Orașul Vejle este un oraș în Danemarca, la sud – est de Peninsula Iutlanda, în capătul zonei Vejle Fjord, unde se întâlnesc râurile Vejle și Grejs cu văile din jur. Orașul în sine are o populație de doar 53.230 de locuitori. Orașul Vejle este cunoscut pentru dealurile sale împădurite, portul, centrele comerciale, zonele pietonale și vechea moară de vânt.

Reperul orașului Vejle, Moara Vejle, este situat pe un deal în partea de sud a orașului. Moara originală din anul 1847 a ars, dar moara din zilele noastre este din anul 1890. Mobilierul din interior datează din anul 1930. Moara Vejle are un atelier de șlefuire pentru role, curele etc. Aceasta a funcționat ca o moară până în anul 1960. Astăzi, moara găzduiește o expoziție despre istoria morii și a modului de funcționare a acestora din zona Vejle. La muzeul cu același nume se organizează anual piață morii în luna iunie. Turiștii se bucură de o vedere spectaculoasă asupra orașului, a văii și a golfului de pe coridorul circular din moară.

Primăria Vejle, numită Vejle Rådhus, a fost construită între anii 1878-1879. Clădirea actuală este a patra clădire a primăriei din oraș și este situată pe o bucată de teren unde a fost inițial amplasată o mănăstire medievală veche. Sala Clopotului, în care sună un clopot în fiecare zi este aceeași, iar clopotul este același cu care se chemau călugării la masă din mănăstirea medievală.

Astăzi, primăria găzduiește sala de conferințe a consiliului orașului la primul etaj, iar instanțele penale și civile ale orașului se găsesc la parter. Biserica Sf. Nicolae este cea mai veche clădire din orașul Vejle. Clădirea de cărămidă roșie, care a fost dedicată Sfântului Nicolae apare acum ca o biserică în stil gotic târziu. Cea mai veche parte a bisericii este din jurul anului 1250 și este încă vizibilă în peretele de nord. Inițial, biserica a avut o navă romană târzie, care ulterior a fost extinsă ca o sală cu trei abside cu transepte. Pe partea exterioară a bisericii, vizitatorii pot găsi o ușă zidită și ferestre gotice. Altarul bisericii și turnul sunt din secolul al XVII-lea. În peretele de nord, se pot vedea 23 de cranii. Povestea spune că aceste cranii au fost ale tâlharilor care acum 300 de ani au fost capturați și executați în pădurea Nørreskoven.

Casa comerțului Den Smidske Gård este o clădire fascinantă pentru cei nostalgici de atmosfera medievală. În anul 1799, comerciantul Smidt a înființat Casa Comerțului Vechi, construită de către constructorul Anders Christensen Kruuse împreună cu arhitectul și sculptorul Jens Hjernoe. Astăzi, Casa Comerțului deține magazine și cafenele. Fațada casei de-a lungul străzii Søndergade este cea mai veche parte. Turiștii vor observa numele constructorului și al soției sale gravate pe pragul de sus al porții. Spații de locuit cu bucătărie, spălător și o sală de calandrat, acestea sunt cele ce s-au găsit în casa din față. Casa de porumb cuprinde un depozit, casa antrenorului și grajdurile pentru caii clienților. A face shopping în orașul Vejle este o experiență unică, pentru că sunt magazine atractive, un serviciu bun și oferte culturale care dau un aer specific zonei.

Citește și:  Situl arheologic de la Leptis Magna: Obiective turistice Libia - Tripoli

Orașul Vejle oferă o gamă de peste 300 de celebre lanțuri de magazine de stradă și buticuri de specialitate. Situate în inima orașului, de-a lungul uneia dintre cele mai fermecătoare străzi pietonale din Danemarca care are un centru comercial la fiecare capăt. Dacă vizitatorii se simt flămânzi sau au nevoie de băuturi răcoritoare ei pot vizita cafenelele și restaurantele din centrul orașului, care servesc mâncăruri delicioase și sunt un loc de răgaz binemeritat. O atracție turistică culturală este Trædballehus, un loc de întâlnire și un han unde se ascultă muzică. Acesta a ars în anul 1954, dar a fost descoperit de marele public în mijlocul anilor 1930, când a fost prezentat la stația Radio Național în legătură cu deschiderea vechiului pod Micul Belt.

O altă clădire ce poate fi vizitată este Hotelul Munkebjerg. În anul 1933 acest hotel se lăuda cu cea mai lungă scară de lemn din Europa, ce leagă plaja cu cazinoul de pe deal. Clădirea Hotelului Munkebjerg încă mai există și funcționează ca hotel, cazino și centru de conferințe. Printre instituțiile culturale renovate de mare valoare este și Muzeul de Artă Vejle. Printre altele, muzeul deține colecția Wörzner cu mai multe lucrări avangardiste ale mișcării COBRA și lucrări ale faimosului artist Rembrandt.

Fosta clădire a socialiștilor din Vejle este pusă astăzi în funcțiune într-un nou centru comercial numit Mary, ce conține restaurante, cafenele și două scene de concerte jazz. Vejle este situat aproape de multe atracții din reguinea Lutlanda, cum ar fi orașul Legoland și capitala regală a vikingilor, orașul Jelling. Artefactele arheologice de la Jelling sunt considerate parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, sit ce cuprinde două pietre din secolul al X-lea și două movile funerare, precum și un nou centru expozițional.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.