Reprezintă capitala statului Honduras și cel mai mare oraș al țării, situat într-o vale pitorească, înconjurat de munți și străbătut de râul Choluteca. Denumirea de Tegucigalpa este folosită cu precădere de localnici, în timp ce turiștii preferă să folosească forma scurtă a numelui, Tegus.

Tegucigalpa1

Istoria orașului Tegucigalpa începe cu apariția conchistadorilor, cei care au întemeiat localitatea în secolul al XVI-lea. Abia în secolul al XIX-lea, Tegucigalpa a fost ridicat la rang de oraș, iar din 1880 deține funcția de capitală a țării.

În anul 1998, orașul a fost devastat în urma uraganului Mitch. Casele oamenilor au fost puse la pământ, s-au înregistrat mii de pierderi de vieți omenești, iar valea a fost inundată, cu tot cu terenuri agricole și păduri.

Ulterior, orașul a început să se refacă, astfel că azi continuă să se numere printre destinațiile turistice ale Americii Centrale, impresionând cu numeroase biserici, muzee și centre culturale, spații verzi și cu bucătărie tradițională.

Bisericile orașului Tegucigalpa sunt destul de vechi, majoritatea datând de pe vremea primilor conchistadori:

Tegucigalpa11

– Biserica San Francisco a fost construită în 1592, fiind cea mai veche biserică a orașului. A aparținut ordinului franciscan și la interiorul ei continuă să existe și o mănăstire. Construcția a fost realizată în stil renascentist și se află într-o stare de conservare foarte bună.
– Biserica El Calvario, de secol al XVIII-lea, construită pentru a aminti întregii lumi de patimile lui Iisus. Biserica dispune la interior de numeroase icoane și obiecte religioase inspirate din suferința Mântuitorului și sacrificiul Lui izvorât din dragoste de oameni. Este construită în stil renascentist, cu trei nave. Sculpturile exterioare evocă câteva simboluri din momentele judecății și crucificării lui Iisus.

– Biserica La Merced, ce aparține secolului al XVII-lea și este considerată o bijuterie arhitecturală, atât la interior cât și la exterior. Înăuntru pot fi admirate picturi religioase, ce încadrează altarul catolic, iar la exterior, fațada este construită în stil neoclasic. Inițial, aici funcționa o mănăstire, dar după prima jumătate a secolului al XIX-lea clădirea a fost transformată în sediul primei universități a statului Honduras. În prezent, biserica adăpostește Galeria Națională de Artă a țării.

– Biserica de Suyapa reprezintă însă simbolul desăvârșit al vieții religioase a țării, căci înăuntru se găsește icoana Fecioarei Maria de la Suyapa, o statuie miniaturală de numai 6 centimetri, descoperită în secolul al XVIII-lea de către un copil și despre a cărei vârstă sau proveniență nu se știe nimic. Statuia a înlesnit de-a lungul timpului numeroase miracole, astfel că i s-au construit în mod special mai multe capele. Biserica actuală a fost construită începând cu anul 1954, din ordin papal, pentru a găzdui icoana făcătoare de minuni.

Tegucigalpa111

Latura culturală a orașului Tegucigalpa din Honduras poate fi cunoscută cu ajutorul unor obiective turistice precum muzeele și centrele culturale. Per total, orașul se mândrește cu 14 muzee, cele mai multe dintre ele fiind concentrate chiar în centrul istoric din Tegucigalpa: Muzeul Identității Naționale, Muzeul Național de Antropologie, Muzeul Del Hombre, Muzeul de Istorie Militară, Muzeul de Istorie Naturală sau Muzeul Colonial.

Un muzeu aparte îl reprezintă Chiminike, un muzeu destinat copiilor, de la cei mai mici până la cei mai mari. Se găsesc expoziții inspirate de anatomia corpului, civilizația Maya, ciudățeniile naturii, importanța protejării mediului înconjurător.

Un alt popas interesant îl reprezintă Centrul de Cultură al etniei Garifuna, veche populație amerindiană ce continuă să supraviețuiască azi în comunități izolate. Aici pot fi descoperite amănunte fascinante despre modul de viață, credințele și istoria populației Garifuna, dar se pot cumpăra și obiecte de artă specifice sau bijuterii realizate manual, accesorii decorative sau cărți educative.

Orașul Tegucigalpa din Honduras dispune de numeroase spații verzi, amenajate sub forma unor parcuri întinse pe suprafețe mari:

Tegucigalpa1111

– Parcul Național La Tigra, amenajat în mijlocul unei păduri. Accesul se face contra cost și este permis exclusiv de-a lungul unor rute semnalizate. La dispoziția turiștilor se află numeroși ghizi. Parcul impresionează prin panorama pe care o oferă asupra orașului Tegucigalpa și prin flora deosebit de variată.

– Parcul El Picacho, al cărui nume este inspirat de statuia uriașă a lui Iisus, amplasată la poalele muntelui, chiar deasupra orașului Tegucigalpa. Parcul pornește de la baza statuii și dispune de câteva trasee montane cu priveliști naturale de vis.

Grădina Zoologică din Tegucigalpa îmbină armonios frumusețea spațiului verde cu panorama asupra orașului și numeroasele animale aduse din mai multe colțuri ale lumii. Grădina Zoologică se află pe o colină din apropierea parcului El Picacho.

Cumpărăturile se pot face în mallurile moderne ale orașului Tegucigalpa (Multiplazas și Cascada) sau în bazarul local, San Isidrio, unde se găsește o atmosferă comercială tipică Americii Centrale, cu aglomerație de oameni, hoți de buzunare, gălăgie, tocmeală și produse realizate manual.

Tegucigalpa11111

Bucătăria locală se bazează pe preparate din orez, mazăre și tortilla, servite și în restaurante, dar și pe marginea drumului. Sunt deschise și localuri a la carte, dar și localuri de tip fast-food.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.