Este capitala statului Filipine și orașul cu cea mai mare densitate a populației din lume. Orașul Manila este un univers în sine, un loc al contrastelor, fascinant, spectaculos și vesel. Se află pe malul estic al golfului Manila și este alcătuit din șase districte legislative și 16 regiuni. Oficial, orașul Manila este considerat drept un oraș global, sediu a numeroase organizații internaționale cu activități dintre cele mai variate, de la cele științifice la cele educaționale.

Prima atestare documentară a orașului Manila datează din secolul al X-lea și menționează un regat malaezian, pe suprafața actualei capitale. De-a lungul secolelor, a purtat mai multe nume, cel actual datorându-se sultanului Bolkiah din Brunei care a invadat regiunea înainte de secolul al XV-lea. Sub stăpânirea spaniolă, orașul Manila s-a dezvoltat foarte puternic din punct de vedere comercial, devenind perla Orientului. Din păcate, toate construcțiile și amenajările realizate în această perioadă s-au pierdut, au fost distruse de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial. O serie de simboluri ale orașului Manila au fost devastase.

Din 1950, orașul Manila a trebuit reconstruit de la capăt. Unele dintre construcțiile de pe locurile cele mai reprezentative pentru istoria localității au putut fi reconstituite destul de fidel.

Este cazul celebrului Intramuros, “orașul dintre ziduri”, care fusese pus la pământ în timpul luptelor dintre armata japoneză și forțele Aliate din timpul celei de-A Doua Conflagrații Mondiale. Intramuros a fost construit în secolul al XVI-lea ca zid de apărare contra invadatorilor străini și a reprezentat, secole la rând, centrul orașului Manila. Începând cu secolul al XX-lea, devenise centrul vechi al capitalei. Intramuros este cel mai vechi obiectiv turistic din Manila și a fost deja declarat monument istoric, împreună cu fortăreața Santiago de la interior. Au fost refăcute și cele cinci porți monumentale ale zidurilor Intramuros: Isabel II, Parian, Real, Postigo și Santa Lucia.

Fortăreața Santiago a fost transformată într-un obiectiv turistic, sub forma unui parc, cuprinzând inclusiv piața del Mariones și alte câteva ruine medievale de pe vremea cuceririi spaniole. Fortăreața Santiago a servit mult timp ca închisoare și aici a fost deținut eroul național Jose Rizal. În memoria lui, a fost înființat și un muzeu ce-i poartă numele. Parcul Rizal, ce înconjoară fortăreața, este încărcat de prezența simbolică a lui Jose Rizal: o placă memorială, o replică a locuinței lui și chiar urmele pașilor săi în drum spre temniță. Acest loc este o atracție turistică specială dincolo de valoarea istorică, pentru că deține o suprafață verde destul de întinsă, de-a lungul căreia se pot face picnicuri și chiar organiza evenimente culturale și muzicale în aer liber.

Trebuie vizitată Catedrala Metropolitană din Manila, o construcție splendidă și foarte veche, aflată în cadrul celebrului Intramuros.

Este dedicată Fecioarei Maria, patronul orașului Manila și a fost înălțată după mijlocul secolului al XVI-lea de către spanioli, în încercarea de a-i creștina pe localnici. La ea au lucrat unii dintre cei mai vestiți artiști ai Italiei, dar de-a lungul timpului a trecut prin diverse cataclisme, iar în 2012 a avut nevoie de restaurări serioase.

Tot în cadrul Intramuros poate fi vizitată o altă biserică extrem de veche – Biserica Sfântului Augustin, biserică romano – catolică, construită în stil baroc și înscrisă în patrimoniul UNESCO. Înfățișarea bisericii a fost inspirată de templele construite în Mexic, iar pictura interioară a fost realizată tot de artiști italieni, în ulei. Altarul bisericii este sculptat în marmură albă.

O construcție grandioasă este reprezentată de Teatrul Metropolitan, un exemplu de stil arhitectural art deco cu influențe filipineze. Dimensiunile sunt foarte mari, teatrul fiind proiectat să găzduiască o serie întreagă de manifestări culturale – piese de teatru, lansări de carte, operă, expoziții, concerte. S-a dorit ca prin suprafața ocupată și prin detaliile ornamentale, Teatrul Metropolitan să aibă aspectul unei catedrale. Cultura filipineză a inspirat o serie de decorațiuni cu motive florale, specifice orașului Manila. A rezultat astfel o clădire impunătoare, ce îmbină respectul pentru stilul arhitectural vechi al Manilei cu stilul modern al zilelor noastre.

Orașul Manila dispune de multe muzee: Muzeul Național, Muzeul Metropolitan, Muzeul Poporului Filipinez și Galeriile Naționale de Artă.

Cele mai frumoase palate sunt Malacanan, Coconut și Plaza San Luis, un complex alcătuit din cinci castele renumite – Casa Manila, Casa Urdaneta, Casa Blanca, Los Hidalgos și El Hogar Filipino.

Turiștii adoră viața de noapte din Manila, atât datorită numeroaselor baruri și cluburi extrem de vesele, ieftine și aglomerate, cât și datorită cazinoului din cadrul hotelului Solaire. Cele mai renumite cartiere pentru distracții nocturne sunt Malate și Makati, unde nu contează adâncimea buzunarului, ci cât de bine știi să te distrezi.

Cei care adoră bucătăria chinezească vor găsi în Manila cel mai grozav China Town, un loc excepțional în ceea ce privește diversitatea și chiar și calitatea produselor chinezești, de la mâncare până la băutură.

Oamenii din Manila sunt extrem de sociabili și bucuroși de oaspeți. Prețurile sunt accesibile, iar posibilitățile de distracție sunt nenumărate.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ