Palatul Hampton Court se afla in London Borough of Richmond upon Thames, Greater London, mai precis in sud-vestul Londrei. Cladirea nu a mai fost locuita de familia regala britanica din secolul al XVIII-lea. De fapt, in trecut, la Hampton Court, situat la aproximativ 19 kilometri de Londra, se ajungea cu barca, pe Tamisa, o calatorie de departe mai usoara decat cea pe uscat— poate aceasta este si motivul pentru care nu a mai fost locuita de atata vreme de niciun membru al familiei regale britanice.

Palatul Hampton Court1

Palatul Hampton Court din Anglia era resedinta favorita a unei intregi generatii de monarhi englezi, care au finantat generos amenajarea palatului si a gradinilor acestuia, inclunzand cel mai faimos labirint din tara. Iar daca vom vizita aceasta constructie, cu siguranta vom intelege de ce insistau monarhii, in trecut, sa locuiasca aici: doar structura in sine este extraordinara, daramite interioarele, decoratiile etc. Initial, Hampton Court a fost construit de cardinalul Wolsey, fiul unui macelar care a ajuns sa fie prim-ministrul lui Henric al VIII-lea.

Splendoarea si spectaculozitatea palatului i-au uimit pe contemporani, dar, cand Wolsey a cazut in dizgratie, a oferit palatul regelui in speranta desarta de a-l imbuna. Din nefericire pentru el, regele nu s-a lasat induplecat din decizia deja luata cu privire la soarta sa, respectiv a lui Wolsey. In schimb, odata ce a intrat in posesia deja impresionantei constructii, Henric a decis sa extinda palatul, adaugandu-i si ceasul astronomic, pe care, in prezent, turistii il pot admira inca de la intrarea in palat. In sfarsit, Henric al VIII-lea si cinci dintre sotiile sale au locuit, in diferite perioade, in acest palat. De mentionat, totodata, este si faptul ca celebra Jane Seymour a murit aici, dupa ce l-a nascut pe viitorul rege Eduard al VI-lea.

Palatul Hampton Court11

Mai mult decat atat, in jurul Palatului Hampton Court s-au strans nenumarate povesti si legende, care mai de care mai interesante. Se spune ca stafia Catherinei Howard bantuie inca prin palat, cerand in continuare iertare regelui, dupa ce fusese condamnata la moarte. Pe de alta parte, unii spun ca, de fapt, fantoma Catherinei Howard si-ar cauta iertarea, ori, de ce nu, ar cauta sa se razbune; in definitiv, legendele sunt multe, majoritatea oamenilor fiind mai degraba fascinanti de povestea in sine, decat de o asa zisa stafie a Catherinei Howard.

Si totusi, fantoma Catherinei Howard nu este singura care ar bantui palatul din Londra. Se mai spune ca si stafia lui Jane Seymour, a treia sotie a lui Henry al VIII-lea, ar bantui incaperile palatului. Spre deosebire de Catherine Howard, care tipa si chiar plangea, stafia lui Jane Seymour ar merge linistita spre dormitorul fiului ei, tinand o lumanare in maini, in ziua in care l-a nascut pe Edward al VI-lea. Plus, unii vizitatori au spus ca ar fi vazut chiar si fantoma lui Henry al VIII-lea, precum si stafia unei femei, Sybil Penn, asistenta lui Edward al VI-lea.

Palatul Hampton Court111

Si Elisabeta I a locuit aici. Aceasta, careia ii placea sa-si murdareasca mainile gradinarind aici, cu conditia, clar exprimata, de altminteri, ca nimeni important sa o vada, isi petrecea Craciunul la Hampton Court, unde se jucau piese special pentru ea, in Marele Salon. Splendoarea, eleganta si grandoarea acelor seri au ramas parca intiparite in zidurile impresionantului palat, sa nu mai mentionam de personalitatile care au trecut pe aici. De pilda, in timpul lui Iacob I, Shakespeare juca in piesele prezentate la Hampton Court si tot aici a avut loc si conferinta care a condus la promulgarea Bibliei regelui Iacob.

Apoi, Carol al II-lea si-a petrecut luna de miere aici, iar William al III-lea l-a angajat pe faimosul arhitect sir Christopher Wren pentru a extinde si mai mult palatul. Aceasta a fost, daca vreti, una dintre cele mai fructoase perioade pentru palat. Primii monarhi ai Casei de Hanovra au iubit, la randul lor, palatul Hampton Court, George al II- lea angajandu-i pe John Vanbrugh si William Kent sa-i aduca noi imbunatatiri. A fost ultimul suveran care a locuit aici, deoarece George al III lea avea amintiri neplacute din copilarie legate de palat.

Palatul Hampton Court1111

De atunci, palatul a fost folosit in scop rezidential, impartit in apartamente acordate in semn de “recunostinta si ca o favoare“ celor care au adus anumite servicii natiunii. In anul 1838, regina Victoria a deschis Palatul Hampton Court pentru public, constructia devenind, astfel, un muzeu deschis circuitului turistic. In sfarsit, turistii pot vizita Palatul Hampton Court in Londra, iar una dintre incaperile preferate de vizitatori, in special de cei straini, este Capela Regala, poate si datorita frumusetii sale.

Lucrarile de constructie ale capelei au fost incepute de Wolsey si finalizate sub domnia lui Henry al VIII-lea. Stilul este renascentist, cu influente gotice; de fapt, multi considera ca, de pilda, tavanul este gotic, avand cateva elemente renascentiste. Un lucru este cert, insa, si anume ca stilul arhitectonic al capelei, impreuna cu toate elementele au contribuit la conturarea unui loc cu totul si cu totul special.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.