Paianjenul de apa – Argyroneta Aquatica – reprezinta singura specie de paianjeni din familia Argyronetidae, care traieste in apele statatoare sau curgatoare lente, in diferite regiuni din Europa si Asia. Acest paianjen sta sub apa si are particularitatea de a transporta aerul prin intermediul perisorilor de pe suprafata abdomenului sau – fapt ce ii creeaza un aspect argintiu in acea zona a corpului.

El transporta aerul la un ,,clopot de scafandru” care nu este altceva decat o cupola de matase prinsa de plantele subacvatice. Probabil ca si oxigenul produs de plante contribuie foarte mult la reciclarea aerului din panza. Acest clopot ii serveste si pentru hranire, hibernare sau imperechere.

Avand capacitatea de a inota foarte rapid masculul isi vaneaza prada – care consta din mici vietuitoare acvatice – prin urmarirea acesteia (printre plantele subacvatice), prin muscaturi bruste si veninoase. Apoi o aduce in adapostul cu aer unde o devoreaza incet. Femela insa isi asteapta prada la clopotul cu aer, iar cand aceasta se prinde in firele de matase sare asupra sa si ii inoculeaza veninul.

Masculul isi cauta prada in timpul zilei, femela in schimb este activa mai mult noaptea. Intepatura acestui paianjen este foarte neplacuta si pentru om, ea se aseamana cu o intepatura de viespe.

paianjen de apa
paianjen de apa

In perioada de imperechere masculul construieste o panza alaturi de cea a femelei, iar dupa cuplare acestea sunt unite printr-un tunel. Femela depune un numar de 30-70 de oua infasurate in fire de matase in interiorul bulei de aer, pentru a le proteja si pazi pana la eclozarea lor.

Paianjenul de apa traieste exclusiv numai in apa, femela are lungimea de 0,8-1,5 cm, iar masculul este putin mai mare are corpul de 0,9-2,0 cm. Corpul masculului este galben-bej, iar al femelei este maro-inchis. Ambii au picioarele mici, de culoare inchisa. Perioada de viata la acest paianjen este de aproximativ 2 ani.

Paianjenul de apa face parte din ordinul Araneae si este o specie in pericol de disparitie.

Video – Paianjenul de apa (Argyroneta Aquatica):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.