Conform oamenilor de stiinta, in urma cu 125 milioane de ani, in perioada Cretacicului inferior au trait specii de dinozauri veninosi care ar fi fost stramosii pasarilor. Acest lucru a fost confirmat de paleontologii de la Universitatea din Kansas care au descris o specie foarte interesanta, pe care au numit-o stiintific Sinornithosaurus.

Ramasitele fosile ale acestei specii au fost descoperite in China si dateaza de acum 125 milioane de ani.

Ele constau din diferite oase ale scheletului si un craniu aproape complet care a fost analizat cu atentie, studiat si astfel s-a ajuns la concluzia ca ar fi apartinut unui pradator mic care nu depasea marimea unui curcan. Avea corpul acoperit cu pene si facea parte din familia Dromaeosauridae, a unor vietuitoare preistorice ce se aseamanau cu niste dinozauri teropozi zburatori. Ei alergau pe sol ca soparlele, erau pradatori feroce si zburau la fel ca pasarile.

Paleontologii au estimat lungimea unei astfel de creaturi ca fiind de 1,28 m si greutatea de 5 kg.

Avea lungimea craniului de 15,2 cm si cea a osului coapsei de 14,8 cm. De asemenea ei au putut sa afle care a fost culoarea penelor acestui dinozaur zburator, datorita fosilelor bine conservate in timp. Astfel ei au analizat la microscop microstructuri de pigmenti si au ajuns la concluzia ca Sinornithosaurus avea penele in nuante de galben, rosu-caramiziu, negru si gri.

Citește și:  Pasarea cinteza de iarnă (Fringilla montifringilla), preferă zonele de conifere
dinozaur Sinornithosaurus
dinozaur Sinornithosaurus

Particularitatea acestui dinozaur consta in faptul ca avea muscatura veninoasa. Prezenta pe maxilarul superior dinti lungi ca niste canini care aveau cate un canal special ce permitea introducerea veninului in carnea victimei atunci cand o musca.

In falca superioara exista un loc in care se gaseau glandele cu venin care erau in legatura cu canalele speciale ale dintilor. Dintii de Sinornithosaurus se asemanau cu cei ai serpilor din familia Columbridae, iar otrava nu era foarte puternica, cu ajutorul ei pradatorul doar ametea victima, pentru a o imobiliza, nu reusea sa o ucida pe loc.

Sinornithosaurusul era un fioros pradator de mici dinozauri si pasari, avea bratele mai lungi decat ale altor specii de teropode care nu zburau, iar picioarele destul de mari si bine dezvoltate fata de cele ale dinozaurilor zburatori. Prezenta caracteristicile unei pasari in ceea ce proveste forma pelvisului, a centurii scapulare si claviculei.

Dinozaurul Sinornithosaurus este unul din primele specii de Dromaeosauridae care au fost descoperite de cercetatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.