Se află în provincia Laponia, de-a lungul râului Tornio. Este cel mai vechi oraș din această provincie. Ar fi fost întemeiat în secolul al XVI-lea, pe insula Suensaari, însă descoperirile arheologice recente atestă prezența umană pe suprafața orașului Tornio încă din timpul erei glaciare.

Tornio1

Orașul Tornio și-a luat numele de la râul care îl traversează și, în traducere, înseamnă „suliță de război”.
I s-a acordat carta de oraș abia în 1621, dar pe atunci își câștigase deja statutul de important centru comercial, datorită portului său, iar actul a fost doar o recunoaștere oficială a unei stări de fapt.

Cel mai cunoscut simbol al orașului Tornio a fost, ani la rând, berăria Lapin Kulta, dar în 2010 s-a închis, ceea ce nu înseamnă însă că Tornio nu reprezintă o destinație turistică. Orașul dispune de numeroase monumente istorice și instituții culturale. Aspectul religios joacă și el un rol important, întrucât Tornio are foarte multe biserici construite pe suprafața lui.

Orașul Tornio este destul de micuț, astfel că poate fi explorat pe jos. Se învecinează cu un alt oraș al Laponiei, Haparanda, aparținând Suediei și care poate fi vizitat în paralel cu Tornio.

Cele mai vechi monumente istorice ale orașului Tornio sunt siturile arheologice ale Epocii de Piatră. Se află în apropierea râului Tornio și sunt 16 la număr. Conform estimărilor, datează din urmă cu aproximativ 8000 de ani.

Tornio11

Un obiectiv turistic asemănător și aflat în vecinătatea siturilor din Epoca de Piatră este Rakanmaki, un sit reprezentând un loc de îngropăciune, folosit cu mii de ani în urmă, în timpul Epocii de Fier. Acest loc impresionează nu doar prin vechime, ci mai ales prin dimensiuni, fiind unul dintre cele mai mari cimitire antice descoperite pe suprafața Finlandei.

Din istoria ceva mai recentă a orașului Tornio provine un alt obiectiv turistic – casa Hermasons – construită în 1830 pentru a adăposti birourile în care aveau loc tranzacțiile comerciale ale localnicilor.

Există și numeroase muzee, majoritatea concentrându-se în jurul evenimentelor petrecute de-a lungul secolelor, în regiunea de vest a Laponiei.

Muzeul Tornionlaakson este muzeul de istorie locală, iar colecțiile sale evocă stilul de viață al localnicilor, în special prin prisma vestimentației. Pot fi admirate colecții de costume tradiționale din timpuri foarte vechi până spre zilele noastre. Tot aici se află expuse și unele artefacte din vremea erei glaciare.

Tornio111

Muzeul Aineen propune turiștilor o incursiune în lumea artei. Muzeul are mai degrabă aspectul unei galerii, iar expozițiile constau în colecții de artă de secol XIX și XX, donate orașului de către un magnat local. La parter, s-a amenajat o cafenea cu atmosferă boemă.

Citește și:  Orasul York : Obiective turistice Anglia - York

La capitolul galerii de artă se mai înscriu și Jaur Showroom, cu artefacte renumite pe plan internațional, galeriile Koivikko, ce cuprind atelierul de lucru al artistului Steve Pratt, o grădină interioară superbă și galeriile Smeds Gold & Silver unde un bijutier faimos lucrează argintul cu unelte foarte vechi.

Bisericile reprezintă o atracție turistică aparte. Deși orașul Tornio este mic ca suprafață, el dispune de cel puțin patru biserici foarte apreciate pe plan turistic.

Cea mai veche și frumoasă este biserica Tornio, o construcție de secol XIV, realizată în lemn și aflată încă în stare de funcționare. Înălțarea ei a durat circa 300 de ani, iar eforturile au meritat, biserica fiind unul dintre simbolurile Finlandei.

Tornio1111

Biserica Alatornio a fost construită ceva mai târziu, la finalul secolului al XVIII-lea, după planurile arhitectului Jacob Rijfin. Datorită aspectului, a materialelor folosite și a vârstei, acest edificiu religios a fost înscris în patrimoniul UNESCO.

Biserica ortodoxă din Tornio a fost terminată în 1884 și închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel. S-a construit din porunca țarului Alexandru I al Rusiei, iar dimensiunile nu sunt impresionante. Biserica are aspectul unei clădiri micuțe, intime, cu o cupolă în formă de dom. Este deschisă doar pe timpul verii, din rațiuni turistice.

Biserica Haparanda este un caz mai deosebit. Reprezintă o construcție de secol XX, realizată chiar pe locul unei foste biserici medievale, distruse în timpul unui incendiu. Această biserică este foarte cunoscută prin prisma faptului că ar fi cea mai urâtă biserică finlandeză. Acoperișul a fost făcut din cupru și de-a lungul anilor s-a înnegrit, dând sfântului lăcaș un aspect neplăcut.

Orașul Tornio este foarte apreciat pentru parcurile sale puse la dispoziția turiștilor. Se practică foarte multe activități în aer liber, de regulă fiind vorba despre sporturi de iarnă. Unele dintre parcurile de amuzament sunt prevăzute și cu piscine și saune în spații închise, oferind vizitatorilor o atmosferă estivală. Cele mai faimoase parcuri sunt: Arhipelagul Haparanda, Kukkolaforsen, Perameri, Pororanta, Hovilompolo.

Tornio11111

Un loc unic în lume este Green Zone Golf, un teren de golf care traversează Suedia și Finlanda, permițând jucătorilor să joace acest sport în două țări diferite.

Sunt deschise foarte multe restaurante à la carte, dar și numeroase localuri unde se consumă mâncare chinezească și fast – food. Prețurile sunt pentru toate buzunarele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.