Parcul National Kakadu este unul din cele mai mari parcuri din lume si cel mai mare din Australia. Parcul Kakadu este un paradis al biodiversitatii, unde se impletesc habitate unice si deosebite. Acest parc se afla in nordul Australiei si acopera o suprafata de aproximativ 1 980 400 de hectare. Parcul National Kakadu este foarte mare, aproape cat Israel sau Elvetia. Peisajele din Kakadu sunt diferite, fiecare gazduind o multitudine de organisme vegetale si animale. Cele 6 forme principale de relief care alcatuiesc Parcul Kakadu sunt: Platoul Arnhem si complexul abrupt sau Tara de Piatra, cum i se mai spune; zona de roci tinere inconjurata de roci mai mari; dealurile sudice si bazinele; campiile; luncile si terasele mlastinoase.

Parcul National Kakadu1

In Parcul National Kakadu se gasesc podisuri, regiuni intise acoperite de paduri, paduri tropicale, savane deschise, estuare cu paduri de mangrove etc. In acest parc locuiesc peste 77 de specii de mamifere, printre care: canguri, oposumi, lilieci, caini dingo, rozatoare etc. De asemenea mai traiesc 132 de specii de reptile, printre care crocodilul de apa sarata Australian si pitonii de apa; 280 de specii de pasari, printre care: rate, pelicani, starci, egrete, lopatari, vulturi de mare etc.; 314 specii de pesti si in jur de 1600 de specii de plante. Din nefericire, cateva dintre aceste specii de plante si animale sunt amenintate cu disparitia. Unele din cele mai populare zone ale parcului sunt minunatele cascade: Gunlom, Jim Jim, Maguk si Twin. Cele mai bune locatii pentru a vedea fauna salbatica sunt: zonele umede Mamukala, Cooinda, Anbangbang sau Lacul Galben.

Numele parcului vine de la cuvantul “Gagudju”, limba nativa a indigenilor. In acest parc se afla cele mai multe zone in care se gasesc desene pe roci care apartin indigenilor. Desenele pe roci reprezinta activitati religioase, pescuit, vanatoare, vrajitorie si magie, povesti din diverse perioade etc. Datorita climei diversificate din zona, cu anotimpuri extreme, indigenii din Kakadu au impartit anul in 6 anotimpuri: Gunumeleng, cand era foarte cald si multa umezeala (octombrie, noiembrie, decembrie); Gudjewg, in care aveau loc furtuni si ploi torentiale (ianuarie, februarie); Banggereng, cand aveau loc furtuni (martie); Yegge, cand vremea era cetoasa (aprilir, mai); Wurrgeng, cand climatul era foarte frig si foarte uscat (iunie, iulie) si Gurrung, cand era foarte cald si nu batea vantul (august, septembrie).

Parcul National Kakadu11

Indigenii au locuit in aceasta zona inca de acum 40 000 de ani, de aceea in Parcul National Kakadu se gasesc in jur de 5000 de locatii importante din punct de vedere arheologic, in care se gasesc picturi rupestre si sculpturi. Acesta este unul din motivele pentru care parcul a fost pus pe lista Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO. Parcul National Kakadu este una din cele 22 de locatii din lume, care se afla pe lista UNESCO atat ca monument natural cat si ca mostenire culturala.

Primii exploratori straini care au ajuns in regiunea Kakadu au fost olandezii Jan Carstenz in 1623 si Abel Tasman in 1644. Prima asezare europeana a fost infiintata in regiunea Kakadu de catre Ludwig Leichhardt, in 1845, ca parte din ruta sa comerciala intre Golful Moreton din Queensland si Portul Essington din nordul Australiei. In secolul al 19-lea, englezii au infiintat mai multe asezari in aceasta regiune ca: Portul Essington, Fortul Wellington etc., pentru a proteja nordul Australiei de invazii din partea francezilor si olandezilor. Totusi, majoritatea acestor noi asezari au fost abandonate de catre englezi, datorita izolarii zonei, din pricina careia exista o lipsa de provizii, si de asemenea oamenii se imbolnaveau mai usor. Sosirea europenilor in zona a insemnat devastarea majoritatii populatiilor indigene.

Parcul National Kakadu111

In secolul al 19, pastoritul era cea mai importanta activitate din regiune. Europenii au introdus in zona Kakadu bivolul de apa asiatic, care a afectat ecosistemul fragil din zonele umede si din lunci. La sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20, au sosit multi misionari crestini in regiunea Kakadu, si au infiintat cateva misiuni, care au jucat un rol important in dezvoltarea regiunii. Acestia au intrat in contact cu indigenii si i-au invatat cultura lor. Aceste misiuni au fost infiintate in prima jumatate a secolului 20, ultima misiune infiintata fiind Misiunea Oenpeli, care a functionat timp de 50 de ani.

Prima propunere pentru infiintarea unui parc national in regiunea Kakadu a fost facuta in 1965, cand australienii au devenit interesati de conservarea mostenirii naturale a zonei si a drepturilor indigenilor. Abia in 1978 au fost initiate demersurile necesare pentru a achizitiona terenurile si pentru a infiinta parcul. Parcul National Kakadu a fost creat oficial in 1979. Intre anii 1979 si 1991, au avut loc cateva schimbari in ceea ce priveste configuratia teritoriului si politica de gestionare a parcului.

Parcul National Kakadu1111

Astazi, Parcul Kakadu este manageriat de indigeni si de directorul Parcurilor Nationale. Kakadu este o atractie turistica importanta a Australiei care primeste peste 250 000 de turisti in fiecare an. Parcul National Kakadu este conectat de orasul Darwin prin soseaua Arnhem, iar de Pine Creek si Katherine este legat prin soseaua Kakadu. De asemenea orasul Jabiru ofera numeroase facilitati pentru vizitatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.