Saint-Louis este situat in nord-vestul Senegalului (stat situate in Africa de Vest), si se ridica pe insula N`Dar aflata la varsarea fluviului Senegal in Oceanul Atlantic. Acest oras este centrul comercial si de transport al regiunii agricole din zona de nord-vest a Senegalului. Cu o suprafata de doar 128 km2 si 171.000 locuitori, dintre care majoritatea africani, existand si o colonie de arabi.
Orasul Saint-Louis a fost timp de doua secole cel mai important oras colonial din Africa, partea sa veche fiind inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Desi aceasta parte este inscrisa in Patrimoniul Mondial, lucrarile de conservare nu reusesc sa pastreze intacte vechile cladiri din zona, vechile ziduri ajungand sa se darame sau sa se deterioreze.
Pana acum s-a restituit o parte a caselor negustoresti cladite in stil colonial francez precum si intrarea cu arcade a cazinoului ofiterilor si imprejurimile pietei Faidherbe. Saint-Louis este una dintre cele mai vechi colonii europene din Africa locuita fara intrerupere si a fost fondat in anul 1659. Locul in care este amplasat orasul a fost explorat inca de la jumatatea secolului al XV-lea de catre portughezii care cautau un loc de ancorare a navelor lor la gura fluviului din zona, Senegal. La sfarsitul secolului al XVII-lea francezii au deschis in aceasta regiune o fabrica, Saint-Louis a devenit cel mai important oras colonial francez din Africa de Vest avand un rol important ca centru administrative si economic in regiune.
Numele orasului a fost stabilit in onoarea regelui francez Ludovic al XIII-lea. Initial orasul a fost construit dupa planul unei table de sah dar dupa sfarsitul secolului al XVIII-lea a inceput sa se dezvolte datorita comertului cu sclavi care era infloritor in acea perioada. In acelasi timp a inceput in zona si exploatarea resurselor naturale bogate din interiorul continentului precum si comertul cu mirodenii si lemn care erau transportate pe fluvial Senegal pana in port si dupa urmand drumul spre Franta. Incepand cu anul 1854, an in care guvernatorul general al Frantei, Louis-Leon-Caesar Faidherbe s-a mutat in orasul Saint-Louis, a inceput transformarea Senegalului dupa modelul Frantei, ambitia lui Faidherbe fiind de a copia modelul francez din acea epoca.
In acea epoca s-a construit calea ferata pana la Dakar dar dupa, orasul Saint-Louis a fost lasat in umbra Dakarului cu toate ca a ramas capital Senegalului si a Mauritaniei pana in anul 1958. Clima din zona este ecuatorial musonica, avand o temperatura medie anuala ridicata, in jurul valorii de 24 de grade, clima favorabila practicarii turismului litoral aproape pe toata perioada anului.
Limba oficiala vorbita este franceza, dar se vorbesc si alte limbi negroafricane cum ar fi wolof, limba pe care si guvernatorul francez din secolul XIX, Louis-Leon-Caesar Faidherbe, o cunostea foarte bine, iar religia predominanta in oras este islamismul in proportie de peste 90%. Saint-Louis este un oras care se afla inca in curs de dezvoltare, de aceea lucrarile de conservare a edificiilor la intrare in Patrimoniul Mondial Unesco inainteaza greu datorita lipsei mijloacelor de lucru.
Dezvoltarea economica a orasului a fost marcata de constructia hotelurilor de lux din anii `90 urmate de dezvoltarea infrastructurii care dateaza din epoca coloniala. Locuitorii orasului sunt un mix intre vechii colonisti francezi si influentele colonistilor arabi care au venit mai tarziu din Mauritania, precum si mulatrii locali care se numesc signare. In prezent economia se bazeaza tot pe serviciile turistice oferite, cat si pe industrie (textila, a marochinariei, alimentara, care se axeaza pe prelucrarea pestelui din ocean) si pe activitatile portuare (transportarea pestelui si comertul cu alte tari).
Podul construit peste fluviul Senegal care este granite naturala intre Senegal si Mauritania a fost proiectat chiar de catre cel care a proiectat si turnul Eiffel din Paris, Gustave Alexandre Eiffel, acest pod precum si cladirile din vechiul cartier al orasului fiind una dintre atractiile principale ale turistilor care aleg sa viziteze acest oras.