Tel-Aviv este al doilea mare oraş din Israel, după Ierusalim, şi centrul cultural, economic, politic şi de afaceri. Deşi Ierusalimul este considerat de către evrei capitala statului, acest statut nu este acceptat de către toate ţările lumii, astfel încât Tel Aviv este capitala oficială a Israelului, recunoscută pe plan internaţional.
Tel Aviv este cel mai occidental loc din Israel, dar şi zona unde se află cea mai mare concentraţie de tineri. Aici îşi au sediul băncile, organizaţiile internaţionale şi majoritatea companiilor locale. Un sfert din populaţia activă a Israelului locuieşte în acest oraş.
Înfiinţat în mod oficial de către comunitatea ebraică în anul 1909, la marginea vechiului oraş port Jaffa, Tel Aviv s-a extins cu timpul, iar în prezent, alături de oraşele vecine (Ramat Gan, Giv’atayim, Bat Yam, Holon, Bnei Brak, Petah Tikva, Ramat Hasharon, Rishon Letzion, Herzliya) formează un conglomerat urban numit Gush Dan, cu o populaţie de aproximativ un milion de locuitori.
Denumirea de Jaffa (Yaffo) provine probabil de la termenul ebraic „Yaffá”, adică „frumoasă” şi are o istorie foarte veche. Conform legendei, se crede că acesta a fost întemeiat de Yafet, unui din fiii lui Noe. Prima aşezare urbană fortificată din această zonă datează de pe la 1800 î.e.n, iar aşezarea a cunoscut de-a lungul vremii dominaţii diverse, printre care a egiptenilor, canaaniţilor, filistenilor, asirienilor, babilonenilor, perşilor, fenicienilor, romanilor şi bizantinilor. Oraşul s-a aflat şi sub stăpânire musulmană, după ce arabii l-au cucerit în anul 636, astfel că, în timp, populaţia din Jaffa s-a arabizat. Pe parcursul Evului Mediu a urmat o perioadă de noi cuceriri şi stăpâniri străine: dominaţia cruciată, a mamelucilor din Egipt şi a turcilor otomani. În 1799 oraşul a fost ocupat de trupele lui Napoleon, apoi s-a aflat sub ocupaţia egipteană a lui Ibrahim paşa, fiul viceregelui Egiptului, Muhammad Ali. Beneficiind de ieşirea la mare, oraşul s-a dezvoltat prin desfăşurarea de activităţi comerciale.
În anii 1870 – 1880 au avut loc primele acţiuni care au stat la baza înfiinţării actualului oraş Tel Aviv. Iniţiativa a aparţinut unor evrei veniţi din Europa de Est şi din Orientul Apropiat, impulsionaţi de principiile sioniste şi de dorinţa de autodeterminare naţională. În anii următori au fost întemeiate mai multe cartiere evreieşti lângă Jaffa, iar în 1909, pe dunele din nordul localităţii s-a înfiinţat aşezarea Ahuzat Baiyt („Domeniul Casei”) care după un an a luat numele de Tel Aviv („Colina primăverii”).
În acea perioadă, vechiul oraş-port Jaffa era locuit în majoritate de arabi, astfel că în 1947, când Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a luat decizia de a împărţi Palestina în două state, unul evreiesc şi unul arab, Jaffa ar fi trebuit să fie un spaţiu arab înglobat în teritoriul viitorului stat evreiesc. Partea arabă nu a fost de acord cu acest plan şi a atacat zonele locuite de evrei, iar ulterior a demarat intervenţia militară. Un an mai târziu, când Israelul şi-a proclamat independenţa, armatele mai multor state arabe au acţionat pentru a împiedica formarea statului evreiesc, însă până la urmă evreii au avut câştig de cauză. În anul 1950, Tel Aviv s-a unit cu Jaffa într-o singură municipalitate numită Tel Aviv-Yaffo.
În prezent, Tel Aviv este un oraş eterogen din punct de vedere etnic. Populaţia ebraică, majoritară în oraş, constă din evrei veniţi din toate părţile lumii şi urmaşii acestora, inclusiv din Europa, America de Nord şi de Sud, Australia şi Africa de Sud, dar şi din Nordul Africii, India, Asia Centrală şi de Vest, Peninsula Arabia. În ultimii ani, la Tel Aviv au venit şi mulţi imigranţi non-evrei, studenţi şi muncitori străini.
Deşi situat într-o regiune cu conflicte politice şi religioase, turismul a înflorit în Tel Aviv, iar oraşul a cunoscut o bogată dezvoltare culturală. Cel mai la îndemână mod pentru a ajunge aici este cu avionul; aeroportul Ben Gurion se află la doar 15 kilometri de oraş. Tel Aviv este situat la 58 km de Ierusalim şi la 96 km de Haifa, fiind bine conectat şi la reţeaua rutieră.
Clima este mediteraneană, cu veri foarte calde şi ierni reci, ploioase. Cele mai potrivite sezoane pentru a vizita oraşul sunt toamna şi primăvara, dar mai ales în luna aprilie, când temperaturile sunt moderate, iar umiditatea scăzută.
În Tel Aviv există 544 sinagogi active, printre care şi clădiri istorice ca Marea Sinagogă, înfiinţată în anii 1930. Numărul bisericilor a crescut datorită diplomaţilor şi muncitorilor străini care locuiesc aici. Astfel, 93% din populaţie este reprezentată de evrei, 1% sunt musulmani şi 1% creştini. Restul de 5 % nu sunt încadraţi în niciun cult.
Tel Aviv este împărţit în mai multe cartiere, unele dintre acestea reprezentând culturi diferite (de exemplu Neve Tzedek, Florentin, Ramat-Ha’Chayal), în timp ce altele au pur şi simplu rolul de a delimita anumite zone din oraş. Oraşul s-a dezvoltat de la sud spre nord, astfel încât clădirile nou construite se află spre nord.
Zona de nord este cea mai bogată din Tel Aviv şi una dintre cele luxoase din întregul Israel. Cartierele de aici sunt considerate mai degrabă suburbii decât părţi componente ale oraşului. Acest sector are mai multe spaţii verzi faţă de restul oraşului, iar pe raza sa se află obiective turistice importante, ca parcul Hayarkon, Muzeul Eretz Israel, Universitatea Tel Aviv etc.
Centrul reprezintă inima oraşului şi “Vechiul nord”, fiind zona metropolitană şi locul unde se află cele mai multe atracţii turistice, precum şi arterele de cumpărături. Aceasta este partea cea mai cunoscută şi frecventată de vizitatori.
Jaffa este cea mai veche zonă a oraşului, unde predomină populaţia arabă, însă în ultima vreme aici îşi fac loc tot mai mulţi tineri şi artişti.
În sud au fost ridicate primele cartierele ale Tel Aviv-ului de astăzi. A fost un district mai sărac, dar în ultima vreme s-a dezvoltat considerabil, păstrându-şi totuşi stilul şi istoria, spre deosebire de multe alte cartiere care au devenit mai tinereşti şi s-au adaptat noilor trenduri. Aici locuiesc mulţi muncitori străini şi imigranţi ilegali din Asia şi Africa sub-sahariană.
Începând din anii ’80, în sudul oraşului au fost implementate mai multe proiecte de restaurare, care continuă şi în prezent. Urbanistul Baruch Yoscovitz a refăcut un vechi plan britanic din anii ’20 şi a adăugat cartierului Florentin zone verzi, spaţii pietonale, magazine şi locuinţe. Scopul a fost acela de a transforma cartierul într-un fel de Soho al oraşului, care să atragă în zonă artişti şi tineri profesionişti. În prezent, Florentin are reputaţia unui spaţiu cool, la modă, cu multe cafenele, pieţe, baruri şi galerii.
Stilul arhitectural din Tel Aviv este foarte variat, reunind influenţele primite de-a lungul istoriei. Arhitectura timpurie constă în case construite în stil european, cu acoperişuri cu ţigle roşii. Neve Tzedek, primul cartier construit în Jaffa, are preponderent clădiri cu două etaje. În anii ’20, la modă a fost stilul eclectic oriental, care combina arhitectura europeană cu cea estică, împrumutând elemente ca arcuri, cupole şi dale ornamentale. De asemenea, în Tel Aviv se regăsesc şi alte stiluri arhitecturale, ca Art Deco, clasic şi modern. Aproape de centrul oraşului există mai mult de 5.000 de clădiri moderne inspirate de curentul Bauhaus şi de Le Corbusier. La jumătatea anilor ’90, în întregul oraş au început să se construiască zgârie-nori.
Printre atracţiile principale din tel Aviv se numără:
- Vechiul port Jaffa
- Piaţa Rabin, cea mai mare piaţă publică din Israel, unde în 1995 a fost asasinat politicianul Yitzhak Rabin
- Centrul Azriely, care oferă o panoramă asupra oraşului de la o înălţime de 200 de metri
- Portul Tel Aviv, o zonă comercială situată în nordul oraşului, cu baruri şi cluburi de noapte
- Gara Jaffa
- Centrul comercial Dizengoff, cel mai reprezentativ centru de cumpărături al Israelului, ce include şi o piaţă alimentară
- Bulevardul Rothschild, cu clădiri construite în stilul Bauhaus, restaurante, cafenele şi străzi pitoreşti
- Neve Tzedek, partea istorică a oraşului, ce cuprinde galerii de artă şi restaurante
- Florentin, un fost cartier muncitoresc, în prezent o zonă comercială plină de viaţă
- Universitatea Tel Aviv
- Grădinile Joshua
- Muzee: Eretz Israel, Muzeul de Artă, Muzeul Diasporei Evreieşti, Muzeul Gutman, Centrul Bauhaus, Casa Bialik, Muzeul de Istorie, Muzeul Rubin etc.