket Carrefour la parter. Se află chiar în inima orașului.

Vieille Bourse de Lille
Lille – Grand’place

În centrul vechi al orașului Lille sunt câteva magazine de lux: Vuitton, Hermes, Hugo Boss.

Din punct de vedere culinar, Lille este renumit pentru patiseriile care vând o sumedenie de specialități dulci, prăjituri, brioșe, croasanți. Cea mai bună ciocolată se vinde la Guillaume Vincent, iar cele mai gustoase napolitane umplute se găsesc la Meert.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.