Se află în partea de sud est a Irlandei și reprezintă cel mai vechi dintre orașele țării. Timp de sute de ani s-a numărat printre cele mai mari orașe port ale lumii. În prezent, deține și locul al 5-lea în topul celor mai populate orașe irlandeze.

Waterford1

Orașul Waterford a fost întemeiat în secolul IX, de către vikingi, sub forma unei mici așezări umane. După unele lupte cu irlandezii, în secolul următor, vikingii au ridicat așezarea la rang de oraș, primul de pe fața Irlandei. De-a lungul perioadei medievale, orașul Waterford a deținut al doilea rol ca importanță, după Dublin, în istoria Irlandei. S-a dezvoltat comercial în special în secolul XVIII, când au fost construite și majoritatea clădirilor istorice de astăzi. Pe plan turistic, orașul este recunoscut prin prisma faimoaselor obiecte de cristal, atmosferei vesele de oraș tipic irlandez, obiectivelor de interes istoric și religios.

În Waterford se găsește cel mai vechi și important monument istoric al Irlandei – turnul Reginald, singurul care și-a păstrat denumirea dată de vikingi. Turnul datează din primii ani ai secolului XI și a făcut parte din zidul de apărare ce a jucat rol de fortificație încă de la întemeierea localității Waterford. Construcția lui a aparținut regelui viking Ragnall, fiul lui Ivar, întemeietorul dinastiei vikinge pe suprafața orașului. Inițial, turnul avea o structură de lemn, dar după aproape o sută de ani a fost refăcut din piatră. Are o formă circulară și o scară în spirală. De-a lungul existenței sale, turnul Reginald a fost folosit ca reședință regală, închisoare, depozit de armament și trezorerie. În prezent, la interior a fost deschis un muzeu.

Waterford11

Palatul episcopal din Waterford este și el o construcție reprezentativă a localității. Datează din secolul XVIII și are o arhitectură inspirată de stilul georgian. Funcția lui este în prezent culturală, adăpostind un muzeu fascinant, cu colecții unicat. Pot fi admirate adevărate comori adunate de-a lungul istoriei, între secolele XVII și XX în orașul Waterford. Aici se află cel mai vechi obiect din cristal de Waterford din lume, o colecție de bijuterii din aur ce au aparținut vikingilor, o splendidă cruce încrustată cu pietre prețioase ce ar fi aparținut lui Napoleon și relicve religioase, majoritatea din argint.

Cel mai cunoscut bulevard al orașului Waterford se cheamă The Mall și a fost construit la începutul secolului XVIII. Aici se află celebrele clădiri Galeria John Roberts și Teatrul Regal. Tot aici se pot vedea și ruinele vechiului zid de apărare din centrul vechi al orașului Waterford – turnurile Beach și Half Moon. În schimb, faimosul turn cu ceas datează din a doua jumătate a secolului XIX.

Citește și:  Monumentul Glenfinnan: Obiective turistice Scotia - Glenfinnan

Waterford111

Catedrala Sfintei Treimi din Waterford este cea mai veche, fiind clădită pe locul unei foste capele romano catolice, de secol XI. La interior strălucesc 10 candelabre de cristal, dăruite catedralei de celebra casă de cristale a orașului. Din păcate, catedrala a trecut prin mai multe etape de restaurare, cele mai recente având loc la finalul secolului XX, iar atmosfera medievală de la interior a suferit unele influențe contemporane. Aspectul exterior a rămas însă aproape neschimbat, reflectând stilul arhitectural georgian.

Pe lângă catedrală, turiștii pot vizita și câteva dintre bisericile reprezentative ale orașului: biserica St Patrick și St. Olave.

Casa Cristalelor Waterford se constituie într-o atracție turistică specială. Orașul a căpătat faimă internațională tocmai datorită acestui meșteșug manual – piesele de cristal sunt realizate manual, nu automat. Casa este locul din care a fost condusă sute de ani la rând această afacere locală, iar în prezent dispune și de un centru cultural unde vizitatorii pot afla cele mai interesante informații legate de trecutul pieselor de cristal Waterford. Casa este amenajată sub forma unei fabrici, la interiorul căreia se găsesc și cele mai vechi obiecte de cristal realizate în Waterford.

Waterford1111

Muzeul Medieval al orașului este principalul centru cultural din Waterford. Aici este expusă întreaga istorie medievală a orașului, iar colecțiile sunt spectaculoase, pe cât de vechi, pe atât de bine conservate. Renumită este o colecție de veșminte religioase, cusute cu fire de aur, și pe care slujitorii bisericii le ascunseseră de frica armatelor engleze. Sute de ani la rând, veșmintele au fost considerate pierdute. Erau de fapt îngropate chiar sub catedrala Sfânta Treime. Tot în muzeul Medieval este expus un manuscris celebru, o carte ce ilustrează stilul de viață medieval, sub forma unui jurnal în care au fost notate evenimente importante – epidemii de ciumă, condamnări faimoase, crime răsunătoare.

Studiourile Kite Design fac parte dintre obiectivele mai noi ale orașului Waterford. Sunt deschise sub forma unor ateliere de lucru moderne, unde turiști sunt invitați să participe la fascinante demonstrații de meșteșug. Patru artiști locali lucrează manual tot soiul de obiecte de artă, de la bijuterii și accesorii până la vase de cristal și sculpturi în lemn.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.