Pănțărușii sunt păsări mici din ordinul Passerifomes care se remarcă prin sunetele foarte puternice pe care le emit. Alcătuiesc un grup de circa 69 de specii și fac parte din familia Troglodydae.

Arealul lor este alcătuit din diferite habitate, fiind răspândiți în America de Nord și de Sud, Africa, Asia și Europa. Au corpul destul de mic, cu lungimea cuprinsă între 8-22 cm, ciocul lor este subțire, ascuțit și uneori încovoiat în jos. Își țin coada scurtă ridicată, iar zborul lor este în linie dreptă și pe distanțe mici.

Pănțărușii sunt păsări insectivore, care vânează insecte și alte nevertebrate pe sol, printre desișurile dese. În perioada clocitului, masculul este cel care construiește cuibul în formă de cupolă. Are obiceiul să construiască mai multe cuiburi, pentru a-l alege pe cel mai bun, pe cel mai bine finisat. Femela este cea care clocește ouăle, întotdeauna fără ajutorul masculului. Acesta va ajuta doar la hrănirea puilor după eclozarea ouălor.

Sunt păsări insectivore care își petrec timpul vânând printre desișuri dense, iar în perioada de reproducere, masculii sunt responsabili pentru construirea mai multor cuiburi, din care femela îl alege pe cel mai potrivit.

Campylorhynchus brunneicapillus
Campylorhynchus brunneicapillus

Pănțărașul de cactus

Este o specie mare a acestei familii și are denumirea științifică de Campylorhynchus brunneicapillus. Este o pasăre care trăiește în zonele de deșert (Chihuahua, Sonora, Mojaves) din America de Nord, zboară din Nevada până în Mexic.

Are lungimea corpului de 18-22 cm și prezintă pe cap o pată de culoare brun-maronie. Pe partea dorsală a corpului are striații albe pe un fond întunecat, iar burta este de culoare roșiatică. Își face cuibul pe cactuși, acesta fiind protejat de țepii acestora.

Troglodytes troglodytes
Troglodytes troglodytes

Troglodytes troglodytes

Este singura specie din familia Troglodytidae care trăiește din afara Americii de Nord și de Sud, apare în pădurile din Europa. Are corpul mic, cu lungimea de 8 cm. Hrana sa constă din insecte, larve de insecte, păianjeni și omizi, uneori mănâncă și fructe de pădure.

Catherpes mexicanus
Catherpes mexicanus

Catherpes mexicanus

Trăiește în regiunile împădurite din America de Nord. Poate fi recunoscută după sunetele stridente pe care le scoate și care îi sunt caracteristice.

Campylorhynchus zonatus
Campylorhynchus zonatus

Campylorhynchus zonatus

În America Centrală și de Sud este răspândită specia Campylorhynchus zonatus la altitudini de până la 1700 m, în pădurile montane. Apare și în Insulele Caraibe, la altitudini mai joase.

Thryothorus ludovicianus
Thryothorus ludovicianus

Thryothorus ludovicianus

În regiunile temperate, tropicale și subtropicale din America de Nord apare specia Thryothorus ludovicianus. Zboară frecvent în Belize, Nicaragua, Mexic și Guatemala.

Thryomanes bewickii
Thryomanes bewickii

Thryomanes bewickii

În America de Nord, în regiunile centrale ale Mexicului trăiește specia Thryomanes bewickii care are lungimea corpului de 14 cm și coloritul penajului în nuanțe maronii, cenușii.

Cinnycerthia olivascens
Cinnycerthia olivascens

Cinnycerthia olivascens

Face parte din familia pănțărușilor și trăiește în pădurile din Columbia, Peru de Nord și Ecuador. Are lungimea corpului de 16-17 cm și penajul maroniu-închis cu pete albe răzlețe (mai ales pe gât și pe față).

Campylorhynchus turdinus
Campylorhynchus turdinus

Campylorhynchus turdinus

Trăiește în America de Sud și are lungimea corpului de aproximativ 20,5 cm. Are penajul gri-maroniu pe cap și pe spate, aripile cu pete negre și maro, partea ventrală de culoare mai deschisă, zona gâtului albă. Preferă regiunile cu păduri tropicale și subtropicale umede și uscate, zone de savane, de câmpie, cu mlaștini sau forestiere ori păduri degradate.

Hrana si constă din insecte și mici nevertebrate, iar modul de viață este în grupuri mici familiale, de câte 6-8 exemplare.

Adaptările pănțărușilor la diferite habitate

Pănțărușii sunt păsări extrem de adaptabile, fiind întâlniți în păduri tropicale, zone de tundră, deșerturi și chiar în apropierea habitatelor umane. Datorită dimensiunii lor reduse și abilităților excelente de camuflaj, pănțărușii reușesc să se ferească de prădători și să găsească hrană în cele mai diverse medii.

În zonele reci, își construiesc cuiburi bine izolate pentru a proteja puii de temperaturile scăzute, iar în regiunile tropicale, aleg adesea locații umbrite și protejate de vegetația deasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.