Împreună cu lacul naţional Knysna şi parcul naţional Tsitsikamma, parcul Wilderness formează un alt mare parc naţional – Garden Route. Ca poziţie, se află chiar în mijlocul acestuia. Geografic, parcul naţional Wilderness este cuprins între oraşele George şi Knysna şi mărginit de râul Touw şi estuarul Swartvlei. Din punct de vedere al reliefului, parcul naţional Wilderness reprezintă o adevărată comoară naturală, dispunând de numeroase plaje însorite, lacuri liniştite, râuleţe, estuare, peisaje montane şi păduri dese.
Este vorba despre un obiectiv turistic inaugurat în 1987, în provincia Western Cape a Africii de Sud şi care, la origine, o foarte mare perioadă de timp, a servit ca teren al unei ferme, conduse de J J Viviers, începând cu anul 1818. Pe atunci, actualul parc naţional Wilderness se numea ferma Kleinkranz. În 1845, ferma a fost vândută lui Paul Gerber care s-a şi mutat aici împreună cu soţia şi cei şase copii, transformând locul într-un domeniu privat unde familia lui a locuit timp de trei generaţii. Conform testamentului, domeniul a fost moştenit în întregime de copii şi nepoţi, astfel că la finalul secolului XIX trăiau laolaltă 37 de membrii ai aceleiaşi familii. Ulterior, începând cu anul 1900, aceştia au început să vândă câteva porţiuni ale domeniului. Familia Dumbleton a cumpărat partea de vest, iar partea dinspre lac a fost achiziţionată de Donald McIntyre care a construit chiar pe malul lacului clădirea Glentyre.
Partea nordică a domeniului a fost preluată de consiliul administrativ al orăşelului George şi transformată într-un spaţiu verde pentru public. Cu timpul însă, datorită bogăţiei florei, a numeroaselor specii de păsări şi a frumuseţii peisajelor, această secţiune a devenit rezervaţie naturală, cunoscută sub numele de Ebb and Flow North.
Prin 1950, familia Dumbleton a înstrăinat secţiunea de sud a domeniului cumpărată de la urmaşii lui Paul Gerber. Cucerit de liniştea şi farmecul naturii, noul proprietar, Jack Nixon, a instituit aici un mic parc denumit Siesta Caravan. În prezent însă, acest parc a devenit cea de-a doua rezervaţie naturală a parcului naţional Wilderness, cunoscută sub numele de Ebb and Flow South.
În anul 1968, autorităţile au înţeles valoarea naturală a complexului de lacuri aparţinând fostului domeniu Gerber şi au dat startul unui proiect de transformare a acestora în zonă de rezervaţie naţională. În 1975, Consiliul de administrare a lacurilor din Africa de Sud a cumpărat o mare parte a domeniului, din dorinţa de a prezerva nu numai zona lacurilor, ci şi regiunile de uscat din jurul lor. În 1983, la Wilderness, Africa de Sud a proclamat prima ei regiune naţională de lacuri, iar patru ani mai târziu toată regiunea ce aparţinuse cândva lui Paul Gerber a intrat în posesia statului, fiind proclamată parc naţional sub numele de Wilderness.
În prezent, parcul naţional Wilderness se mândreşte cu valea râului Swartvlei, depresiunea Rondevlei şi dunele Langvlei.
Din punct de vedere al faunei, parcul naţional Wilderness oferă turiştilor posibilitatea de a se bucura fără oprelişti de numeroasele specii de păsări care trăiesc aici. Cele mai des întâlnite păsări sunt fluierarul alb, care poate fi văzut în preajma râului Touw şi mai ales în cadrul rezervaţiei Ebb and Flow, foarte multe păsări acvatice de-a lungul celor trei zone Eilandvlei, Rondevlei şi Langvlei, numeroase exemplare de corcodel, o pasăre asemănătoare raţei, dar cu penaj cenuşiu şi împodobită la gât cu un guleraş alb, egretă mică, lopătar african, lişiţă noduroasă, egretă violet, stârc pitic şi cormoran.
Printre păsările cele mai prolifice ale parcului naţional Wilderness se numără raţa africană cu cioc galben, raţa Maccoa, raţa lopătar şi raţa africană. În zona Rondevlei trăiesc în număr foarte mare păsări precum creştetul mic şi lişiţa africană, dar şi pescăruşul Kelp şi pescăriţa mare.
Printre păsările răpitoare specifice parcului naţional Wilderness se numără vulturul african, o specie pe cale de dispariţie, şoimul călător, şorecarul comun, uliul porumbar african şi uliul păsărar.
Se găsesc şi o sumedenie de animale în cadrul parcului naţional Wilderness. Cele mai multe sunt specii de mamifere specifice exclusiv Africii de Sud, precum mangusta gri, liliacul african cu nasul potcoavă, porcul spinos al Capului, maimuţa sud africană, foca Capului, liliacul cu aripi late, săpătorul african, antilopa de pădure şi vidra africană. Dintre animalele mari pot fi admirate leopardul, gazela, elefantul de mare şi râsul sălbatic. În parcul naţional Wilderness mişună tot soiul de animale de dimensiuni mici şi foarte blănoase, cu aspect drăgălaş. Printre ele: şoarecele păianjen, adică cel mai mic şoricel din lume, damanul de stâncă, şoricelul de casă, chiţcanul, nevăstuica, bursucul, mangusta de apă şi porcul de tufiş.
Ca şi activităţi, turiştii au la dispoziţie mai multe alternative distractive. În primul rând e vorba despre sporturile pe apă care se practică în mod organizat pe suprafaţa lacurilor parcului naţional Wilderness. Se poate pescui, se pot face plimbări cu vaporaşul, se poate face schi nautic şi canotaj. Plajele sunt numai bune pentru ca turiştii să se bronzeze şi bălăcească în apă. Există şi un loc din care poate fi urmărit jocul delfinilor şi al balenelor – Dolphin Point. Turiştii au posibilitatea de a zbura cu parapanta şi a vedea de sus panorama spectaculoasă a acestui parc naţional. În jurul rezervaţiei Ebb and Flow se pot face numeroase drumeţii spre cascadele din jur. Există chiar şi câteva terenuri de tenis şi volei pe care administraţia parcului naţional Wilderness le-a amenajat în scopuri turistice chiar în apropierea porţilor.
Din punct de vedere al cazării, turiştii pot sta fără grijă. Parcul dispune de două zone unde vizitatorii pot locui la cort sau în cabane pitoreşti. Cele două tabere sunt denumite după cele două rezervaţii ale parcului, Ebb and Flow North şi Ebb and Flow South şi sunt prevăzute cu căbănuţe de câte două dormitoare matrimoniale, o baie comună şi o bucătărie spaţioasă. Există şi căsuţe rustice, extrem de simple, dar care ajută pe turişti să se integreze perfect atmosferei de natură sălbatică.
Porţile parcului naţional Wilderness sunt deschise zilnic, între orele 8.00 şi 17.00. Nu se plăteşte nicio taxă de vizitare. Nu este permis accesul cu animale de companie şi în niciun caz turiştii nu au voie să pătrundă în perimetrul parcului naţional Wilderness cu brichete la ei.