Plzen este al patrulea oraș ca mărime din Cehia și este situat în Boemia de sud-vest și aparține de regiunea Plzeň. Orașul a devenit renumit după berea Pilsen și automobilele Skoda produse aici. În această localitate se află Uzina de Automobile Skoda. El are o populație de 163.000 de locuitori, fiind un important centru comercial, cultural și industrial din regiune.

Plzen a fost întemeiat la sfârșitul secolului al XIII de către Vaclav II. Astăzi este principalul centru administrativ din Boemia de vest. Cel de-al Doilea Război Mondial a avut un efect devastator asupra orașului, distrugând mare parte din arhitectura veche. În piața principală se află câteva dintre cele mai importante atracții ale orașului, printre care catedrala Sf. Bartolomeu. Tot aici se află și clădirea în stil renascentist a Primăriei, o clădire unică ce a fost renovată de mai multe ori de-a lungul anilor.

Plzen este și un loc de pelerinaj pentru iubitorii berii – aici s-a inventat bere lager. Una dintre principalele atracții ale orașului este fabrica de bere Pilsner Urquell. De-a lungul străzilor orașului veți vedea multe clădiri gotice și renascentiste interesante, dintre care majoritatea au fost modificate în stil baroc. În afara orașului se află cea mai mare sinagoga din Boemia. La o distanță destul de mică se află si teatrul J.K.Tyl, construit la sfârșitul secolului XIX. Unde acum se află parcul verde din jurul centrului, au fost odată zidurile medievale ale orașului.

Orașul reprezintă un exemplu de dezvoltare rapidă. La sfârșitul secolului al XIX orașul înregistra una adevărat succes industrial, care a schimbat atmosfera medievală. Industria oțelului, mineritului și a berii au adus progresul și au îmbogățit orașul, făcându-l al doilea ca mărime din Boemia. În afara orașului se află ruinele castelului Radyne, construit în secolul XIV de către regele Carol IV.

Pentru mulţi Plzen înseamnă bere. Este adevărat, cel puţin dacă judecăm după forma germană a cuvântului. Pilsner Urquell reprezintă, pentru pasionaţii de bere, berea lager. Mulţi turişti care călătoresc în cel de-al doilea oraş ca mărime din Boemia vin aici pentru a vedea monumente şi biserici, însă se poate spune că majoritatea vin din datorită fabricii de bere care se găseşte destul de aproape de centrul oraşului.

Plzen nu înseamnă decât bere

Este imposibil să nu remarcaţi renumita poartă, simbolul afişat pe fiecare etichetă Plzensky Prazdroj, care formează brand-ul ceh al berii Urquell. Parcurgând turul fabricii de bere, turiştii pot merge la cantina Prazdroj de lângă intrare. La nord-est de piaţa centrală, Namesti Republiky, în Veleslavinova, se află o casă istorică bizară, galbenă, care funcţionează acum ca marele Muzeu al Berăriei. Acesta are propriul salon de berărie, care se numeşte „Na Parkanu”.

Dar orașul Plzen are mai multde oferit decât bere, de aceea aici sosesc annual numeroși vizitatori. Oraşul vechi a fost construit la scară mare şi este înconjurat de bulevarde mari care îl separă de oraşul industrial din jurul său. Înfiinţat de regele Vaclav al II-lea în 1295, oraşul îşi datorează succesul mai ales localizării sale în mijlocul celor 4 râuri. După perioada grea care a urmat războiului de 30 de ani în secolul al XVII-lea, Plzen s-a extins din nou cu rapiditate în secolul al XIX-lea, o dată cu apariţia lucrărilor de armament Skoda şi a fabricii de bere, în 1859 şi respectiv 1842. Astfel se explică numărul mare de locuinţe de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, inclusiv gara şi apartamentele bogat ornamentate.

Locuinţele comparabile din Namesti Republiky sunt de obicei umbrite de case cu frontoane baroce sau renascentiste şi de biserica măreaţă a Sfântului Bartolomeu. Majoritatea bisericilor cu gresii gotice distrag atenţia de la faptul că aceasta este cea mai mare piaţă urbană din Boemia.

Puteţi urca în turla ce are are o înălțime de 102 metri, de aceea este cea mai înaltă clădire din ţară. Interiorul modest al bisericii nu este deloc avantajat de vitraliile bătătoare la ochi, însă altarul înalt adăposteşte o Madonă uluitoare din secolul al XIV-lea.

Coloana ciumei din 1686 este situată la nord de biserică (pe vârful său se află o Madonă poleită),alături de întunecoasa primărie cu. Mănăstirea călugărilor franciscani situată în sudul pieţei are minunate interioare gotice, în ciuda faţadei executate în stil baroc. În spatele acesteia, Muzeul Boemiei de Vest, acum reconstruit, conţine o colecţie extinsă de armuri din secolul al XIV-lea, printre alte artefacte. Spre vestul pieţei, în Presovska, turiştii pot vizita enorma clădire a Marii Sinagoge în stil oriental, una dintre cele mai mari din Europa, renovată în 1998. Aproape de aceasta, clădirea neoclasică a Teatrului Tyl s-ar potrivi pe Ringstrasse din Viena.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ