Veliko Tarnovo este un oras medieval din Bulgaria, resedinta regiunii omonime. Numit deseori “Orasul Tarilor, este unul din cele mai vechi orase bulgare, dar si un oras cu unul din cele mai glorioase trecuturi. Se afla la doar 160 de kilometri de Bucuresti, din acest motiv fiind o destinatie populara in randul romanilor.
Numele orasului este de origine slava: “veliko” inseamna “mare”, in timp ce “turnovo” provine de la cuvantul “tern” (sau “turn”), care inseamna “tron”. Teritoriul orasului a fost locuit pentru prima data de traci, iar in secolele V – VII, asezarea de aici era una din cele mai importante fortificatii ale Imperiului Bizantin. In secolele XIII – X, pe ruinele fostei asezari fortificate s-a infiintat un oras slavo-bulgar, care a reusit sa devina, in Evul Mediu, cea mai puternica fortificatie bulgara. De asemenea, orasul era cel mai important centru politic, economic, religios si cultural al imperiului.
Astfel, Veliko Tarnovo (pe atunci se numea Tarnovgrad) a ajuns sa fie prima putere a Vechiului Continent, iar perioada sa de dezvoltare a ramas cunoscuta in istorie ca “epoca de aur”. In acele secole au fost ridicate numeroase cladiri impresionante, iar activitatea culturala era in principal condusa de Scoala Literara si de Scoala de Pictura.
Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat in 1393, cand Imperiul Otoman a reusit sa cucereasca orasul, dupa un asediu care a durat trei luni de zile. Pe langa oras, intreaga Bulgarie a fost anexata de turci, care au reusit sa ruineze un imperiu aparent indestructibil. In acea perioada, multe dintre orasele si satele medievale au fost arse, Veliko Tarnavo fiind printre putinele care au scapat. Locuitorii din oras, redenumit de turci Turnova, nu au putut sa se obisnuiasca cu stapanirea otomana, astfel ca au organizat mai multe lupte pentru libertate. Insa ele nu au avut rezultatul dorit, orasul fiind eliberat abia in anul 1877.
Doi ani mai tarziu, in Veliko Tarnavo a fost adoptata Constitutia Turnovo, prima constitutie a acestei tari. Tot in acel an a fost ales primul sef al statului, iar Sofia a devenit capitala Bulgariei. Independenta completa a Bulgariei a fost declarata in anul 1908, iar numele “Veliko Tarnovo” a fost adoptat in anul 1965.
Astazi, orasul continua sa fie unul important, fiind centrul administrativ, educational, economic si cultural al Bulgariei de Nord.
Avand in vedere ca e un oras medieval, turistul care se afla in Veliko Tarnovo este inconjurat de istorie. Cultura este foarte bine reprezentata de numeroasele institutii, obiectivele turistice nefiind deloc putine. Preturile nu sunt nici ele mari, iar mancarea traditionala de la restaurante te face sa te gandesti serios sa te reintorci in acest mic orasel, comparat deseori cu Sighisoara Romaniei. Locurile de cazare sunt multe si ieftine, preturile incepand de la 10 euro/ noapte/ camera. Viata de noapte este foarte animate, barurile si cluburile satisfacand chiar si cele mai pretentioase gusturi – muzica variaza de la hard rock la cea clasica, pusa in surdina.
Principalul obiectiv turistic din Veliko Tarnovo este Cetatea Taravet. Se afla pe dealul cu acelasi nume si in timpul celui de-al Doilea Tarat Bulgar, familia regala isi avea resedinta in ea. A fost cea mai importanta fortareata a imperiului, iar astazi este vizitata de zeci de mii de turisti. A fost cucerita de turci, care au si incendiat-o. Cetatea are trei intrari, iar principalele atractii sunt zidurile cu creneluri, dar si biserica si complexul patriarhal. Cetatea a fost restaurata in secolul al XX-lea, lucrarile intinzandu-se pe o perioada de 50 de ani. Astazi, turistii pot afla istoria cetatii si a orasului cu ajutorul unui spectacol audio-vizual organizat in interiorul fortificatiei. Spectacolul contine lasere, muzica dramatica, sunetele unor clopote de biserica si multe alte efecte.
Cetatea Trapezitsa este a doua cea mai important acetate din Veliko Tarnovo, denumita inainte “Gloriosul oras Trapzitsa”. Aflata pe dealul cu acelasi nume, cetatea cuprindea multe biserici si spatii de locuit. Numele sau face referire la forma pe care o are fortificatia, asemanatoare cu cea a unui trapez. In secolul al XX-lea, cand au fost efectuate ample sapaturi arheologice, au fost descoperite urmele a nu mai putin de 17 biserici. Printre ele se afla si Manastriea Sf. Ivan Rilski, care a adapostit moastele acestui sfant pentru 300 de ani.
Din Veliko Tarnovo face parte si satul Arbanassi, apreciat pentru numarul mare de monumente istorice, care dateaza din secolele XVI – XVIII. De asemenea, cladirile sunt si ele deosebite, fiind un veritabil exemplu de revitalizare a stilului traditional bulgaresc. Numele satului este de origine albaneza si inseamna “muncitor al pamantului”. Populatia satului abia daca depaseste numarul de 300, insa strazile sale sunt aproape zilnic pline de turisti, care vin sa admire picturile murale, bisericile bogat ornamentate si casele de piatra.
Ca un veritabil oras istoric, Veliko Tarnovo continua sa puna un accent mare pe arta mestesugareasca. Principala artera comerciala este Rakovski Ulita (sau Samadovska Charshia), care are acelasi specific inca de cand a fost amenajata. Pe aceasta straduta se afla atelierele manufacturiere si magazinele aferente, unde turistii pot gasi numeroase produse traditionale. Mai mult, mestesugarii, fie ca sunt olari, pictori de icoane, tesatori sau bijutieri, isi exerseaza talentul chiar in fata trecatorilor, demonstrand ca ceea ce fac ei este arta pura.