Orașul Porto Velho este capitala statului Rondônia, situat în partea superioară a bazinului hidrografic al Amazonului, în partea vestică a țării, fiind vecin cu statul Mato Grosso, Amazonul, Acre și Bolivia. Populația este de 426,558 locuitori (din 2010). Numele Porto Velho înseamnă portul vechi sau old port, deoarece orașul a crescut lângă portul de la malul râului Riviera. Înființat oficial în anul 1914, pe 2 octombrie, a fost locuit prima dată în anul 1917, în timpul construcției liniei ferate Madeira-Mamoré, după care cei o mie de muncitori, în mare parte din Caraibe, insulele Barbados, s-au stabilit aici, locuind în case de lemn. Așezarea s-a numit Bajan Hill, orașul Barbados Town sau Alto do Bode.

Orașul s-a dezvoltat datorită minelor și exploatării mineralelor, a transporturilor pe râu și a comunicațiilor. Localizat pe malul estic al râului Madeira, un afluent al Amazonului, are o suprafață de 34.209 km², fiind cea mai mare capitală din Brazilia, după întindere. Atracțiile orașului sunt destul de numeroase, muzee, palate și foarte multe parcuri naturale. De fapt orașul este așezat foarte aproape de pădurea Amazonului, unde exploatările de minereu au înflorit odată cu descoperirea aurului și a unui derivat de staniu-caserită. Tot aici în oraș turiștii fac o escală înainte de pleca în Bolivia, orașul fiind la graniță cu această țară.

Muzeul Madeira–Mamoré Railway este cea mai mare atracție din oraș. Trenul călătorește pe o rută veche și urmărește cursul râului Madeira, prin jungla amazoniană. Muzeul Cailor Ferate este cel ce adăpostește linia Madeira–Mamoré linie cu o locomotivă cu aburi din anul 1878.

Orasul Porto Velho11

Muzeul Rondônia este cel care prezintă o colecție de fosile preistorice și materiale etnologice ale celor care locuiesc acolo. Catedrala Sacred Heart of Jesus este cea mai mare catedrală din Rondônia. Aceasta are 12 ferestre în arc la baza domului care permit luminii să intre. Lăcașul de cult a fost construit din ruine deoarece după ce iezuiții au fost alungați, reconstrucția a început în anul 1927, când aceștia s-au întors și s-a completat după 21 de ani. S-au adăugat 24 de clopote și două altare, cei ce au subvenționat construcția au numele gravate în marmură, pe perete, într-un loc special. Din Portul Cai N’Agua se pot închiria vase sau iahturi pentru excursii pe râul Madeira. La câțiva kilometri este orașul Santo Antônio, cu cascada Antônio.

Se poate pescui în orașul Teotônio în cascada spectaculoasă de acolo. Râul Madeira crește în sezonul ploios cu 15 m și formează o cascadă numită San Antonio, situată lângă Porto Velho, dar în lunile uscate din iunie în noiembrie râul este navigabil pentru distanțe mici. Teatrele oferă o imagine asupra bogăției culturale: Teatro Municipal și Teatro Uirassu Rodrigues și multe alte trupe. Gara Estacao da Ferrovia, a fost un punct principal în transportul cauciucului, dar când industria a intrat în declin odată cu descoperirea cauciucului artificial a rămas abandonată.

Orasul Porto Velho111

Casa da Cultura Ivan Marroocos este în Piața Caixas D’agua. Aici sunt galerii ale artișților și ale comunităților locale. Catedrala On Dom Pedro II este prima biserica din Porto Velho. Catedrala Praca Joao Nicoletti este construită în anul 1930 cu vitralii colorate, vis a vis de prefectura orașului, Palacio do Governo este construit în stil neoclasic. Casa do Artesano sau strada Avenida 7 de Setembro sunt destinații îndrăgite în orașul de la poalele junglei Amazonului.
Târgul agricol Expovel atrage mulți vizitatori pentru că sunt concerte, mâncare variată, se expun animale și se organizează un rodeo. La sfârșitul lunii iunie se organizează o petrecere tradițională Arraial Flor do Maracuja unde comunitatea petrece cu produse tradiționale și dansuri. În iulie se organizează carnavalul Maria Fumaça cu trei nopți de petrecere și diferite atracții.

Citește și:  Farul Danger Point : Obiective turistice Africa de Sud - Birkenhead

Strada Estrada de Ferro Madeira Mamoré este locul ideal pentru cumpărat suveniruri.

Strada Rua Carlos Gomes are magazine mici, dar cu haine unice: Luna Vicenza, Roupa do Corpo, Paladyo, D’Clair, For You and Calvin Klein. Pentru haine ieftine, dar de calitate se pot face cumpărături pe Rua Sete de Setembro, Rua Presidente Dutra și Rua Joaquim Nabuco cu magazinașe mici ca Lojas Milla and Millani, C&A and Marisa stores. Ca atracții turistice sunt: Muzeu Radonia State, Mercado Cultural, Muzeul Internacional do Prosepio, Palatul Getulio Vergas, Muzeul Geologic cunoscut ca și Praca Madeira-Mamore, Muzeul Dom Joao Batista Costa. Zona Riverbank Area este locul unde sâmbăta și duminica se organizează petreceri cu dans. Tot aici pe docurile plutitoare sunt baruri și restaurante care oferă turiștilor amuzament prin petrecerile organizate de două ori pe săptămână care blochează toată strada.

Orasul Porto Velho1111

Restaurantul Casa D’Italia este locul unde se servește clienților tot ceea ce pot mânca, în regim all-inclusive, chelnerii umblând după turiști cu tăvi, cu multe feluri apetisante inclusiv pizza cu ciocolată sau banane. Parcurile naturale abundă în zonă, astfel încât cei ce vizitează zona pot vedea Rezervația Guaporé Nature Reserve, Guajará-Mirim, Jaru Nature Reserve, Parque Nacional Pacaás Novos, Parque Natural de Porto Velho, Laguna Belmont.

O plimbare pe râul Madeira va face ca turiștii să admire pădurea tropicală de 100 de ani care înconjoară orașul a cărui două treimi de suprafață este acoperită de verdeață. De aceea, parcurile ca Chapada dos Parecis și Serra do Pacaás sunt atracții la îndemâna turiștilor care sosesc în Porto Velho. Rondonia este un important exportator de lemn, cacao, cafea, zona oferind pășuni bogate pentru creșterea animalelor.

Orasul Porto Velho11111

Zona Guajará-Mirim este cunoscută de turiști datorită hotelurilor pe care le are, cu restaurante bune și mâncăruri din bucătăria internațională, de aici pornesc excursii spre râurile Mamoré și Guaporé sau spre așezarea Forte Príncipe da Beira, în Amazon. Artizanatul local pe care îl produc locuitorii pădurii amazoniene și membrii triburilor de indieni și care constau din coșuri, hamace, ornamente din fibre sau lemn se pot găsi la magazinele de suveniruri din zonă. Gastronomia orașului este variată și constă în special dintr-o mâncărică din carne cu organe și măruntaie numită Feijoada. Grătarul brazilian Churrasco este un fel îndrăgit și se servește la restaurantele numite churrascarias și constă din bucăți de carne gătită pe cărbuni, de toate felurile și din abundență, servită cu diferite sosuri.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.