Orasul Podgorica este capitala Muntenegrului, dar si cel mai mare oras al sau – ocupa peste 10% din populatia totala a tarii si aproape 30% din populatia sa. Este un oras popular printre turisti, acest lucru datorandu-se in special pozitiei sale – se afla la intersectia raurilor Moracea si Ribnita, langa statiunile balneare si montane de langa Marea Adriatica.

Podgorica

Numele orasului s-ar traduce prin “sub movila” sau “sub delusor”, Podgorica fiind numele dat unei paduri de chiparos ce se afla pe unul din dealurile de langa centrul orasului de astazi. De-a lungul timpului, orasul a avut mai multe denumiri – la momentul fondarii se numea Birziminium, iar in Evul Mediu se numea Ribnica. Actualul nume a inceput sa fie folosit incepand cu anul 1326, insa in perioada 1946 – 1992 a fost redenumit in Titograd, in cinstea fostului presedinte al Iugoslaviei, Josip Broz Tito.

Teritoriul orasului Podgorica a fost locuit inca din epoca preistorica, primele oseminte umane datand din Epoca de Piatra. Mai tarziu, teritoriul a fost ocupat de labiati si docleati, doua triburi ilirice, care insumau in jur de 10.000 de locuitori. orasul a fost dintotdeauna unul foarte populat, datorita asezarii geografice si a climatului bland. Pozitia strategica permis construirea unor fortarete, insa acestea au fost distruse, cu timpul.

Podgorica11

Disparitia fortaretelor i-a facut pe locuitorii de atunci sa organizeze noi state, mai ales ca slavii, care venisera aici in secolul al V-lea, erau intr-un conflict deschis cu Imperiul Bizantin. Asa s-a format orasul Ribnica, strabatut de raul cu acelasi nume. Slavii au dovedit ca au avut un simt al orientarii deosebit – teritoriul lor se afla la o rascruce de drumuri economice si culturale si comunica cu usurinta cu vestul. Astfel, la scurt timp dupa ce au inceput sa isi construiasca adaposturi, noul stat a devenit foarte important din toate punctele de vedere.

In secolul al XV-lea, Podgorica a fost cucerit de Imperiul Otoman, fapt ce a dus la diminuarea prosperitatii sale. Cu toate acestea, importanta strategica a continuat sa creasca, lucru dovedit de faptul ca turcii au construit o cetate. Orasul a fost cateva secole sub stapanire otomana, iar in secolul al XIX-lea a fost ridicat la rangul de centru al vilaietului Scutari.

In anul 1878, Podgorica a fost anexata Muntenegrului, in urma Congresului de la Berlin. Orasul a inceput sa se devolte foarte repede, iar ca urmare a acestui fapt a fost infiintata, in anul 1904, prima institutie financiara din tara, banca de economii Zetska. Atunci cand a fost proclamat Regatul Muntenegrului, orasul a devenit capitala sa. Insa Primul Razboi Mondial a avut consecinte grave, tara fiind ocupata de Imperiul Austro-Ungar. In anul 1918, Muntengru a fost eliberat, insa a fost unit cu Regatul Iugoslavei.

Podgorica111

Al Doilea Razboi Mondial nu a fost nici el prea bland cu Podgorica – orasul a fost de 70 de ori bombardat, bombele provocand, pe langa daunele materiale, si moartea a peste 7.000 de oameni. In anul 1944 a fost numit capitala a Republicii Socialiste Muntenegru, schimbandu-i-se numele in Titograd. Orasul a fost refacut si, mai mult, a fost puternic industrializat.. In scurt timp a devenit centrul economic, comercial si cultural al tarii, pozitie pe care a pastrat-o pana in ziua de astazi. Si-a recapatat numele actual in 1992 si in prezent e un stat European in adevaratul sens al cuvantului.

Citește și:  Orasul Harpers Ferry: Obiective turistice SUA - Jefferson County

Obiective turistice

Podgorica1111

Una din cele mai frumoase parti ale orasului Podgorica este Stara Vaors,a dica “Vechiul Oras Turcesc”. Este cea mai pitoreasca parte, avand in vedere ca orasul este aproape in intregime alcatuit din cladiri modern, construite dupa ce orasul a fost bombardat in al Doilea Razboi Mondial. Stara Vaors iese in evidenta prin stradutele inguste, pline cu magazine cu produse traditionale, dar si prin monumentele istorice, precum turnul cu ceas, unul din reperele orasului. Exista o puternica influenta otomana, insa nu este de mirare, avand in vedere cat timp Podgorica si Muntenegru s-au aflat sub ocupatie turca.

Castelul regelui Nikola, singurul rege al Muntenegrului, este unul din cele mai importante muzee ale orasului Podgorica. Muzeul a fost amenajat in anul 1950, castelul fiind resedinta de iarna a lui Nikola I. Cei care calca pragul castelului si al muzeului pot vedea cateva colecxtii impresionante de arme, steaguri, trofee, dar si documente sau fotografii. Salile castelului sunt si ele deosebite, fiind impodobite cu basoreliefuri si cu piese de moblier speciale. Exista si o galerie de arta, cu 1500 de obiecte, dar si o colectie etnografica, alcatuita din hainele regelui Nikola si ale sotiei sale, regina Milena.

Podgorica11111

Viata religioasa din Podgorica este reprezentata de trei comunitati: crestini ortodocsi, musulmani si catolici. Cea mai veche si, considerata de multi, cea mai frumoasa biserica a orasului este Biserica Sfantul Gheorghe, situata la poalele dealului Gorica. Biserica are dimensiuni impresionante, iar in interiorul sau se gaseste cripta familiei Karagheorghevici, din a carei initiativa a fost ridicat lacasul.

Viata culturala a reprezentata de diversele muzee, dar si de Teatrul National, cel mai important teatru din intreaga tara. Chiar daca nu are atat de multe muzee ca alte capital europene, Podgorica se mandreste cu ele, pentru ca infatiseaza istoria tarii. Muzej grada Podgorice pastreaza mostenirea culturala a orasului, fiind imaprtit in patru sectii: arheologie, istorie, etnografie si sectia cultural-istorica. Muzeul memorial Marko Miljanov este cel mai important muzeu memorial al tarii, fiind dedicat generalului sis criitorului al carui nume il poarta. Muzeul National de Istorie Naturala infatiseaza flora si fauna specifica Muntenegrului, in timp ce Centrul de Cercetare Arheologica are in grija mai multe situri arheologice.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.