Parcul Liseberg este un celebru parc de distractii din Gothenburg, Suedia, construit in 1923. In prezent atrage pana la 3 milioane de vizitatori annual, fiind inclus in topul celor mai distractive parcuri din toata lumea (2005, in Forbes Magazine).

Lisenberg1

Numele sau provine de la Johan Anders Lamberg, care detinea (in 1753) teritoriul pe care se afla astazi parcul. Acesta si-a numit proprietatea “Lisa’s Montain”(in suedeza Lisas berg), dupa numele sotiei sale, Elisabeth Soderberg. Numele s-a transformat mai apoi in Liseberg. In anul 1908, orasul Gothenburg a cumparat aceasta proprietate, iar la aniversarea (orasului) de 300 de ani, in 1923, a luat nastere parcul. Initial a avut doar cateva topogane si un funicular (din lemn, conceput de Waldemar Lebech, un celebru designer danez) pe care puteau sa circule 5 trenuri si 3 masini. In fiecare trenulet si masina incapeau 10 persoane, insa acesta cursa a fost distrusa in 1987, dupa ce a plimbat putin peste 41 de milioane de oameni.

Toate acestea au fost realizate pentru a fi o atractie temporara a orasului, insa a avut un success atat de mare incat au decis sa o tina deschis permanent (a avut peste 800 000 de vizitatori doar in prima luna). Asa ca au construit parcul de astazi, care se intinde pe 1, 500, 000 m2; totul a costat aproape 500 000 de dolari.

Pe 13 august 1935, a fost inaugurata o noua piscina, creata de inginerul Kl Schon Anderson, care avea 15 metri latime si 36 lungime. Putea sustine 800 de persoane in acelasi timp, dar a fost demolata in 1960. In 1940, pe 10 ianuarie s-a construit una din cele mai mari sali de dans de la acea vreme, numita Rotundan. A fost construita (pe durata unui intreg an) dupa planurile arhitectului Axel Jonson, si putea tine 1 200 de personae. 16 ani mai tarziu este renovate de catre arhitectul Gunnar Aspe, lucrarile ajungand la un million de dolari. Numele salii s-a schimbat in Rondo si astazi este un loc ce gazduieste expozitii.

Lisenberg11

In anul 1947 s-a deschis hotelul Liseberg Heden cu scopul de a oferi vizitatorilor o experienta cat mai comoda si relaxanta. Peste alti cativa ani s-a organizat o expozitie de flori, Princess Birgitta, la lansarea caruia au fost aruncati peste parc 15 000 de trandafiri dintr-un elicopter. O alta atractie importanta este reprezentata de Honor Place, care reprezinta o expozitie a imprimarilor de maini celebre. In 1977, cand a fost infiintata avea 50 astfel de imprimari, fiind completata in fiecare an, pana astazi.

Citește și:  Teatrul Bolsoi: Obiective turistice Rusia - Moscova

Una din cele mai mari atractii ale parcului Liesberg ce trebuie mentionata este roller coaster-ul Balder, construit din lemn, ce a fost votat de doua ori (in 2003 si in 2005) ca fiind “The best Wooden Tracked Roller Coaster). In anii ’90 parcul a fost extins cu 35 000 metri patrati, fiind construite noi elemente.
Alte roller coastere ce merita mentionate sunt: Rabalder, construit in 2009. Este dedicate copiilor si ajunge la viteza de 39 km/h pe o distanta de 222 metri, la o inaltime de 9 metri. Kanonen (2005), o ruta ce incepe cu o lansare hidraulica si ajunge la viteza de 75 de km/h in doar 3 secunde pe o distanta de 440 metri, la o inaltime de 24 de metri, cu doua inversiuni. Liserbergebanan (1987) este un tren de mina din otel care ajunge la viteza de 80 de kilometric pe ora pe o distanta de 1 548 de metri, la o inaltime de 45 de metri.

Astazi, pe langa nenumaratele distractii pline de adrenalina pe care parcul le poate oferi, exista si alte locuri atractive precum: scene (Liseberg Main Stage, construita in 1923, destinata pentru Orchestra Simfonica a orasului) salii de dans (cum ar fi Polka, construita in 1925 si Tauba Scene, inaugurata in 2008; aici se tin concerte de jazz si canta Orchestra Liseberg), restaurante, gradini si portiuni impadurite ce ofera o improspatare locului.
Pe scena din Liseberg au mai cantat nume mari ale muzicii: Bob Marley, Led Zeppelin, The Rolling Stones, Cliff Richard, Nightwish, Delta Rhythm Boys, The Jimi Hendrix Experience, Cat Stevens, The Beach Boys, The who, Frank Zappa etc.

Lisenberg111

Pe langa toate acestea se poate gasi si o gradina botanica, Liseberg Lustgarden unde se pot admira cascade si multe varietati de plante, dar si un “sculpture park”. De asemenea nu trebuie ratate Gasten Ghost Hotel (o calatorie de groaza cu actori care s-a deschis in 1998) si Universeum (detine un acvariu gigantic de 8 000 metri patrati).

Din anii ’80 cladirile din parc au inceput sa fie pictate in culorile logo-ului sau, adica roz si verde. Din 1983, Liserberg Rabbit, un iepure roz-verzui a devenit simbolul si mascota parcului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.