Paca este un animal care face parte din familia rozatoarelor. Isi face adapostul intr-o vizuina sapata de multe ori la o adancime de 2 m in pamant sau in scorbura unui copac si duce o viata solitara. Este un inotator excelent de aceea nu se departeaza de ape, traieste indeosebi in regiunile impadurite din sudul Mexicului si pana in estul Americii de Sud, dar si in padurile tropicale de coasta.

Are corpul robust, cu lungimea de 60-80 cm si greutatea de 6-12 kg. Partea superioara a corpului este acoperita cu fire de par de culoare cafenie, roscata-cenusie prevazuta cu patru dungi albicioase sau galbui-inchis pe cele doua parti laterale, iar restul corpului are firele de par ce alcatuiesc o blana deasa de culoare mai deschisa.

Capul este mare, maroniu, botul este patrat si gros, prevazut cu numeroase perechi de vibrize albicioase, picioarele sunt scurte si robuste, iar ochii sunt mici si rotunzi, au irisul de culoare neagra.

Urechile sunt mici, au marginile rotunjite, dar se vad bine din stratul de blana. Coada este foarte scurta, abia ajunge la lungimea de 1,5-3,5 cm. Membrele anterioare sunt mai mici, iar cele posterioare sunt mai dezvoltate si au labele prevazute cu cate cinci degete si gheare puternice, copitate, bine adaptate pentru sapat in pamant.

Acest animal erbivor duce o viata solitara, se hraneste cu fructe, flori, muguri, radacini si frunze. Are obiceiul de a cauta mereu fructe cu botul gros in stratul de frunze sau de a scormoni pamantul dupa radacini comestibile de plante.

Citește și:  Specii de salamandre acvatice - Marea sirenă (Siren lacertina)
Paca (Agouti paca)
Paca (Agouti paca)

In perioada de reproducere masculul si femela traiesc impreuna pana apare puiul, apoi acesta ramane doar sub protectia mamei, tatal isi reia viata singuratica de dinainte. Femela are o perioada de gestatie de 4 luni dupa care face unul sau doi pui. Acestia sunt alaptati de femela o perioada de 12 saptamani si ajung la maturitatea sexuala la varsta de 12 luni.

Datorita aspectului sau interesant, blanitei moi, fine si frumos colorate, dar si carnii gustoase vandute la preturi exorbitante, acest animal este urmarit frecvent de vanatori pentru a fi capturat.

Pentru a scapa de animalele de prada si de cainii de vanatoare are obiceiul sa se indrepte rapid spre malul raului si sa se refugieze in apa. In cazul in care este provocat are tendinta sa zgaraie cu ghearele de la picioare sau sa muste cu dintii incisivi mari din fata, care sunt bine dezvoltati.

Paca are denumirea stiintifica de Agouti paca, face parte din ordinul Rodentia, familia Cuniculidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Speranta de viata la animalul paca este 12 ani in salbaticie si de 16 ani in conditii de captivitate.

Video – Paca (Agouti paca):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.