Este considerat un oraș sfânt, aflat în regiunea de nord – est a Iranului. Orașul Qom (sau Qum) este așezat pe ambele maluri ale râului omonim și se află în vecinătatea deșertului Dasht-e Kavir; este populat din timpuri străvechi, dar cele mai vechi dovezi arheologice datează din urmă cu 2500 de ani.

Qom1

Până în primul secol al erei noastre, orașul Qom era populat de adepți ai zoroastrismului, dar în anul 23 după Hristos a fost cucerit de musulmani care și-au păstrat aici dominația până în prezent. În anul 83, o mare parte a triburilor arabe din regiunea Yemen au venit și s-au așezat în orașul Qom, transformându-l într-un puternic centru al islamului șiit. Zece regi și 400 de profeți islamiști își dorm somnul de veci în orașul Qom.

Denumirea de oraș sfânt i se trage însă de la o previziune străveche, împlinită în anul 201. O tânără pe nume Fatima a poposit în orașul Qom. După scurt timp, s-a îmbolnăvit grav și a murit. A fost îngropată în centrul orașului și deasupra mormântului ei, ulterior, s-a ridicat un sanctuar devenit faimos. Previziunea fusese făcută cu 50 de ani înainte de nașterea Fatimei și o descria pe tânăra femeie drept „Regina credincioaselor” din cer, promițând celor ce vor intra în sanctuarul ei ca în Ziua Judecății să mijlocească pentru ei. În prezent, altarul Fatimei din Qom este cel mai cunoscut loc al orașului, plin de încărcătură religioasă, dar și impozant prin grandoarea construcției. Turiștii non musulmani nu sunt primiți înăuntru, decât însoțiți de un musulman. Sanctuarul este compus din camera mortuară, trei curți interioare și trei săli de rugăciune. Deasupra mausoleului a fost ridicată o cupolă îmbrăcată integral în aur.

Qom11

Un alt loc de pelerinaj pentru musulmanii șiiți îl reprezintă moscheea Jamkaran, construită pe locul în care Imamul Timpului, o figură sfântă cu rol mesianic, s-ar fi arătat oamenilor într-o zi de marți, cerându-le să construiască o moschee și învățându-i cum să se roage în acest loc. În prezent, locul impresionează încă din depărtare, sub forma unui complex de construcții religioase șiite, cu minarete, cupole, săli de rugăciune, camere de baie și curți interioare. Între zidurile sfinte ar exista energii tămăduitoare, astfel că locul este preferat de pelerinii șiiți cu probleme de sănătate.

Orașul Qom din Iran dispune de numeroase alte moschei, toate fiind foarte cunoscute adepților religiei islamice: moscheea Atiq, moscheea A’am, moscheea Kohne și moscheea Al – Ghadir. Seminarul Feyze reprezintă locul în care musulmanii se strâng pentru a asculta predicile liderilor spirituali.

Castelul Jamkaran este în stare de ruină, dar atrage turiști din toate colțurile lumii datorită vechimii sale, a stilului arhitectural și înălțimii zidurilor sale. Unele dintre ele ating înălțimea de 10 metri, deși se află în stare de degradare. Castelul a fost construit în perioada preislamică a orașului Qom și secole la rând a fost folosit ca reședință regală.

Qom111

Locul denumit Jamkaran este cunoscut și prin prisma unui chiparos în vârstă de 500 de ani, crescut în apropierea castelului. Umbrește mormântul lui Hadi Gorgabi și măsoară 13 metri înălțime.

Biblioteca Marashi Najafi, cea de-a treia bibliotecă a Iranului, dispune de un număr colosal de texte scrise de mână: 500.000. Cărțile tipărite sunt în număr de 250.000. Biblioteca a fost întemeiată în secolul al XV-lea de către un mare învățat șiit al vremii, cel care a dat, de altfel, și numele bibliotecii. El și-a cheltuit întreaga avere, dar și energie, căutând și colecționând manuscrise religioase creștine, islamice și zoroastriene, din toate colțurile lumii. Unele dintre manuscrisele transmise de el datează din urmă cu peste o mie de ani și poartă semnătura originală a autorilor.

Bazarul din orașul Qom trece drept un obiectiv turistic din punct de vedere arhitectural. Dispune de două secțiuni, bazarul vechi și bazarul nou, aflându-se unul în continuarea altuia. Bazarul cel vechi este cel mai spectaculos, din punct de vedere istoric, pentru că datează de dinainte de secolul al XVI-lea. Bazarul cel nou a fost construit între secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Se află în vecinătatea centrului comercial al orașului.

Partea culturală a orașului Qom din Iran se reflectă în numeroasele sale muzee: Muzeul Central, Muzeul de Antropologie, Muzeul Artelor Tradiționale, Muzeul de Istorie a Naturii și Muzeul Astronomiei. Universitatea Religiilor reprezintă un centru universitar deosebit, în cadrul cărora sunt studiate și analizate sectele și curentele religioase ale credinței islamice.

Qom1111

Din punctul de vedere al cumpărăturilor, orașul Qom din Iran se poate dovedi o destinație fascinantă. Produsul cel mai reprezentativ este covorul din mătase, de o frumusețe și calitate excepționale. Sunt lucrate cu fire de mătase naturală ce asigură un efect de luminozitate neobișnuită. Cele mai multe covoare evocă adevărate povești religioase, cu personaje, decoruri și înscrisuri arabe.

Dulciurile sunt cel de-al doilea produs reprezentativ pentru orașul Qom, având arome exotice și foarte plăcute: biscuiți cu șofran și fistic ori nuga dulce cu miere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.