Palatul Belvedere este un edificiu istoric, construit in stil baroc, putand fi vizitat de turistii interesati in al treilea district al orasului Vienei. De stiut este faptul ca Belevedere este, de fapt, un complex format din doua palate si un parc intins. Privelistea asupra orasului pe care acest ansamblu vienez o ofera este de-a dreptul incredibila. Complexul a fost construit pentru printul Eugeniu de Savoia, unul dintre cei mai reputati lideri militari din acele vremuri, precum si pentru cei mai bogati oameni din Europa.

Palatul Belvedere din Viena1

S-a presupus, bineinteles, ca acest complex va fi vizitat de cei mai de seama oameni ai acelor vremuri. Insa, dupa ce Eugeniu de Savoia a murit, Palatul Belvedere a intrat sub conducerea imparatilor din casa Habsburg. Initial, Eugenia cumparase mosia Belvedere in anul 1697. Acesta a amenajat-o ca pe un parc urias, ce se dorea a fi unul dintre cele mai frumoase din acele timpuri, numai ca nu a ramas parc mult timp, caci Eugeniu a dat ordin sa se construiasca si o cladire cu un scop precis, desigur, daca poate fi numita astfel.

Deci, s-a construit primul palat, de dimensiuni mici, cunoscut astazi drept Micul Belvedere. Lucrarile de constructie au inceput in anul 1714, acestea fiind finalizate abia in 1716. Micul Belvedere a fost gandit, la randul lui, ca un pavilion de gradina. Se pare ca planurile lui Eugeniu de Savoia erau mult prea mici fata de ceea ce, intr-un final, se credea. Si, desi arhitectul sau Johann von Hildebrandt era austriac, decoratiunile si restul elementelor au fost create, in cea mai mare parte, de artisti italieni, de unde se poate explica si stilul arhitectonic al complexului Belvedere.

Palatul Belvedere din Viena11

De pilda, Tavanul Salii centrale de Marmura il infatiseaza pe Eugeniu drept Apollo – am putea crede, cel mai probabil, ca, in pofida faptului ca planurile lui Eugeniu porneau ca niste idei fara prea multe implicatii, acestea sfarseau intr-un soi de adulare, in proiecte cu totul si cu totul deosebite. De fapt, asa a fost si viata acestuia. In sfarsit, apoi a fost amenajata si o gradina franceza clasica. Din anul 1720 pana in 1722, avea sa fie construit Marele Belvedere, pe care il putem numi Palatul Belvedere. Initial, si acest palat a fost construit cu un alt scop, si anume sa inchida la un capat aleea principala a gradinii. Marele Belvedere a fost extins, in cele din urma, ajungand principala resedinta de vara a lui Eugeniu, fapt, de altminteri, de inteles, mai ales datorita impetuozitatii sale.

Cum este precizat si la inceput, dupa ce Eugeniu de Savoia a murit, toate averile sale au trecut in proprietatea nepoatei sale, printesa Victoria de Savoia-Carignan, care insa a decis, surprinzator, sa vanda Palatul Belvedere, precum si celelalte constructii din ansamblul vienez, in anul 1752, imparatesei Maria Tereza. Astfel, Palatul Belvedere a fost extins sub stapanirea habsburgilor ca mai apoi, incepand cu anul 1775 pana in 1890, sa gazduiasca galeria imperiala de tablouri. In acea perioada, oaspeti de seama au calcat pragul Palatului Belvedere, musafirii fiind furati de multitudinea operele de arta.

Palatul Belvedere din Viena111

Ultima persoana care a locuit in acest palat a fost arhiducele Franz Ferdinand, din Casa Habsburg si care a fost asasinat in anul 1914. De altminteri, dupa cum bine stim, asasinarea lui Franz Ferdinand de catre un student sarb a fost motivul pentru care Primul Razboi Mondial a izbucnit. Si bineinteles ca acesta este cauza ce face parte din randurile admise ale istoriei, speculandu-se, desigur, ca motivele au fost cu totul altele.

In sfarsit, Palatul Belvedere a suferit mult de pe urma bombardamentelor din Al Doilea Razboi Mondial, dar a fost de atunci restaurat. In anul 1955, aici s-a semnat Tratatul de Stat al Austriei, actul care a dat nastere, mai mult sau mai putin, statului modern austriac, tarii pe care astazi o cunoastem cu totii.

Palatul Belvedere din Viena1111

In prezent, in Marele Belvedere se gaseste o galerie de arta, ce adaposteste tablouri ale pictorilor austrieci Gustav Klimt, Egon Schiele si Hans Makart, poate cei mai importanti pictori pe care aceasta tara ni i-a oferit. Complexul Belvedere ramane, fara doar si poate, o marturie magnifica a splendorii barocului austriac, splendoare intiparita intrutotul in structura Palatului Belvedere din Austria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.