Reprezintă unul dintre orașele Finlandei situate în regiunea Savonia de Nord, în estul țării. Este un oraș destul de mic, dar primitor și care își răsfață vizitatorii prin numeroasele obiective turistice și a diverselor activități puse la dispoziția lor.

Varkaus1

În traducere, numele Varkaus înseamnă „strâmtoare” și provine de la faptul că orașul este situat în apropierea imediată a lacului Saimaa.

Istoria orașului Varkaus este strâns legată de activitatea industrială a secolului al XIX-lea. Începând cu anul 1800, două fabrici de fier din vecinătate au angajat numeroși muncitori pe care i-au cazat în actualul oraș Varkaus, unde aceștia și-au construit barăci și ferme locale, dând naștere unei noi localități. De-a lungul secolului, orașul Varkaus a devenit un important centru industrial, dar abia din 1900 s-a pus problema aspectului arhitectural al orașului. Până atunci se construise haotic, fiecare clădise ce și cum se pricepea mai bine. Dintre aceste clădiri istorice se mai păstrează numai câteva.

Abia în 1916 s-a adoptat planul urbanistic, care prevedea ca birourile administrative și clădirile industriale să fie separate de zonele de locuit, constând majoritar în case din lemn.

În prezent, Varkaus este considerat capitala caviarului și a muzicii mecanice. Există numeroase muzee, iar peisajele naturale asigură petrecerea timpului în manieră cât mai activă.

Centrul vechi al orașului Varkaus are un aer aparte. Cele mai multe dintre clădirile istorice sunt amestecate, unele de lemn, altele din cărămidă, unele de uz privat, altele reprezentând foste clădiri industriale. Celebra fabrică în jurul căreia s-a și întemeiat orașul a fost transformată în obiectiv turistic cultural. Se pot vizita turnul fabricii, cantina, fostele școli pentru copiii muncitorilor și cele câteva clase de seral pentru angajații fabricii. În cadrul cantinei a fost deschis un restaurant a cărui atmosferă celebrează vremurile de altădată.

Un loc istoric absolut special îl reprezintă Centrul de Istorie Locală al orașului Varkaus, o clădire construită în secolul al XIX-lea special pentru doctorul fabricii de fier. Aici existau șapte încăperi spațioase ce serveau ca salon de așteptare, cabinet medical și ca locuință privată. Locul are aspectul unei căsuțe de țară, construită pe un singur nivel, dar cu un aer fermecător de simplu. În spatele casei a fost amenajată o curte spațioasă ce servea ca bucătărie de vară, grădină de trandafiri și loc de relaxare la umbra arbuștilor. Clădirea a fost restaurată complet, iar interiorul evocă fidel atmosfera secolului al XIX-lea.

Manttu reprezintă una dintre clădirile simbol ale orașului Varkaus. A fost construită în 1926 sub denumirea de „Paznicul Alb”, cu tencuială albă și acoperiș din țiglă roșie, o clădire foarte înaltă, urcată în vârful unei coline. De-a lungul timpului a îndeplinit mai multe funcții: sală de ședințe a consiliului orășenesc, tribunal, școală, sediu municipal și atelier de creație artistică. În prezent, această construcție face parte dintre atracțiile turistice ale orașului Varkaus.

Deși orașul este destul de mic, dispune de numeroase edificii religioase, biserici și mănăstiri deopotrivă.

Varkaus111

Principala biserică este și cea mai veche, Biserica Evanghelică Luterană. Construcția ei s-a încheiat înainte de Al Doilea Război Mondial, în iarna anului 1938. Pictura altarului este deosebită, reprezentând venirea Împărăției Cerurilor pe o suprafață de 250 de metri pătrați. Este una dintre cele mai mari fresce din Finlanda.

Mai există și o a doua biserică luterană, cea construită în 1973, într-un stil arhitectural foarte modern. Biserica ortodoxă din Varkaus a fost ridicată în 1958 în cinstea sărbătorii Înălțării Mântuitorului la ceruri. O biserică cu totul aparte este Biserica Naturii, construită pe suprafața unei coline în anul 2000. Se află la dispoziția oricui, putând fi folosită în mod gratuit pentru evenimente familiale de mică amploare. Poate primi până la 40 de persoane simultan.

Cele două mănăstiri ale orașului Varkaus sunt Lintula și Valamo, cea din urmă fiind ortodoxă. Ambele oferă consiliere spirituală, iar turiștii au ocazia să se cazeze în perimetrul mănăstirilor pentru a se bucura de pacea și liniștea tipice acestor așezăminte.

În privința destinațiilor naturale, orașul Varkaus este plin de surprize. Se pot face călătorii pe canalul Taipale, se pot vizita peșterile lui Peis (un personaj nostim de la începutul secolului al XX-lea care se deplasa numai pe schiuri, chiar și vara), se poate urca pe munte spre strâmtoarea Orinoro. Turiștii îndrăgostiți de spectacolul înaripatelor au la dispoziție două turnuri înalte din vârful cărora pot spiona speciile de păsări acvatice din preajma lacurilor.

Parcul național Kolovesi dispune de peisaje naturale sublime – stânci înalte de 40 metri, ridicându-se din apa mării – și de unele picturi murale despre care se spune că datează din Epoca de Piatră. Parcul național Linnansaari, în schimb, este un paradis al insulelor care pot fi vizitate la bordul bărcilor cu motor.

Bucătăria locală se concentrează în jurul caviarului și a specialităților pe bază de pește, dar turiștii apreciază și salatele proaspete, deserturile din cereale și produsele de măcelărie. Vinul reprezentativ este cel din fructe de pădure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.